Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak zrobić nowe audio w Bravce

Featured Replies

Napisano

Witam

Zamierzam wymienić standardowy radiomagnetofon w mojej Bravce 1,4S na coś CD/MP3. Lubię posłuchać muzyki w samochodzie. Taśm mam mało, nie mam czasu by przegrywać ulubione kawałki na tasiemki, dlatego wolę CD i MP3.

Chodzi mi o nagłośnienie samochodu w sposób zadowalający bez bajerów.

Poprzedni własciciel trochę po(prze)kombinował sciana.gif z audio i trzeba zrobić porządek z instalacją głośnikową. W tyle są już zamontowane głośniki z tweeterami i jest pociągnięta instalacja jednak one nie grają - brak podłaczenia w kostce przy bezpiecznikach.

Głośniki są także w drzwiach, ale nie wiem jakie.

Z przodu, na podszybiu są jakieś malutkie Blaupunkty + gąbka.

Podłączenie do radia zostało zrobione jakoś dziwnie bo zamiast balansu jest regulacja podszybie/drzwi. Poza tym jest coś nie tak z połączeniami bo stereo nie ma.

Chciałbym zrobić porzadek z instalacją i zamontować jakieś w miarę dobre głośniki na podszybiu - te w drzwiach albo odłączę albo zostawię.

Moje pytania:

- jakie głośniki polecacie na podszybie (dwudrożne czy tylko średnio-wysokotonowe, jaka marka)

- jakie radio z CD/MP3 polecacie (niezbyt drogie, nie rzucające się w oczy)

- co sądzicie o sprzecie spod znaku dbTronic, Dalco - są stosunkowo tanie, chciałbym jednak usłyszeć opinie od ich użytkowników.

Czy zestaw Kenwooda na Allegro jest kompletem głośników tj. przód + drzwi + tył?

Pozdrawiam

Marek

Napisano

> Witam

> Zamierzam wymienić standardowy radiomagnetofon w mojej Bravce 1,4S na

> coś CD/MP3. Lubię posłuchać muzyki w samochodzie. Taśm mam mało,

> nie mam czasu by przegrywać ulubione kawałki na tasiemki,

> dlatego wolę CD i MP3.

> Chodzi mi o nagłośnienie samochodu w sposób zadowalający bez bajerów.

> Poprzedni własciciel trochę po(prze)kombinował z audio i trzeba

> zrobić porządek z instalacją głośnikową. W tyle są już

> zamontowane głośniki z tweeterami i jest pociągnięta instalacja

> jednak one nie grają - brak podłaczenia w kostce przy

> bezpiecznikach.

> Głośniki są także w drzwiach, ale nie wiem jakie.

> Z przodu, na podszybiu są jakieś malutkie KENWOODy + gąbka.

> Podłączenie do radia zostało zrobione jakoś dziwnie bo zamiast

> balansu jest regulacja podszybie/drzwi. Poza tym jest coś nie

> tak z połączeniami bo stereo nie ma.

> Chciałbym zrobić porzadek z instalacją i zamontować jakieś w miarę

> dobre głośniki na podszybiu - te w drzwiach albo odłączę albo

> zostawię.

> Moje pytania:

> - jakie głośniki polecacie na podszybie (dwudrożne czy tylko

> średnio-wysokotonowe, jaka marka)

> - jakie radio z CD/MP3 polecacie (niezbyt drogie, nie rzucające się w

> oczy)

> - co sądzicie o sprzecie spod znaku dbTronic, Dalco - są stosunkowo

> tanie, chciałbym jednak usłyszeć opinie od ich użytkowników.

> Czy zestaw Kenwooda na Allegro jest kompletem głośników tj. przód +

> drzwi + tył?

> Pozdrawiam

> Marek

YO MEN cool.gif

Widze że masz podobne zamiary jak Ja, poczytaj post -->> czy to mi wejdzie w drzwi, znajdziesz odpowiedz na temat glośników i jak to pomontować ok.gif

Jeżeli chodzi ci o te dalco i dbtronic to wyglada to tak ze szkoda ucha zakrecony.gif zreszta co bede duzo pisał zapraszam do lekturki z powyzszego tematu...... yay.gif

Napisano

Wejdź na kącik Car Audio i poczytaj FAQ. Nie chwal się, że masz tweetery z tyłu bo spalą Cię na stosie.

Na podszybie daj wysokotonowe, a w drzwi - wcześniej wygłuszone - midbasy. Podłączysz je przez zwrotnice.

