Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] X17DR tuleja podporowa (czy jak to sie tam nazywa)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio wziąłem się za wymianę łożyska oporowego. Po odczepieniu skrzyni i odkręceniu docisku (celem sprawdzenia) zdziwił mnie fakt, że w wale korbowym nie ma takiej plastykowej tulei (na rysunku oznaczone jako 2). Wcześniej wymieniałem sprzęgło w X17DT i tam owa tuleja była, stad to zdziwienie. Według EPC niby występuje w tym silniku ta tuleja, co więcej w każdym silniku w AI jest taka sama tuleja (ten sam numer części). W ASO potwierdzili ze taka sama tuleja występuje we wszystkich silnikach. Przypomniało mi sie ze mam taka tuleje, którą wyjałem z X17DT (miałem 2) ale jest ona za duża i kompletnie nie pasuje do 17DR. Wiec o co chodzi ? Moze ktos wie czy w tym silniku powinna byc ta tuleja. Może ktoś zna grubość wałka sprzęgłowego w innych skrzyniach niż F13 (jeżeli wałki maja różną grubość to IMHO te tuleje nie mogą być takie same w każdym silniku).

Auto rozebrane i nie wiem czy składac tak jak jest.

101.jpg

Napisano

Z tego co pamiętam to w Oplach są dwa rodzaje skrzyń biegów. Jeden który umożliwia wymianę sprzęgła bez wyjmowania skrzyni (z dłuższym wałkiem sprzęgłowym i tu występuje tuleja lub łożysko igiełkowe) i drugi typ - chyba po 95 roku z krótkim wałkiem sprzęgłowym.

post-123351-14352504955153_thumb.jpeg

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam to w Oplach są dwa rodzaje skrzyń biegów. Jeden

> który umożliwia wymianę sprzęgła bez wyjmowania skrzyni (z

> dłuższym wałkiem sprzęgłowym i tu występuje tuleja lub łożysko

> igiełkowe) i drugi typ - chyba po 95 roku z krótkim wałkiem

> sprzęgłowym.

Ja mam skrzynie z długim wałkiem. Auto zrobiło u mnie 120 kkm i nic sie nie działo mimo że nie było tej tulejki (a moze była tylko wyparowała). Teraz sie własnie zastanawiam czy była bo jak pisałem tulejka z innego silnika nie pasuje a według EPC powinna pasowac.

Napisano

Moze niekoniecznie nalezy kierowac sie tymi kryteriami. Przy skrzyni F18 wałek sprzeglowy nie ma wystajacego trzpienia przed wielowypustem, na ktorym pracuje tarcza sprzegla (trzpien ten opiera sie wlasnie w tej tulei lozyskujacej walek sprzeglowy w wale korbowym i sprzegla nie da sie wymienic "od dolu"), natomiast w skrzyni F16 wałek sprzeglowy taki trzpien posiada (opiera sie-jest lozyskowany-w owej tulei i sprzegla tez sie nie wymieni "od dolu" pomimo ze jest pokrywa na dole...).

Tak wiec, jesli wałek sprzeglowy w posiadanej przez Ciebie skrzyni biegow ma trzpien przed wielowypustem, tuleja w wale korbowym powinna byc. W innym wypadku wkladanie jej jest bezcelowe, bo i tak wałek sprzeglowy nie bedzie w niej lozyskowany-podparty...

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli jest płaskie koło zamachowe, to w skrzyni z długim wałkiem sprzęgłowym i klapką w obudowie da się wymienić sprzęgło bez demontażu skrzyni.

Napisano

Jesli jest plaskie kolo...w zasadzie kryterium wymiany sprzegla od dolu (o czym juz powyzej nie pisalem jako oczywista oczywistosc...) jest to, czy kolo jest plaskie, czy garnkowe...

Przyklad: Vectra A z C20NE, kolo garnkowe, skrzynia F16, wymiana poprzez wyjecie skrzyni biegow niestety...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.