Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] coś "dzwoni" w silniku

Featured Replies

Napisano

Witam,

ostatnio zauważyłem u siebie pewien problem - otóż po odpaleniu auta przy zimny silniku z okolic rozrządu dochodziły dziwne stuki (mogę je porównać do dzwonienia grochu wrzuconego do garnka). Odgłosy te były słyszane tylko przez krótki moment dopóki autko się nie rozgrzało. No ale tak było jakieś 15 tyś. km temu. Teraz to stukanie jest słyszane nawet w wewnątrz auta i to przy rozgrzanym silniku. Możecie podać jakieś typy co może być przyczyną ?

Dodam tylko że nie czuję żadnej różnicy w osiągach auta.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Kiedy zmieniałeś rozrząd? Miałem podobnie okazało się że pompa wody miała już luzy na łożyskach ,dodatkowym objawem było grechotanie na wysokich obrotach

Napisano

Podobny odgłos miałem jak wykręciła sie śruba mocująca obudowę rozrządu i stukała o koło napędzające pasek klinowy hmm.gif

Napisano
  • Autor

Rozrząd wymieniałem w czerwcu 2008 przy 222000 także nie długo będę to robił znowu.

Obudowa rozrządu była sprawdzana przez jednego mechanika zaraz po tym jak zauważyłem do stukanie. Dokręcił śrubki ale nic więcej nie znalazł (nawet gdy się wsłuchiwał stetoskopem).

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Podbiję trochę temat bo zbliża mi się termin wymiany rozrządu i będę musiał zagościć u mechanika. Podobny temat znalazłem pod wątkiem: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=283029877&page=5&fpart=1&vc=1 z tym że tam koledze stuka przez 5s po odpaleniu a u mnie dobrych parę minut dopóki silnik nie załapie 90 stopni. Przy okazji rozrządu planuję oczywiście wymienić pompę wody ale może jeszcze jakieś sugestie ?

Napisano

Ja miałam podobny dźwięk w astruni... coś jakby się blacha cały czas tłukła, okazało się, że poluzowała się podpórka od maski i to ona wydawała takie dźwięki. wink.gif

Napisano

Oj miałem bardzo podobne objawy, które zbagatelizowałem KLIKEN

W efekcie rozsypana pompa wody i uszkodzony napinacz do wymiany kompletny rozrząd. Pech akurat, że auto miało być w ciągu 1-2 miesięcy sprzedane, szczęście że silnik był bezkolizyjny.

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.