Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomocy - fiat brava 1,4 12V układ wtrysku paliwa

Featured Replies

Napisano

Zaczęło się około roku po kupnie nowego samochodu. Objawy polegały na tym, że po odpaleniu silnika ( wszystko OK ) po około 10-ciu sekundach spadały obroty i silnik szarpał, lecz po dalszych 20 sekundach powoli wracał do 1500 obrotów i w miarę nagrzewania normalnie spadały - dalej wszystko OK. Ten objaw występował tylko po dłużsxym postoju np. po nocy, potem cały dzien wszystko było OK. Sądziłem, że przyczyna był czujnik temperatury - wymieniłem na nowy - nic się nie poprawiło. Z usterką tą byłem w stacji obsługi - podpięli do komputera - diagnoza - wszystko OK. Po przejechaniu ok. 100 tyś. km założyłem GAZ - wszystko było OK, lecz usterka na bęzynie pozostała. Obecnie sytuacja uległa znacznemu pogorszeniu i nie wiem czy ma związek z tym co wcześniej opisywałem. Na gazie auto chodzi OK, na bęzynie odpala z trudem, obroty spadają poniżej 800 i bardzo szarpie silnikiem - czasami nawet gaśnie. Przy dodawaniu gazu silnik praktycznie nie reaguje - dławi się i moge go utrzymać na na obrotach tylko pompując pedał gazu. Sprawdzałem pompę jest OK ( wymieniona na nową ). Pomóżcie !!!

Napisano

Byc moze silnik krokowy wariuje...

Napisano
  • Autor

> Byc moze silnik krokowy wariuje...

Niestety nie też został wymieniony. Jakby był uszkodzony to usterka występowałaby też na gazie a tak nie jest.

Napisano

Rzeczywiscie, niedoczytalem, ze na gazie jest wszystko ok. Byc moze czujnik polozenia walu i czujnik spalania stukowego. Ciezko powiedziec. Byc moze napisze ktos kto borykal sie z tym samym problemem. Tak czy siak powodzenia w diagnozie. Daj znac po zlikwidowaniu usterki

Napisano

Mam akurat w tym momencie to samo co ty ...

Zapalam auto po dłuższym staniu i ledwo uzyskuje 800 obr/min dusi się ... i prycha i w końcu zdycha ....

A jak zapalę ponownie to jest ok ...

Po około 2miechach takiej mordęki porannej ... robiłem tak :

3-4 razy przekręcałem kluczykiem na "zapłon" bez uruchamiania silnika, aby pompka po-pompowała paliwa i żeby stworzyło się ciśnienie ... i wtedy odpalał i chodził OK ...

Na gazie chodził mi OK, tylko na benzynie miał problem z wkręceniem się na obroty ... i był muł ....

Więc naprawa polegała na tym ... że w moim aucie (2000 rocznik) filtr paliwa jest razem z pompką ... co uniemożliwia jego wymianę - trzeba wymienić całą pompkę i tu jest problem ... bo większość osób wymienia sam silnik ,a filtr dalej jest zawalony ...

Ja obeszłem tą niedogodność ... odciełem rurki od filtra wewnętrznego i teraz pompka pompuje paliwo, a filtr jest na rurce (poza zbiornikiem paliwa)- tak jak to było w autach BBM przed 99r.

i część niedogodności mineła ... ale nie zawsze znów chciał się uruchamiać tak jak trzeba ...

Więc okazało się że w tym "module pompki paliwa" jest założony elektrozawór z czujnikiem ciśnienia" i on mi teraz chyba szwankuje ... (u mnie firmy WEBER) ... jak chcesz pisze priv-a podziele się wiadomościami na ten temat ...

Napisano
  • Autor

> Mam akurat w tym momencie to samo co ty ...

> Zapalam auto po dłuższym staniu i ledwo uzyskuje 800 obr/min dusi się

> ... i prycha i w końcu zdycha ....

> A jak zapalę ponownie to jest ok ...

> Po około 2miechach takiej mordęki porannej ... robiłem tak :

> 3-4 razy przekręcałem kluczykiem na "zapłon" bez uruchamiania

> silnika, aby pompka po-pompowała paliwa i żeby stworzyło się

> ciśnienie ... i wtedy odpalał i chodził OK ...

> Na gazie chodził mi OK, tylko na benzynie miał problem z wkręceniem

> się na obroty ... i był muł ....

> Więc naprawa polegała na tym ... że w moim aucie (2000 rocznik) filtr

> paliwa jest razem z pompką ... co uniemożliwia jego wymianę -

> trzeba wymienić całą pompkę i tu jest problem ... bo większość

> osób wymienia sam silnik ,a filtr dalej jest zawalony ...

> Ja obeszłem tą niedogodność ... odciełem rurki od filtra wewnętrznego

> i teraz pompka pompuje paliwo, a filtr jest na rurce (poza

> zbiornikiem paliwa)- tak jak to było w autach BBM przed 99r.

> i część niedogodności mineła ... ale nie zawsze znów chciał się

> uruchamiać tak jak trzeba ...

> Więc okazało się że w tym "module pompki paliwa" jest założony

> elektrozawór z czujnikiem ciśnienia" i on mi teraz chyba

> szwankuje ... (u mnie firmy WEBER) ... jak chcesz pisze priv-a

> podziele się wiadomościami na ten temat ...

U mnie to się nie sprawdza. Ciśnienie na pompie i w głowicy wtryskowej jest OK ( monowtrysk ). Na pompie nie ma żadnego zaworu. Sprawdzałem czy dochodzą impulsy sterujące do wtryskiwacza - dochodzą. Jestem załamany, gleba na całej linii, nie wiem co robić, chyba muszę wymienić silnik( żart).

Napisano
  • Autor

> a sonda lambda w porządku?

Nie, jest uszkodzona, ale kumpel też ma Brawkę i po uszkodzeniu sondy lambda mógł jeżdzić ( gorsze osiągi i spalanie - ale jednak - { nie miał gazu } ).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.