Charakterystyka rozchodzenia się dzwięków niskich i wysokich jest inna. Trudniej zlokalizować niskie tony (tzn określić skąd dochodzą), dlatego np. suba można wrzucić do bagażnika, a nie trzeba, natomiast wysokie dość łatwo. Dlatego poprawnie wysokie tony powinieneś mieć skierowane w kierunku uszu - daltego często tweetery montuje się w słupku przednim. Wtedy będziesz w stanie rozróżnić scenę. Złem koniecznym są więc wielodrożne głośniki wycelowane w nogi. Niby przenoszą pasmo, ale ile z tego pasma do Ciebie dociera to już zależy od tego czy siedzisz czy leżysz w samochodzie smile.gif

Głośniki z tyłu montuje się albo z konieczności, albo przy okazji kina samochodowego z dzwiękiem przestrzennym. Jak idziesz na koncert to też raczej nie stajesz tyłem do sceny.

Napisano
  • Autor

Na wstępie dzięki za odpowiedzi.

Głośniki z tyłu już były. Po dzisiejszych oględzinach stwierdzam że to jakieś słabe.

Z przodu na podszybiu malutkie Blaupunkty fi50mm. W drzwiach nie wiem.

Tylne głośniki wg mnie są zbędne. Co dają? Dają przesunięcie dźwięku ku środkowi.

W sumie to zależy mi na dobrym nagłośnieniu z przodu.

Nie jest przy tym wymagana jakaś super moc - nie lubię głośnej muzyki. Wolę jakość. W praktyce oznacza to, że powinno wystarczyć sumarycznej mocy 30W przy czym połowa tej mocy na suba.

Co do odtwarzacz to jeszcze nie wiem.

Napisano

> Z przodu na podszybiu malutkie Blaupunkty fi50mm.

Zmień na małe ale wyraźne wysokotonowe z kopułką (jedwabną - podobno najlepszą)

> Tylne głośniki wg mnie są zbędne. Co dają? Dają przesunięcie dźwięku ku środkowi.

Moje odczucie przestrzeni na 4-ch głośnikach (+2 pod szybą) bardzo mi odpowiada...

I wsiądź raz z tyłu dla porównania...

Pasażer też może lubić wyraźną muzykę i dwudrożne głośniki pod tylnią klapą mu to dadzą...

> W sumie to zależy mi na dobrym nagłośnieniu z przodu.

Najłatwiej wstawić razem ze zwrotnicami w/w kopułki pod szybą i basowe okrągłe 16-tki w drzwi...

Tu masz ok.gifŚWIETNY OPIS znaleziony ostatnio przez jednego z qncikowiczów...

Czy na pewno istalacja tylnich głośników kończy się w puszce bezpieczników?

Być może fabryczne radio jest podłączone przez przejściówkę separującą tylni sygnał i dającą pełną moc na przód - czyli standardowa instalacja jak Fiat dał np. w wersjach SX...

To może też rozwiązać problem z brakiem stereo - pewnie ktoś jużrzy tym grzebał tuk.gif

Napisano
  • Autor

Oglądałem instalację przy radiu i tam było kombinowane, oj było sciana.gif. Dobrze że chociaż kostki są, a nie na skrętke pomontowane. Muszę porządek zrobić bo nie lubię prowizorek.

Tył pozostawiam na razie bez zmian tj. chyba go odłączę lub wymontuję te głośniki (zobaczę też co to jest). Pasażerowie nie muszą słuchać HiFi. W tej chwili interesuje mnie przód.

Czy ktoś wie jakiej średnicy powinny być głośniczki na podszybiu bo te co mam nie są oryginalne i jakieś małe.

Te drzwiowe grają dość dobrze, bez trzasków itp. ale słychaś że są to raczej jakieś niskośredniotonowce. Na demontaż drzwi nie mam teraz czasu.

Jakie radyjko z CD/MP3 polecacie - niewygórowana cena.

Napisano

> Jakie radyjko z CD/MP3 polecacie - niewygórowana cena.

Pioneer DEH4700 ok.gifok.gifok.gif cena w sklepie ok. 750zl, na Allegro ok. 480-500zl.

Napisano

> Czy ktoś wie jakiej średnicy powinny być głośniczki na podszybiu bo

> te co mam nie są oryginalne i jakieś małe.

Jeśli są to tweetery, to tweetery są generalnie małe.

Napisano
  • Autor

> Jeśli są to tweetery, to tweetery są generalnie małe.

Niestety nie są to tweetery - Blaupunkty o średnicy membrany papierowej około 50mm, moc ??W rezystancja 3omy lub 8 (nieczytelne). Sądzę że w ramach poprawy brzmienia podlegają wymianie...

DEH4700 - no tak, taniej chociaż mimo wszystko trochę drogo.

A co powiecie o DEH-3700 (od 370 za nowe)?

