Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usterki w fiacie uno 1.0 - potrzebna pomoc

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam małe problemy z moim uniaczkiem i jeśli ktos by chciał mi pomóc to byłbym bardzo szczęsliwy.

Jestem świerzo upieczonym posiadaczem tego auta (w wakacje 2005 otrzymałem go od rodziców) i jeszcze nie znam sie tak dobrze na tym wszystkim.

Moim autem jest Uno Fire 1.0 z 1997 na wtrysku

Autko gasnie:

Auto gaśnie na zimnym silniku, spadają obroty aż sie całkowicie zatyka, gdy silnik jest cieplejszy (powyżej 60 stopni) nie dzieje sie tak. gdy przejedzie pare metrów przechodzi mu. Czasem zauważam spadek obrotów gdy przejde na luz i potem autko powoli sie rozpędzazanim wskoczą mu obroty i ruszy. Nie wiem co może być tego przyczyną, znajomy twierdzi że to wina przyspieszacza zapłonu. Ale czy napewno?

Szmery w instalacji elektrycznej:

270751858-jezyk.gif fajnie to brzmi, ale mam radyjko kasetowe w samochodzi i wszystko jest w pożądku gdy silnik jest wyłączony, gdy właczy sie śilnik zaczynają sie szmery w tle które są podobne do obrotów silnika, jak przygazowywuje to częstotliwość tych szmerów wzrasta. Zajawisko jak w głosnikach z komputera gdy są szumy z sieci. Takie cos zaczęło występować od czasu gdy z rana były dość poważne mgły w katowicach i autko stojące pod chmrką nawilgło, wcześniej nic takiego nie stwierdziłem. Wyczyściłęm juz styki wysokiego napięcia, przyjżałem sie kablom wysokiego napięcia i tak jakos to przycichło, ale nadal występuje to zjawisko.

Dziś stwierdzona świerza usterka:

Jakieś posykiwanie w okolicach paska (pasek był wymianiany przed wakacjami, rura wydechowa nie moze być przyczyną była wymienana we wrześniu, no może to odcinek przed katalizatorem). Nie umiem dokładnie określić tego odgłosu, ale jak dowiem sie czegos wiecej to dam znać, tylko prosze o porady na co zwrócić uwagę.

Jestem bardzo otwarty na propozycje naprawy tych usterek, chętnie bym też znalazł jakiegoś taniego a zanającego sie na rzeczy mechanika (mogę mu pomóc i przy okazji dowiedzieć sie czegoś o swoim uniaczku). Mieszkam w Siemianowicach Śląskich, wiec wszelka pomoc osobista z okolic katowic jest mile widziana :-)

Pozdrawiam Wojtek Zdziejowski

Napisano

> Szmery w instalacji elektrycznej:

> fajnie to brzmi, ale mam radyjko kasetowe w samochodzi i wszystko

> jest w pożądku gdy silnik jest wyłączony, gdy właczy sie śilnik

> zaczynają sie szmery w tle które są podobne do obrotów silnika,

> jak przygazowywuje to częstotliwość tych szmerów wzrasta.

> Zajawisko jak w głosnikach z komputera gdy są szumy z sieci.

> Takie cos zaczęło występować od czasu gdy z rana były dość

> poważne mgły w katowicach i autko stojące pod chmrką nawilgło,

> wcześniej nic takiego nie stwierdziłem. Wyczyściłęm juz styki

> wysokiego napięcia, przyjżałem sie kablom wysokiego napięcia i

> tak jakos to przycichło, ale nadal występuje to zjawisko.

Uff, a myślałem ze tylko ja mam taki problem, u mnie jest dokładnie to samo, tylko że ja kożystam z Transmitera (takie cuś co można podłaczyć discmana pod zapalniczke i falami przekazywane jest do radia). U mnie jest identycznie, jak samochód jest zgaszony to gra czyściutko, a jak go odpalam to sa szmery, jak u kolegi. Jak to usunąć?

