Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bład silnika P0135

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem z moim putno. Chodzi o to iż samochód po odpaleniu oraz po dłuższej jezdzie pracuje nierówno i szarpie na wolnych obrotach. Po sprawdzeniu błędów wykrywa jeden błąd "P0135 obwód nagrzewania sondy lambda (blok cyl.1 , czujnik 1) wadliwe działania". Czy to oznacza że sonda lambda jest do wymiany? Dodam że samochód jest po stłuczce a sonda jest lekko zgieta. Bardzo proszę o pomoc, szukałem na forum ale nic o tym błędzie nie znalazłem. Pozdrawiam i z góry dziękuję

Napisano

> Witam, mam problem z moim putno. Chodzi o to iż samochód po odpaleniu oraz po dłuższej jezdzie pracuje nierówno i szarpie na wolnych obrotach. Po sprawdzeniu błędów wykrywa jeden błąd "P0135 obwód nagrzewania sondy lambda (blok cyl.1 , czujnik 1) wadliwe działania". Czy to oznacza że sonda lambda jest do wymiany?

> Dodam że samochód jest po stłuczce a sonda jest lekko zgieta...

Wygląda na to, że uszkodzona jest grzałka w sondzie lambda - pewnie jest ceramiczna i po prostu pękła ...

Sonda do wymiany ...

Napisano

> Dzięki za odp, też tak myślę ale wole się jeszcze upewnić przed zakupem nowej sondy. Na zdjęciu widać jak sonda jest zgięta...

No zgięta jest nieźle - może złamana grzałka albo rozerwany przewód grzałki, tak czy siak się tego nie naprawi.

Możesz jeszcze sprawdzić omomierzem obwód elektryczny grzałki.

Napisano
  • Autor

W poniedziałek kumpel przywiezie mi nową sondę (tzn. używkę z innego punto, ale sprawną) i wymienię. Mam nadzieję że będzie działać jak powinno. Poczekamy zobaczymy. Pozdrawiam

Napisano

> W poniedziałek kumpel przywiezie mi nową sondę (tzn. używkę z innego punto, ale sprawną) i wymienię. Mam nadzieję że będzie działać jak powinno. Poczekamy zobaczymy. Pozdrawiam

To najpierw sprawdź obwód grzałki w obu sondach - będziesz pewien, że założysz sondę z działającym obwodem grzałki.

Napisano
  • Autor

> To najpierw sprawdź obwód grzałki w obu sondach - będziesz pewien, że

> założysz sondę z działającym obwodem grzałki.

Ok jak tylko będę miał tę drugą to sprawdzę obydwie, ale to dopiero w poniedziałek. Pózniej napiszę jak poszło.

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jedno pytanko, jeżdżąc z walniętą sondą auto zaczęło jeszcze bardziej szarpać i przerywać. Po podłączeniu do kompa wyskoczył dodatkowo błąd "P0300 Przypadkowe lub wielokrotne wypadanie zapłonów" - co może być przyczyną? I czy mogę jeszcze pojezdzić tym autem czy lepiej poczekać na wymianę sondy? Może się jeszcze coś popsuć? Dodam że świece i przewody wymienione jakieś 2 tyś km temu. Przed walnięciem sondy wszystko działało bez problemu. Przyznam że nie za bardzo się na tym znam.

Napisano

> Mam jeszcze jedno pytanko, jeżdżąc z walniętą sondą auto zaczęło jeszcze bardziej szarpać i przerywać. Po podłączeniu do kompa wyskoczył dodatkowo błąd "P0300 Przypadkowe lub wielokrotne wypadanie zapłonów" - co może być przyczyną?

Jak jesteś pewien świec i kabli, to z najczęstszych rzeczy pozostają cewki ...

> I czy mogę jeszcze pojezdzić tym autem czy lepiej poczekać na wymianę sondy?

Nie wiem ile chcesz czekać, jak dzień, dwa, to pewnie możesz, ale już tydzień to bym się zastanawiał ...

> Może się jeszcze coś popsuć?

Z powodu sondy - na krótkim odcinku w zasadzie nic.

Z powodu cewek - przy szarpaniu silnikiem, może np. przeskoczyć pasek rozrządu ...

Napisano

Miałem ten sam błąd, po wymianie sondy i przejechaniu kilku kilometrów zniknął.

A przy okazji mendzio masz jakiś opis do innych błędów, taki jak podałeś dla P0135?

Napisano
  • Autor

> Miałem ten sam błąd, po wymianie sondy i przejechaniu kilku

> kilometrów zniknął.

Wymieniłem sondę i błąd zniknął, natomiast pojawił się P0304 czyli "Cylinder 4 - wykryte wypadanie zapłonów" . Niedawno wymieniałem świece i przewody ale jutro wymienię jeszcze świece w tym cylindrze i myślę że powinno być ok. Nadal szarpie ale już trochę inaczej, podejrzewam że została tylko ta świeca.

> A przy okazji mendzio masz jakiś opis do innych błędów, taki jak

> podałeś dla P0135?

Ten opis który podałem był z programu diagnostycznego ale

podaj meila to podeślę ci listę z kodami w pliku word.

Napisano
  • Autor

"tomto " dzięki wielkie za pomoc piwo.gifpiwo.gif . Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wymieniłem jeszcze jedna świecę na 4 cylindrze i wszystko działa jak przedtem, czyli dobrze. Znów można jezdzić bez problemu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.