Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parowanie szyb, para z rury+purtanie

Featured Replies

Napisano

Odnośnie parowania dużo już przeczytałem ale nie mogę sobie dać rady.Długi czas męczyłem się z zaparowanymi szybami, pełno wody pod dywanikami, przeczytałem wątek o parowaniu, uszczelniłem ten plastyk i było już dobrze z tym że przyszło akurat lato. Teraz problem wrócił i jest jeszcze gorzej mimo że dywaniki są suche.Wsiadam do samochodu i kisza, zanim zapale już jest para na szybach, a najgorsze jest to że trzeba z całej siły trzeć żeby tą parę zetrzeć,jest trudna do usunięcie.

Podejrzewam ten przełącznik obiegu, po wciśnięciu słychać delikatną zmianę, ale generalnie wieje z taką samą siłą.Rozebrałem dzisiaj konsole ale tylko popatrzylem i poskładałem.

Dziwna/normalna rzecz, kiedy jest dmuchawa na zimne powietrze ustawiona to wieje mocniej niz jak jest na cieple, slychać wyraźnie różnice.

No i czy to normalne przy ustawionym nawiewie na szyby tak słabo dmucha, czuć tylko ze super delikatny podmuch.Zmiana przełożeń działa,słychać zmiany w krążeniu powietrza ale nie przekłada się to na wyloty kratek gdzie praktycznie ciągle wieje tak samo, tzn ustawie tylko na szyby a z przednich powietrze zapodaje niemal tak samo.

Druga sprawa to parowanie z rury wydechowej.Wali u mnie tej pary cała chmura w okresie jesienno-zimowym. Jeżdżę już tak 1,5roku i nic się nie dzieje złego, płynu nie ubywa, to dlaczego tak jest?Przy obecnych temperaturach ma tak jeden samochód na sto, czyli normalne to nie jest, a tak sobie pomyślałem że ma to związek z parowaniem.. wink.gif

No i ostatnie, z rury wydechowej purta, tzn spaliny wylatują nie równomiernie, czsami mocno że aż samochodem trzęsie, a zdarzają sie chwile że jest idealnie. Powoduje to iż samochód pracuje jak traktorek. Mechanik mówi że silnik pracuje dobrze i mam sie tym nie zajmować hehe

Napisano

> Odnośnie parowania dużo już przeczytałem ale nie mogę sobie dać

> rady.Długi czas męczyłem się z zaparowanymi szybami, pełno wody

> pod dywanikami, przeczytałem wątek o parowaniu, uszczelniłem ten

> plastyk i było już dobrze z tym że przyszło akurat lato. Teraz

> problem wrócił i jest jeszcze gorzej mimo że dywaniki są

> suche.Wsiadam do samochodu i kisza, zanim zapale już jest para

> na szybach, a najgorsze jest to że trzeba z całej siły trzeć

> żeby tą parę zetrzeć,jest trudna do usunięcie.

A filtr kabinowy wymieniony? Miałem podobnie, dmuchawa na maksa, a powietrze prawie się nie ruszało. Wymieniłem filtr i wszystko wróciło do normy.

Napisano

> Teraz problem wrócił i jest jeszcze gorzej mimo że dywaniki są

> suche.Wsiadam do samochodu i kisza, zanim zapale już jest para

> na szybach, a najgorsze jest to że trzeba z całej siły trzeć

> żeby tą parę zetrzeć,jest trudna do usunięcie.

mi tak się zdarza od czasu do czasu po myciu auta, dywaniki suche a jak włączę ciepłe powietrze to w ciągu kilku sekund wszystkie szyby zaparowane. Na zimnym tez parują ale dużo wolniej.

> Druga sprawa to parowanie z rury wydechowej.Wali u mnie tej pary >cała chmura w okresie jesienno-zimowym. Jeżdżę już tak 1,5roku i nic

> się nie dzieje złego, płynu nie ubywa, to dlaczego tak jest?Przy

> obecnych temperaturach ma tak jeden samochód na sto, czyli

> normalne to nie jest, a tak sobie pomyślałem że ma to związek z

> parowaniem..

to jest nas już dwóch, też mi leci para z rury. Jak stanie się z tyłu auta czuć po prostu wilgoć z rury wydechowej. Myślę że u mnie może być jazda na krótkich odcinkach i cały czas zbiera się woda w tłumiku i nie ma kiedy wyparować.

> No i ostatnie, z rury wydechowej purta, tzn spaliny wylatują nie

> równomiernie, czsami mocno że aż samochodem trzęsie, a zdarzają

> sie chwile że jest idealnie. Powoduje to iż samochód pracuje jak

> traktorek. Mechanik mówi że silnik pracuje dobrze i mam sie tym

> nie zajmować hehe

tego zjawiska na razie u siebie nie zauważyłem niewiem.gif

Napisano

Teraz problem wrócił i jest jeszcze gorzej mimo że dywaniki są suche.