Napisano

W poprzednim UNO 1.0 Fire przy uszkodzonum przyśpieszaczu zapłonu miałem to samo. Fałszywe powietrze zasysał sobie z zepsutego przyśpieszacza. Dla sprawdzenia odłącz rurke od przyśpieszacza, sprawdzając czy sie dobrze trzyma na gaźniku i zatkaj ją czymś, np ołówkiem czy zatyczką od długopisu. Na wolnych obrotach na zimno powinien chodzić stabilnie. U mnie było to powodem szarpania na zimno na niskich obrotach. Może też puszczać powietrze wspomaganie hamowania.

Napisano

> W poprzednim UNO 1.0 Fire przy uszkodzonum przyśpieszaczu zapłonu

ok.gif

Napisano

Jeżeli chodzi o usterkę 1. to sądzę że to regulator podciśnieniowy to takie UFO na aparacie zapłonowym . Ja też mam rocznik 1997 więc chyba taki jak Twój. Zrób tak ściągnij wężyk idący od UFO tam z tyłu za filtrem lub jak masz tzn. kawałek podobnego wężyka to załóż go na UFO i dmuchnij. Jak powietrze przelatuje to pupa.gif musisz kupić nowy. Można go zregenerować kupując membramy z pompki paliwowej fiata 126p. Ja tak mam i chula mi już 10miesięcy a koszt naprawy 5zł+ troszeczkę roboty. Opis jest gdzieś w postach ze stycznia. Jezeli chodzi o radio to sądze że nie masz filtru przeciwzakłóceniowego lub jest uszkodzony. Też tak miałem gwizdało mi w czasie jazdy że hej. Kupiłem go na szrocie ze starego radia i włutowałem w jeden przewód zasilający i jest okey. Życzę powodzenia. smile.gif

Napisano
  • Autor

> do ostatniego

Radyjko zaczeło szfankować w czasie mgieł, jak poruszałem tymi wszystkimi kablami przy silniku i poprzeczyszczałem styki do których sie dostałem to te szmery ucichły, ale nadal występują.

Ale to jest chyba dobre rozwiązanie, bo i tak miałem zamiar zainstalować stabilizator bo sie przygotowywuje do zamontowania CD-Romu do mojego radyjka, wiec powinno wychodzić czyste 12V i z tego poprowadze zasilanie do radyjka i cd-rom, mam nadzieje że sie nie pogryzą ze sobą 270751858-jezyk.gif

Jeśli jeszcze ktoś ma inne pomysły to prosze pisać

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chodzi o usterkę 1. to sądzę że to regulator podciśnieniowy to

> takie UFO na aparacie zapłonowym . Ja też mam rocznik 1997 więc

> chyba taki jak Twój. Zrób tak ściągnij wężyk idący od UFO tam z

> tyłu za filtrem lub jak masz tzn. kawałek podobnego wężyka to

> załóż go na UFO i dmuchnij. Jak powietrze przelatuje to musisz

> kupić nowy. Można go zregenerować kupując membramy z pompki

> paliwowej fiata 126p. Ja tak mam i chula mi już 10miesięcy a

> koszt naprawy 5zł+ troszeczkę roboty. Opis jest gdzieś w postach

> ze stycznia.

Szukałem w postach, widze ze jest to bardzo rozwlekły temat, ale nigdzie nie znalazłem sposbu naprawy tego we własnym zakresie, ostatni post ze stycznia jest z 16.01.2005 i nie dotyczy tego, starszego forum nie ma niestety. jęsli mozesz to opisz prosze jak sie zabrać do tejnaprawy, mozesz podeprzeć sie fotkami 270751858-jezyk.gif to napewno by sie przydało.

