Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ASR MB Sprinter - wiem, że nie Uno ;/

Featured Replies

Napisano

Szukam troszkę w googlach ale lipa

Otóż podczas wymiany tarcz, klocków i czyszczenia jarzm i zacisków w Sprinterze 213CDI, mój Tata postanowił nieco przeczyścić papierem koło zębate, na które "patrzy" czujnik ASR/ABS. Z jednej strony podobno czujnik mógł tez zostać oblany płynem hamulcowym.

I problem polega na tym, że głupieje ASR, tzn. powyżej 40 km/h wydaje mu się, że samochód traci trakcje i odcina obroty.

Narazie jest ciemno i nic tam nie zaglądaliśmy ale jestem ciekawy czy jakiś fachura z tego forum (a liczę na Pawła smile.gif ze Śląska) ma jakiś sensowny pomysł co się mogło skaszanić.

Teoretycznie jest to samochód tylno-napędowy więc ASR powinien zadziałać jak koła napędowe wpadają w poślizg, a robiony był tylko przód. Z drugiej strony jeśli wykrywa poślizg koła przedniego to może też odetnie możliwość przyspieszania.

Ja rozkminiam, że może

a) wyschnie dobrze i mu przejdzie

b) czyszczenie zwiększyło przerwę między wieńcem a czujnikiem i trzeba skorygować

c) był już trefny kabel i obruszany się wysypał

d) odrobina podkładu pryskanego na piastę siadła tez na czujniku i przeszkadza (ale to mało prawdopodobne żeby trochę farby mu zaszkodziło)

Wiem, że nie Uno ale Sprinter nie ma takiego fajnego forum jak Fiat Uno, więc liczę na Was - tęgie i "tęgsze" Głowy.

Pozdro

Napisano

czujnik widzi, że przednie koło się nie obraca, a tylne tak, no to mamy poślizg tylnych kół

Napisano
  • Autor

JEST ROZWIĄZANIE

Dzisiaj jeździłem cały dzień tym autem i nie mogłem przekroczyć 50 km/h bo odcinał gaz. Co ciekawe po wyłączeniu ASR tez nie szedł IMO do końca tak jak powinień, niby ok ale wydawał się być w jakimś trybie awaryjnym. Kolejna ciekawa sprawa to fakt, że na zakrętach 90 stopni, czyli na krzyżówkach górna prędkość maksymalna spadała nawet do 30 km/h z włączonym ASR.

A powód był taki:

Po wymianie hamulców przednich, tata postanowił zmienić od razu opony na zimowe. Na przodzie były 225/70/15, a na tyle 195/70/15. Przednia piasta obracała się wolniej niż tylna i ASR odbierał to jako ciągły poślizg kół tylnych. Na zakrętach gdy różnice w prędkości obrotowej poszczególnych kół wzrastały, ASR odcinał gaz wcześniej. Myślę, że jest pozostawiony pewien margines, na delikatny poślizg oraz ostre zakręty, który przy prędkości 50 km/h był przekraczany.

Dodatkowo rozmawiałem z gumiarzem i sam stwierdził, że miał przypadek gościa, który do jakiegoś pospolitego auta, ale z napędem 4x4 założył inny rozmiar opon na przodzie i inny na tyle. Podobno wrócił z reklamacją, że opony są do kitu bo auto nie chce jechać.

Po chwili rozmowy doszliśmy do tego, że jak ktoś ma kontrole trakcji albo 4x4 to powinien nie tylko zakładać opony takiego samego rozmiary na przodzie i tyle ale nawet dokładnie ten sam model opony, bo "rozmiarówka" dla różnych wzorów czasem się różni.

Pewnie ameryki nie odkryliśmy, ale jak ktoś do tej pory nie jeździł autem 4x4 albo takim z ASR to może przyda mu się to na przyszłość.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.