Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Airbag failure

Featured Replies

Napisano

Od jakiegos czasu wyskakuje u mnie Komunikat Airbag failure. Po podłączeniu pod examiner okazalo się że jest uszkodzona mata w siedzeniu pasazera i konieczna jest jej wymiana (podobno, ale wątpię w to). Moze ktos cos wie blizej na ten temat?? Moze wystarczy posprawdzac jakies kostki lub bezpośrednio coś w tej macie?? Mial ktos juz taki problem??

Napisano

> Od jakiegos czasu wyskakuje u mnie Komunikat Airbag failure. Po

> podłączeniu pod examiner okazalo się że jest uszkodzona mata w

> siedzeniu pasazera i konieczna jest jej wymiana (podobno, ale

> wątpię w to). Moze ktos cos wie blizej na ten temat?? Moze

> wystarczy posprawdzac jakies kostki lub bezpośrednio coś w tej

> macie?? Mial ktos juz taki problem??

kostki kostkami, ale chyba tez byly problemy z mata w siedzeniu... to sa 2 osobne problemy

a co do kostek, to ja mam to tak rozwiazane, ze jak mi sie problem pojawil (kostka schowana w desce rozdz.) to kostke odcieli i zlutowali...i od okolo 2 lat cisza i spokoj smile.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

który to rocznik??

w 2002 wymieniali, była wada fabryczna.

Napisano
  • Autor

> który to rocznik??

> w 2002 wymieniali, była wada fabryczna.

tak 2002, ale juz cos przy tym majstrowali jak jeszcze byl na gwarancji. Ale problem znow sie pojawil.

Napisano
  • Autor

> a co do kostek, to ja mam to tak rozwiazane, ze jak mi sie problem

> pojawil (kostka schowana w desce rozdz.) to kostke odcieli i

> zlutowali...i od okolo 2 lat cisza i spokoj

o ktorej kostce dokladnie piszesz?? gdzie ona jest??

Napisano

> o ktorej kostce dokladnie piszesz?? gdzie ona jest??

Pod siedzeniem. Idzie od podłogi auta do pupa.gif

Napisano
  • Autor

> Pod siedzeniem. Idzie od podłogi auta do

no tak ale kolega PaDo pisal o kostce schowanej w desce rozdzielczej??

Napisano

Niestety - chyba mata!!. Też to przerabiałem musiałem wymienić matę.Tamte maty były cienkie i robiły się z nich pralki,nowe są grubsze - zobaczymy ile wytrzymają.Moja jest wymienina rok temu i do tej pory jest ok.

Napisano
  • Autor

> Niestety - chyba mata!!. Też to przerabiałem musiałem wymienić

Ile dales za nową matę?? A co bylo tej starej??

Napisano

Miałem i ja problemy z tym komunikatem. W czasie kiedy migał prędkościomierz komunikat pojawiał się dość często. Za każdym razem sprawdzali wszystkie połączenia i wychodziło niby że za każdym razem szfankuje inna poduszka. problem zniknął kiedy doprogramowali kompa. Ale jak rozumiem u kolegi to ie to jest przyczyną usterki. Myślę że to naprawdę może być mata. W samochodzie testowym, który był z 2002 roku występował nagminnie ten sam problem. Zapalał się komunikat awarji poduszki po prawej stronie w dżwiach pasażera. wtedy nie wiedzieli w ASO co może być tego przyczyną no i okazało się że to była właśnie mata.pozdrawiam biglaugh.gif

Napisano

> Ile dales za nową matę?? A co bylo tej starej??

W sumie z wymianą kosztowało coś ok 500zł - ale nie wymieniałem w ASO. Stara mata wyglądała jak pomięta gazeta.Miała poprzerywane obwody (coś podobego jak ogrzewanie tylnej szyby- tylko nieco grubsze)

Napisano

W pierwszym roku eksploatacji tez mialem taki failurek. Podejzewali mate, ale okazalo sie ze to styki na kostkach. Grzebali na pewno pod siedzeniem, przy bezpiecznikach (tych w srodku auta) i w tunelu srodkowym (blizej nog pasazera i kierowcy). Od tamtej pory, odpukac, mam spokoj. cool.gif

Napisano

> no tak ale kolega PaDo pisal o kostce schowanej w desce

> rozdzielczej??

dokłdnie, pod siedzeniem jest kostka/przewody m.in. do poduszki w siedzeniu i do maty...natomiat w gdzies w desce rozdzielczej sa kostki do poduszek - kurtyn..... nie kazdy je pewnie ma, zalezy od wyposazenia...akurat w moim stilaku z 2002 roku mam 6 airbagow, i kiedys mialem blad poduszki-kurtyny(winna byla kostka,styki) i ten problem rozwiazano wycinajac kostke gdzies w desce rozdzielczej, zebym juz nie mial problemow w przyszlosci...