Napisano
  • Autor

wiec tak :

Usterka 1

był uszkodzony wezyk który wychodził z silnika, ukryty jest pod filtrem powietrza z tyłu, wiec nie zauwazyłem tego za pierwszytm razem, ale powietrze które wdmuchuje do tego UFO normalnie tam wlatuje, czyli spodziewam sie ze jednak membrana tez jest uszkodzona (co sie dziwić po tylu latach jak bym był kawałkiem gumy też bym odmówił posłuszeństwa :D )

Usterka 2

Nie jestem pewny, ale podejżewam że jest to wina alternatora który moze robić jakieś przepięcia, bo...

Usterka 3

te syki przerodziły sie w POWAZNE zgrzyty (jak by ktoś prosiaka zażynał) i okazało sie ze posypały mi sie łożyska alternatora, musze sie tym zająć w weekend i kto wie czy to nie było powodem tych szmerów w radiu (czt. instalacji elektrycznej)

Dziszmienie tą membrane i dam znać jak mi poszło, a tutaj wklejam fragment wiadomosci którą wyszperałem na forum:

> Cześć witam all.

> A je se miesiąc temu zredenerowałem dwa takie instrumenty. Całość

> kosztowała mnie 5,50 złocisza.

> Też mi gasnął i chodził nierówno, o spalaniu nie wspomnę. Pił jak

> notor. Wyczytałem gdzieś sposób regeneracji. A więc najpierw

> dałem się do regeneracji starego sprzed kilku lat (wygląd

> nówka)1.Imadełkiem z cuciem skręciłem ten szajs coby sie nie

> łobracał.

> 2.Ostrym śrubokręcikiem 4-5mm podwazyłem zagiętą blaszkę dolnej

> obudowy.

> 3.Puk, puk perliczkiem dookoła regulatora po śrubokręcie (szło jak po

> maśle)

> 4. Rozebranie tych całych czarów i wyczyszczenie.

> 5. Sciągnięcie starej dziurawej membramy.

> 6.Założenie membramy z pompki paliwowej maluszka

> Tu miałem dylemat założyć starą też czy nie a że była jak nówka

> tyle że przecięta to założyłem żeby lepiej uszczelnić na

> trzpieniu.

> 7.Założyłem sprężynkę.

> 8.Pokrywę górną, naciągająć membramkę tak aby była równo ułożona (

> jest na styk)

> 9.Delikatnie ścisnąłem zakładkę pokrywy dolnej w kilku miejscach

> kombinerkami, żeby membrama się nie cofnęła.

> 10.Perlikiem zaklepałem na gotowo.

> I poszedłem do garażu wymienić, o 18 po ciemku (latarka) Ten

> plastikowy zaczep najlepiej delikatnie zsunąć śrubokrętem z

> zestawu, a otwory na śrubki znajdowałem za pomocą cienkiego

> drucika. CAŁA OPERACJA NAPRAWA + WYMIANA TRWAŁA MNIEJ JAK 30

> MINUT (a na flaszkę zostało)

> Drugi od razu z ciekawości rozebrałem i miał tak samo rozciętą

> membramę, a że komplet do pompki ma 2 membramy to se od razu

> wymieniłem i mam teraz na zapas za 5,50zł Jak dotąd chodzi

> kiedyś napiszę jak długo. Bo te oryginały to mają kiepskie gumy.

pozdrawiam Wojtek

Napisano

Tutaj macie fotkę ja wygłada po złożeniu . Niestety w trakcie regeneracji nie pomyślałem żeby to uwiecznić. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

HEHEHEHE !! UDAŁO SIĘ!!

Wymieniłem membrane, uprzednio ją troszke przyciąłem aby ładnie pasowała do środka (te uszy na śróbki obciąłem i jeden języczek, pozostawiłem luz aby mogło pracowaćwiec nie docinajcie tego na wymiar) ładnie to zgiąłem spowrotem. Stara membrana była dziurawa, a od wewnątrz zbierało sie jakieś czarne gów... obsmarowany brud. Pięknie wyczyściłem benzynką i prosze autko chodzi nie dławi sie, baaa nawet lepiej niz miesiac czy dwa miesiace temu, oroty nie przyspieszają i zwalniają, cały czas sie utrzymująna podobnym poziomie. Posprawdzajcie swoje membrany moze przyda sie wymiana (mówie o uno które maja te UFO, bo widziałem że w 1,4 nie ma takiego wichajstra)

Pozdrawiam.

