Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja siłowników CZ

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Czy ktos z Was regenerowal silowniki od centralnego zamka? Mam taki problem, ze (chyba) jak jest mroz to wytwarzaja taki opor, ze zamykaja sie i od razu otwieraja. Ogolnie jak zamykam jak jest nawet cieplo to slysze jak (chyba ten w klapie) tak powoli sie zamyka i jest jakby spowolniony.

Moze byc tez tak, ze gdzies nie ma dobrej masy i dlatego tak sie dzieje jak przypuszczam, ale nie wiem confused.gif

Da sie rozebrac te silowniki i przeczyscic/przesmarowac zeby chodzily lzej? Moze ktos mial podobny problem?

Pozdrawiam

Napisano

> Mam taki problem, ze (chyba) jak jest mroz to wytwarzaja taki

> opor, ze zamykaja sie i od razu otwieraja.

Ja miałem takie właśnie objawy z siłownikiem w drzwiach kierowcy. Zamykał i zachwilę otwierał. Okazało się, że to stary i wyschnięty smar mechanizmu zamka powodował takie działanie. Szczególnie było to widoczne na mrozie gdy smar mocno gęstniał.

Zrobiłem taką akcję: czyszczenie wszystkich mechanizmów zamków drzwiowych (klapa tylna i wlew paliwa chodziły OK), tj. mycie w benzynce, potem trochę oleju w przeguby i smaru w inne ruchome części i od 2 lat jest spokój.

Takie czyszczenie na pewno Ci nie zaszkodzi a jeśli problem pozostanie to zapewne będzie to sprawka samych siłowników.

pozdr

Napisano
  • Autor

Ok. Bede musial tam zajrzec, bo wydaje mi sie, ze wlasnie gesny stary smar robi taki efekt. Powiedz mi jeszcze tylko, bo nie wiem czy dobrze zrozumialem; wkladki nie wyciagales do czyszczenia? Tylko elementy wewnatrz drzwi myles w benzynie i smarowales typu ciegna i inne metalowe elementy sprzegniete z zamkiem i silownikiem?

Pozdrawiam

Napisano

> Powiedz mi jeszcze tylko, bo nie wiem czy

> dobrze zrozumialem; wkladki nie wyciagales do czyszczenia?

wykręciłem cały zamek i wymyłem (przed myciem odkręciłem siłownik centralnego) - mam na myśli to co trzyma się na trzech śrubach torx. Jeśli myślisz o wkładce jako o tym w co się wkłada kluczyk to tego nie czyściłem bo... nie mam wkładki zamka od strony kierowcy smile.gif

Poza tym przesmarowałem wszystkie elementy ruchome ale z umiarem aby się syf nie imał smaru i nie pogorszył jeszcze bardziej sytuacji za jakiś czas wink.gif

Napisano

Wymieniałem ostatnio siłownik CZ w tylnych drzwiach bo przestał działać . Stary siłownik z ciekawości rozłożyłem na części . Co ciekawe , wydaje się , że siłownik fabrycznie nie był smarowany . Wszystkie elementy plastikowe były suche , nie nosiły przy tym śladów tarcia czy zacierania idea.gif . Nie wiem do końca co było przyczyną , że przestał działać . Być może padł sam silniczek siłownika CZ .

Napisano
  • Autor

Wlasnie nawet sam dzwiek potwierdzalby to co piszesz, ze nie ma tam smarowania. Brzmi to dokladnie tak jakby dzialaly na sucho. Nic, w takim razie mam juz pomysl na spedzenie piatkowego popoludnia grinser006.gif

@Konrados

Rozumiem, ze wyjales centralny z zamkiem dokladnie jak na tym zdjeciu z aukcji ponizej i czysciles wszystkie mechanizmy poza silownikiem CZ (czarna puszka na zdjeciu), a pozniej smarowales? Uzyles jakiegos konkretnego smaru? Moze macie jakis typ smaru do tego typu prac?

przykładowa aukcja

Napisano

Wyciągnąłem cały zamek z drzwi tylnych mocowany na 3 torxach (po wielu kombinacjach z wykręceniem tylnej prowadnicy szyby bo nie mogłem znaleźć jednej śruby mocującej prowadnicę) , wykręciłem z niego siłownik i wymieniłem na sprawną używkę . Jeśli chcesz go smarować to wyłącznie od strony gumowego kapturka , który można ściągnąć uzyskując dostęp do plastików . Sam siłownik da się rozłożyć na części ale trzeba tak to zrobić , żeby nie "rozkalibrować" obudowy bo może potem działać nieprawidłowo . Do smarowania można użyć smaru silikonowego ale nie sądzę , żeby to poprawiło działanie siłownika bo elementy są wykonane z tworzywa , które nie potrzebuje smarowania . Mało tego , w siłowniku jest jakiś przełącznik , którego praca może być zakłócona np. smarem . Wydaje mi się jednak , że ewentualne opory w działaniu siłowników mogą wynikać ze złego smarowania na mocowaniu cięgien do blachy drzwi i to sprawdziłbym w pierwszej kolejności .

Napisano
  • Autor

Te mocowania ciegien to takie plastikowe obejmy z tego co pamietam, w ktore wciska sie ciegno zeby nie latalo. Tez mi sie wydaje, ze moze byc to, bo pret ciegna robi sie nieco szorstki na starosc grinser006.gif Nie ma co gdybac, trzeba rozkrecic. Smar silikonowy posiadam. Dzieki.

Dam znac pod koniec tygodnia co zrobilem i w czym lezal problem, moze strzele pare fotek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.