Dywaniki suche ok, ale daje sobie rękę obciąć, że źle złożyłeś plastiki przy podszybiu i moknie Ci filtr przeciw pyłkowy. Popraw plastiki wymień filtr (stary może już być spleśniały i będzie Ci śmierdzieć).

Ja u siebie uszczelniłem plastikowe podszybie do szyby silikonem pływającym. I mam sucho jak pieprz.

Polecam sprawdzić kratkę wentylacyjną za tylnim zderzakiem po lewej stronie auta. Przeczytaj jeszcze raz manule, szczególnie autorstwa kolegi Lelka KLIK

Wsiadam do samochodu i kisza, zanim zapale już jest para

na szybach, a najgorsze jest to że trzeba z całej siły trzeć

żeby tą parę zetrzeć,jest trudna do usunięcie.

Polecam porządne osuszenie auta (przewietrzenie), umycie szyb alkoholem (aceton). Wilgoć wdmuchiwana z mokrego filtra przeciwpyłkowego kondensuje się na zimnej szybie i ciężko ją usunąć - porównanie wejście zimą do pomieszczenia gdzie gotują się potrawy na święta dość wysoka temp oraz wysoka wilgotność, musisz poczekać aż okulary się ogrzeją do temp otoczenia.

> Podejrzewam ten przełącznik obiegu, po wciśnięciu słychać delikatną zmianę, ale generalnie wieje z taką samą siłą.

jest ok ok.gif

> Dziwna/normalna rzecz, kiedy jest dmuchawa na zimne powietrze ustawiona to wieje mocniej niz jak jest na cieple, slychać wyraźnie różnice.

TTTM polecam poczytać manual dotyczący zimnego powietrza z środkowych kratek.

> No i czy to normalne przy ustawionym nawiewie na szyby tak słabo dmucha, czuć tylko ze super delikatny podmuch. Zmiana przełożeń działa, słychać zmiany w krążeniu powietrza ale nie przekłada się to na wyloty kratek gdzie praktycznie ciągle wieje tak samo, tzn ustawie tylko na szyby a z przednich powietrze zapodaje niemal tak samo.

Również ten typ tak ma.

> Druga sprawa to parowanie z rury wydechowej. Wali u mnie tej pary cała chmura w okresie jesienno-zimowym. Jeżdżę już tak 1,5roku i nic się nie dzieje złego, płynu nie ubywa, to dlaczego tak jest? Przy obecnych temperaturach ma tak jeden samochód na sto, czyli normalne to nie jest, a tak sobie pomyślałem że ma to związek z parowaniem..

W tym okresie jest to jak najbardziej normalne o tej porze. Znowu pojawia się efekt kondensacji pary, tym razem para wodna z ciepłych spalin odkłada się na zimnym wydechu, efekt jazdy na krótkich odcinkach powoduje najnormalniej zbieranie się wody w wydechu. Efekt jest spotęgowany w pojazdach zasilanych LPG, w innych autach zachodzi to samo zjawisko jedyna różnica może być w tym, że niektóre auta mają fabrycznie zrobioną dziurkę w tłumiku co sprawia, że zebrana woda odpływa, lub też bardziej wygrzane tłumiki oraz jazda na samej benzynie.

Parowanie szyb z wydechem nie ma żadnego związku oprócz samego HA-DWA-O

> No i ostatnie, z rury wydechowej purta, tzn spaliny wylatują nie równomiernie, czsami mocno że aż samochodem trzęsie, a zdarzają sie chwile że jest idealnie. Powoduje to iż samochód pracuje jak traktorek. Mechanik mówi że silnik pracuje dobrze i mam sie tym nie zajmować hehe

Nierównomierne wydalanie spalin jest tylko i wyłącznie spowodowane nierówną pracą silnika - wniosek zmień mechanika. Wydech nie ma takiej możliwości aby trząsł wyraźnie karoserią, może jedynie o nią uderzać w związku złym jego zamocowaniem i wibracją przenoszonym od silnika.

Sprawdziłbym układ zapłonowy silnika, układ wtryskowy, prace silnika krokowego oraz czujniki temp. do kompa.

PZDR VEN

Napisano

> A filtr kabinowy wymieniony? Miałem podobnie, dmuchawa na maksa, a powietrze prawie się nie ruszało. Wymieniłem filtr i wszystko wróciło do normy.

Porada jak najbardziej trafna, ale dotycząca jedynie parowania szyb oraz wentylacji nie ma nic na temat wydechu - wspomniany kolega Lelek szanownie nam tutaj panującym zapewnie zwróci Ci uwagę dotyczącą cięcia cytatów.

