Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badanie ciśnienia sprężania

Featured Replies

Napisano

Czy badając ciśnienie w poszczególnych cylindrach, można stwierdzić uszkodzenie uszczelki pod głowicą.

Jakie powinny być wartości cisnienia w silniku przejechane 130kkm.

Podejżewam uszkodzenie uszczelki, silnik się przegrzewa, obniżenie maksymalnej prędkości, szarpanie przy hamowaniu silnikiem, ubytek płynu w chłodnicy ok.300 ml na 1000km. poza tym wahanie obrotów jałowych 950-1050obr/min.

Czy zbadanie ciśnienia w cylindrach może potwierdzć uszkodzenie uszczelki p.głowicą?

Napisano

> Czy badając ciśnienie w poszczególnych cylindrach, można stwierdzić

> uszkodzenie uszczelki pod głowicą.

Niskie sprężanie nie koniecznie musi być spowodowane uszkodzeniem UPG.

> Podejżewam uszkodzenie uszczelki, silnik się przegrzewa, obniżenie

> maksymalnej prędkości, szarpanie przy hamowaniu silnikiem,

> ubytek płynu w chłodnicy ok.300 ml na 1000km. poza tym wahanie

Taki ubytek to nie dużo, raczej wskazuje na to, że gdzieś z węży ciecze...

> obrotów jałowych 950-1050obr/min.

Wahanie obrotów jest bardziej zależne od błędów komputera, tak jak i spadek mocy -> np. padnięta lambda.

> Czy zbadanie ciśnienia w cylindrach może potwierdzć uszkodzenie

> uszczelki p.głowicą?

Myślę, że może potwierdzić, jeśli są inne objawy wskazujące na UPG, takie jak białe spaliny, jeśli woda idzie do cylindra lub niebieskie spaliny jeśli olej idzie do cylindra, masło pod korkiem wlewu oleju i masło w odmie jeśli woda idzie do oleju, olej w płynie chłodniczym jeśli olej dostaje się do układu chłodzenia...

Napisano

badanie ciśnienia sprężania moze jedynie wykazać Ci nieszczelności w cylindrze, czyli wszystko co ma na to wpływ moze być przyczyną razem i każde z osobna zeby.GIF

zużyte/popękane/zapieczone pierścienie, wypalone/pokrzywione zawory, popękana/odkształcona głowica, uszczelka pod głowicą, popękane tuleje cylindrów, popękane tłoki, nieszczelny gwint świecy zapłonowej lub sama świeca puszcza

ten ostatni jest trudny do wykrycia, bo pomiar robisz na wykręconej świecy z gumową nasadką przyrządu

Napisano
  • Autor

> Niskie sprężanie nie koniecznie musi być spowodowane uszkodzeniem

> UPG.

> Taki ubytek to nie dużo, raczej wskazuje na to, że gdzieś z węży

> ciecze...

> Wahanie obrotów jest bardziej zależne od błędów komputera, tak jak i

> spadek mocy -

> Myślę, że może potwierdzić, jeśli są inne objawy wskazujące na UPG,

> takie jak białe spaliny, jeśli woda idzie do cylindra lub

> niebieskie spaliny jeśli olej idzie do cylindra, masło pod

> korkiem wlewu oleju i masło w odmie jeśli woda idzie do oleju,

> olej w płynie chłodniczym jeśli olej dostaje się do układu

> chłodzenia...

Nikt z znajomych mechaników nie może mi konkretnie odpowiedzieć dlaczego silnik się przegrzewa przy tych objawach jak wyżej, dlatego chcę zmierzyć ciśnienie jak to zrobię to napiszę jakie wartości wyszły.

Poza tym na korku i w odmie było "masełko" ,ale w miesiącach jesienno zimowych, przeważnie jeżdżę na krótkich dystansach.

Stan oleju się nie zwiększa muszę dolać 2 setki na 1000.Gdy silnik się nagrzeje i przygazuję to widać bąbelki we wlewie płynu chłodniczego,czy to przedmuchy z cylindrów, czy normalnie od pompy wody ?

Kilka miesięcy temu wymieniałem simering na wałku rozrządu, gdybym przestawił rozrząd o 1 ząbek czy możliwa by była jazda z prędkością >100km/h, przy normalnym spalaniu ok.6 l /100

Napisano

[ciach]

Takie masełko o jakim piszesz to raczej normalne...

2 setki oleju na 1000km to nie jest aż tak wiele...

Natomiast te bąbelki w chłodnicy są raczej niepokojącym objawem...

tak zapytam, termostat masz sprawy wink.gif ? otwiera się w pełni?

W jakich warunkach auto się przegrzewa jeszcze napisz... i co to znaczy, czyli w jakiej temp. włącza się wentyl na chłodnicy i czy on nie daje rady sobie z chłodzeniem auta czy jak?

Co do przestawienia rozrządu to nie potrafię CI odpowiedzieć, ale sprawdzenie ustawienia kół pasowych to jest około pół godziny jeśli masz trochę wprawy w mechanice wink.gif

Jeszcze jedna sprawa, masz LPG zamontowane czy nie?

A teraz jak było u mnie, był przedmuch z jednego z cylindrów do układu chłodzenia i silnik bardzo szybko się nagrzewał, ale wentyl chłodnicy dawał radę... za to co około 100km musiałem dolewać wody do układu, bo wywalało ciśnienie przez korek chłodnicy wodę do takiego stopnia że było kilka cm poniżej minimum po ostygnięciu auta... jak ściągnąłem głowicę to było pięknie widać że tłok jest mokry...

tak się w sumie zastanawiam czy przez otwór świecy nie dało by się zdiagnozować stanu komory spalania hmm.gif znaczy się pozaglądać i ew. pobrać "próbkę" zawartości czymś w stylu pałeczki do ucha wink.gif zawartość takiego cylindra powinna być wyraźnie mokra

Napisano
  • Autor

Wygląda to tak, jadę autostradą predkość 110 -120m/h temperatura rośnie przy ok.90st. włącza sie wentylator jade dalej z tą prędkością temp. ok110st. może więcej i tak raczej stoi wentylator cały czas chodzi.Zwolnię do90km/h lub jest z górki temp. schodzi do ok90st. i wentylator się wyłacza. Kiedyś śmiało mogłem pocisnąć 130-140km/h teraz max do 120. Sprawdze jeszcze przez swiece czy nie znajdę w cylindrach śladu płynu.

Na razie dziękuje za pomoc !

Mam auto 5 lat bez gazu, wcześniej chyba też bez gazu nie ma żadnych znaków po gazie.Wybadałem tylko że musiało jeździć pare lat w nauce jazdy.

Napisano

Spalania stukowego nie masz?

Sprawdź kolor świec oraz ustawienie zapłonu.

Ufo jeśli masz do sprawdzenia, albo lambda.

Wysoka temperatura to często uboga mieszanka, temu bym się przyjrzał.

Jak będziesz sprawdzał ciśnienie to zrób też próbę olejową, dowiesz się w jakim stanie są zawory i pierścienie.

Podczas gazowania nie powinno być żadnych bąbelków w zbiorniku chyba że masz układ zapowietrzony ale wtedy przeważnie bulgota w nagrzewnicy.

Jakby Ci poszła uszczelka pod głowicą między kanałem wodnym a cylindrem to nie dość że miałbyś białą końcówkę rury wydechowej to do tego przy zakręconym korku od chłodnicy węże byłyby twarde.

Napisano
  • Autor

W piątek jadę w małą trasę 200km przed wyjazdem wymienię sondę zresetuje kompa zobaczymy czy coś się zmieni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.