Napisano

DEH-3700 to jeden z najniższych modeli Pionnera z mp3, ale ten producent ma to do siebie że jego produkty z "dolnej półki" są nierzadko lepsze niż tzw. "średnio-wysoka pólka" innych producentów ... te radio nie ma bajeranckiego wyświtlacza, mnóstwa klawiszy i "wodotrysków", ale jest porządnym i niezawodnym "kombajnem" do wszystkiego - radio, Cd i mp3 ... ja polecam waytogo.gif

Napisano

ja mam pionka DEH-P 5700 i naprawdę ładnie hula. Ostatnio nawet zachulałem moje nowe alpiny z tyły duze wytrzymały ale mniejsze juz niestety nie:( angryfire.gificon_rolleyes.gif a wszystko przez to że włączyłem sobie tester bassów angryfire.gif

nawet przez chwilkę fajnie grały. Komu przesłać tą mp3?? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> DEH4700 - no tak, taniej chociaż mimo wszystko trochę drogo.

> A co powiecie o DEH-3700 (od 370 za nowe)?

Oprocz innego wygladu, 4700 ma wzmacniacz 4x50W na Mosfet'ach. Naprawde jest duza roznica brzmienia pomiedzy 4700, a 3700. Wg mnie lepiej dolozyc ta stówke do 4700.

Napisano

> Czy ktoś wie jakiej średnicy powinny być głośniczki na podszybiu?

Prosisz-masz...

275747380-glos.JPG

P.S. Miałem JVC kd-sc900r i czasem gubiło ścieżki, nawet na mp3 oslabiony.gif Ma to jakąś pamięć ?

Poza tym raz mi upadł panel z ok. metra wysokości i wyszczerbił się wewnątrz wyświetlacz (obudowany ramką !), w sam raz na ścieżkach... =95zł...

post-18117-14352465660224_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Prosisz-masz...

Dzięki! o to mi chodziło cool.gif

Muszę zainteresować się także głośnikami bo te co są to @#&@#$.

Do radia 4*45W przydały by się pewnie min. po 60W na kanał co by ich z dymkiem nie puścić?

kpl. KENWOODów 80W - 6 głośników (2 tweetery + 2 drzwiowe + 2 dwudrożne na tył) za 160zł - dobra cena?

Napisano
  • Autor

No właśnie. Cena atrakcyjna (chyba?).

Kupiłem już sporo rzeczy na Allegro, ale nadal podchodzę z pewną nieśmiałością do aukcji.

Wiem, że sporo "okazji" może być zgubne w skutkach.

Okazyjnie kupiłem m.in. słuchaweczki douszne Sony, które okazały się być bardzo dobrą wizualnie chińską podróbką. Niestety dźwięk fatalny. Dobrze że kosztowały tylko 7,99zł.

Niestety coraz więcej można spotkać podróbek. 160zł nieby nie taka duża kwota ale piechotą nie chodzi...

Na Allegro można już kupić okazyjnie głośniki po 7-10zł/szt. np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69360426, które są łudząco podobne do tych KENWOODów. Z tą różnicą że KENWOODy mają pudełko, papiery, akcesoria i naklejki firmowe.

Jaka jest różnica dźwięku? Tego nie wiadomo. Więc?

Napisano

> Czy takie glosniki sa cos warte ?

Te Kenwood-y to 13-tki, na przód i tył...

Będą grać, ale z brzmieniem będzie słabiutko (podają w danych od 70Hz)...

Lepiej wziąść na przód 16-tki (jak są płytkie (do 55mm gł. montażowej) to wejdą bez mdf-u - od 100zł/parę...

Do tego kopułkowe pod szybę - za swoje dałem 40zł/kpl i jestem happy...

A na tył - przy zerowych kosztach, za to z niewielkim nakładem pracy - można przerzucić elipsy z drzwi przednich...

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam

No i kupiłem. Skusiłem się na zestaw: 2 tweetery + 2 niskośrednio KENWOODa. Grają OK. Zero problemów z instalacją - w zestawie komplet śrubek i blaszek mocujących, a także dystanse. Oryginalne na przód do Fiata BBM.

Moc: 80W niskośrednio i 100W tweetery, mają po 4omy.

Membrany powleczone są jakimś tworzywem. Resorki z mikrogumy a nie z gąbki. Powinny więc sporo wytrzymać.

Do napędzania mam już Panasonica CQ-C1301NE za "jedyne" 399zł (taka cena w sklepie "Nie dla..." mikolaj.gif i na Allegro bo w innych to z reguły około 450zł i więcej! np.

http://www.jonczak.pl/oferta.php?id_towaru=1084

http://www.telekom.com.pl/panasonic/opisy_car-audio/cq-c1301ne.htm rotfl.gifscrewy.gif)

Montaż wkrótce... jump.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.