PZDR VEN

Napisano

mi tak się zdarza od czasu do czasu po myciu auta, dywaniki suche a jak włączę ciepłe powietrze to w ciągu kilku sekund wszystkie szyby zaparowane. Na zimnym tez parują ale dużo wolniej.

Ewidentnie moknie CI filtr przeciwpyłkowy, zdemontuj palstiki podszybia, sprawdź wszystkie plastiki i zamontuj ponownie.

Manual podałem wcześniej.

też mi leci para z rury.

Jak stanie się z tyłu auta czuć po prostu wilgoć z rury wydechowej. Myślę że u mnie może być jazda na krótkich odcinkach i cały czas zbiera się woda w tłumiku i nie ma kiedy wyparować.

W tej kwesti zgadzam się z Tobą w 100%

Jazdy na krótkich odcinkach oraz brak wygrzania wydechu, ja bym jeszcze sprawdził olej w jakim jest stanie czy czasem nie zbiera się na korku tzw. majonez - jeżeli tak konieczne wygrzanie silnika aby usunąć wilgoć z oleju.

> tego zjawiska na razie u siebie nie zauważyłem

Bo to u Ciebie silnik działa prawidłowo zeby.GIF

PZDR VEN

Napisano

> Mozesz spojrzec tu .

No i jeszcze na dodatek, odpowiedni człowiek na odpowiednim miejscu.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Dzięki za odp,

U mnie filtr kabinowy jest zdemontowany i założony bandaż elastyczny, plastyki śa ustawione dobrze, dziwne jest tylko to że ten duży plastyk nie dochodzi do końca rynny tak jak na lelekowych zdjeciach i troche mnie to dziwi, zrobie dzisiaj zdjęcie tego, zajme sie też kratką pod zderzakiem.

Aaaa i jeszcze plastyk z ta uszczelką dociskaną do szyby w jednym miejscu od strony pasażera mocno odstaje, ale woda ktora tam sie dostaje i tak raczej nie ma prawa sie dalej dostać

>W tym okresie jest to jak najbardziej normalne o tej porze. >Znowu pojawia się efekt kondensacji pary, tym razem para ?wodna z ciepłych spalin odkłada się na zimnym wydechu, efekt >jazdy na krótkich odcinkach

>Jazdy na krótkich odcinkach oraz brak wygrzania wydechu, ja >bym jeszcze sprawdził olej w jakim jest stanie czy czasem nie >zbiera się na korku tzw. majonez - jeżeli tak konieczne wygrzanie ?silnika aby usunąć wilgoć z oleju.

Nie piszcie że to normalne skoro nikły procent aut tak ma. Jeżdżę codziennie 2x po 25km, zajmuje mi to 40min w jedna stronę i silnik teraz osiąga 92-93stopnie, poniżej tej środkowej się trzyma.

Mam też ten majonez pod korkiem, teraz jeszcze nie dużo ale zimą będzie więcej. Wg mnie jest wygrzany, coś musi być nie tak, Rozrząd mam nie wymieniony chyba od 100tys km ponad(nie znaczy to że samochód jest ogólnie zaniedbany,jakoś tak wyszlo), może pompa wody coś przepuszcza?

Mam LPG

Napisano

Na początek proponowałbym przejechanie za jednym zamachem 40-50 km w trasie, najlepiej na benzynie i obserwację, czy po takim dystansie uklad wydechowy nadal bedzie emitowal kleby pary. Na takim dystansie silnik bedzie na pewno dobrze wygrzany. Fakt, ze podczas jazdy w miescie na krotkich odcinkach silnik osiaga temperature pracy, ale utrzymuje ja krotko, gdyz zaraz jest gaszony, nawet olej nie osiagnie wlasciwej temperatury pracy...

Jeszcze jedno, wymien najpierw rozrzad, bo samochod moze nie powrocic z takiego testu o wlasnych silach... 270751858-jezyk.gif

Pozdrawiam

Napisano

A więc, z tego co napisałeś to:

1. Popracuj jeszcze nad tym podszybiem, zapodaj foty i obejrzymy co jest.

2. Co do wydechu według rady Tosha wygrzej go dobrze, lub też możesz się pokusić na jego demontaż, wylanie całego syfu a później jazda i obserwacja.

3. Co do majonezu - jeżeli (sam pisałeś zdaje się w pierwszym poście), płynu Ci nie ubywa, a majonez się pojawia to efekt niedogrzania. Przeciekająca pompa wody nie przepuszcza wody do oleju.

Kolega Tosh mimo, że porusza się tylko i wyłącznie na NoPb raz w tygodniu robi rundę autem około 40 km, co pozwala na pozbycie się wilgoci z oleju i wydechu.

Kiedy był olej wymieniany?

Jeżeli będziesz planował wymianę, wygrzej silnik na starym oleju aby pozbyć się tego Majonezu.

A pozbycie się go planowałbym jak najszybciej aby nie uszkodzić silnika.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.