PS. porobiłem zdjecia w czasie naprawy, wiec za niedługo mam zamiar napisać artykół na stronę www.fiatuno.pl

Napisano

> Szmery w instalacji elektrycznej:

> fajnie to brzmi, ale mam radyjko kasetowe w samochodzi i wszystko

> jest w pożądku gdy silnik jest wyłączony, gdy właczy sie śilnik

> zaczynają sie szmery w tle które są podobne do obrotów silnika,

> jak przygazowywuje to częstotliwość tych szmerów wzrasta.

> Zajawisko jak w głosnikach z komputera gdy są szumy z sieci.

> Takie cos zaczęło występować od czasu gdy z rana były dość

> poważne mgły w katowicach i autko stojące pod chmrką nawilgło,

> wcześniej nic takiego nie stwierdziłem. Wyczyściłęm juz styki

> wysokiego napięcia, przyjżałem sie kablom wysokiego napięcia i

> tak jakos to przycichło, ale nadal występuje to zjawisko.

Ja też mam radyjko kasetowe firmy " Pan A Hit " zlosnik.gif pozdrawiam producenta. Mam to samo co Ty. Mam syczenie przy nabieraniu predkości w głośnikach. Moze to wina radia. A wilgoć nie ma nic chyba do elektroniki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja też mam radyjko kasetowe firmy " Pan A Hit " pozdrawiam

> producenta. Mam to samo co Ty. Mam syczenie przy nabieraniu

> predkości w głośnikach. Moze to wina radia. A wilgoć nie ma nic

> chyba do elektroniki

U mnie to szumienie, piszczenie, buczenie - zwał jak zwał - wiadomo o co chodzi czasami jest czasami znika. Chociaż częściej go nie ma :D

Dla mnie ten efekt nawet się podoba - taki akustyczny obrotek smile.gif

Gwizda jak w F-16 wink.gif

A radyjko mam jakieś tanie z giełdy - byle by grało

Napisano

> Ja też mam radyjko kasetowe firmy " Pan A Hit " pozdrawiam

> producenta. Mam to samo co Ty. Mam syczenie przy nabieraniu

> predkości w głośnikach. Moze to wina radia. A wilgoć nie ma nic

> chyba do elektroniki

Wątpie zeby to była wina radia, ja mam Blaupunkta i u mnie jest to samo. Więc trzeba szukać innej przyczyny usterki.

Napisano
  • Autor

No ja własnie zasugerowałem że to pewnie jest usterka gdzieś w instalacji a nie w radiu, bo radio nie bardzo by mogło odzwierciedlać obroty silnika.

jeszcze to posprawdzam i jak uda mi sie zlikwidować to zachowanie to napisze co trzeba zrobić, narazie wszystie pomysły mile widziane.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witaj!

Ostatnio dokonałem regeneracji alternatora w moim unolocie, zaczęły piszczeć łożyska, wymontowałem alternator, rozebrałem i zobaczyłem, że pierścienie po których szczotki się ślizgają były wytarte (koleiny) pomyślałem że to może być przyczyna, wiec dałem do przetoczenia, kupiłem nowy regulator z nowymi szczotkami (40zł) i po zmontowaniu dalej słychać w tle szmery ala obroty silnika, ale stało sie to tak słabo słyszalne że w sumie już mi nie przeszkadza. Jeszcze jak będę miał znowu jakoś dłużej wolne to się pobawię z podłączeniem bezpośrednio radyjka do akumulatora, tylko mam pytanko.

Jakiego bezpiecznika użyć? Bo nie wiem, a instrukcji do radyjka nie mam ani na nim nic nie pisze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.