Napisano

Kostka jest tam gdzie skrzynka z bezpiecznikami (po lewej stronie kierownicy), z boku-przynajmniej tak jest u mnie.

Napisano

> Niestety - chyba mata!!. Też to przerabiałem musiałem wymienić

> matę.Tamte maty były cienkie i robiły się z nich pralki,nowe są

> grubsze - zobaczymy ile wytrzymają.Moja jest wymienina rok temu

> i do tej pory jest ok.

....ciekawe czy da sie to jakos obejsc tzn np calkowice wyrzucic mate, tak jak w przypadku kostek, ktore mozna odciac i zlutowac kabelki....

pewnie sie nie da bo to wkoncu za bardzo zaawansowana technika no i bezpieczenstwo przede wszystkim....

Napisano
  • Autor

> dokłdnie, pod siedzeniem jest kostka/przewody m.in. do poduszki w

> siedzeniu i do maty...natomiat w gdzies w desce rozdzielczej sa

> kostki do poduszek - kurtyn..... nie kazdy je pewnie ma, zalezy

> od wyposazenia...akurat w moim stilaku z 2002 roku mam 6

> airbagow, i kiedys mialem blad poduszki-kurtyny(winna byla

> kostka,styki) i ten problem rozwiazano wycinajac kostke gdzies w

> desce rozdzielczej, zebym juz nie mial problemow w

> przyszlosci...

Wydaje mi sie ze u mnie bedzie podobnie, czyli kostki, z tego co pamietam mate wymienili na nowa.

Napisano

> Wydaje mi sie ze u mnie bedzie podobnie, czyli kostki, z tego co

> pamietam mate wymienili na nowa.

jest duze prawdopodobienstwo... chyba jedyne wyjscie to sprawic w serwisie ... z tego co pamietam to u mnie blad wystepowal jako "dawanie zbyt duzego napiecia do poduszki" (ale glowy uciac nie dam:)...wynikalo to wlasnie z kostek/stykow...wycieli,zlutowali i jest ok........

Napisano
  • Autor

> jest duze prawdopodobienstwo... chyba jedyne wyjscie to sprawic w

> serwisie ... z tego co pamietam to u mnie blad wystepowal jako

> "dawanie zbyt duzego napiecia do poduszki" (ale glowy uciac nie

> dam:)...wynikalo to wlasnie z kostek/stykow...wycieli,zlutowali

> i jest ok........

w serwisie nie mogli tego dokladnie zdiagnozowac, powiedzieli tylko ze czujniki wskazują obecność pasazera nawet jak go nie ma... i tyle - nie potrafili zagwarantowac ze po wymianie maty bedzie OK.

Napisano

> nie potrafili zagwarantowac ze po wymianie maty bedzie

> OK.

TO JEST na 100% mata wymieniealem miesiac temu u BIELINSKIEGO moj samochod to rzocznik 2002

koszt maty 483 zl + 200 zl robocizna oklo ... caly fotel sie rozbiera - robota tapicerska

koszt maty do wersji skorzanej 789 zl ( niestety tyle placilem )

mozliwe ze kiedys wymnieniali bo byla wada fabryczna jednak moj samochod nie podlegal kampanii

Wynegocjowalem z FAP znizke i kosztowala mnie czesc 600 zl koncowo ... zawsze troche mniej.

Jesli chodzi o kostki to gratisowo poprawia przy wymianie maty napewno i wszsytko bedzie ok

Polecam WYMIANE nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ze w momencie kiedy sie pojawia komunikat AIRBAG FAILURE to !!!!

WYLACZAJA SIE WSZYSTKIE PODUSZKI I NAPINACZE PASÓW !!!!

debilnie to jest rozwiazane ... frown.gif

Napisano
  • Autor

> sie pojawia komunikat AIRBAG FAILURE to !!!!

> WYLACZAJA SIE WSZYSTKIE PODUSZKI I NAPINACZE PASÓW !!!!

> debilnie to jest rozwiazane ...

wiem ze wtedy nie dzialają poduchy i dlatego chce to jak najszybciej zrobic, a co do naprawy to ile to trwalo??

Napisano

> wiem ze wtedy nie dzialają poduchy i dlatego chce to jak najszybciej

> zrobic, a co do naprawy to ile to trwalo??

Hmmm o 8.00 bylem w serwisie a o 11.30 w centrum w pracy.

czyli kolo 3 h trwa robota ( mozliwe ze przy zwyklej tapicerce jest szybciej ) ale mysle ze neiwiele.

Napisano
  • Autor

> Hmmm o 8.00 bylem w serwisie a o 11.30 w centrum w pracy.

> czyli kolo 3 h trwa robota ( mozliwe ze przy zwyklej tapicerce jest

> szybciej ) ale mysle ze neiwiele.

A jak myslisz da się to zrobić samemu?? Potrzebne są jakies specjalistyczne narzędzia??

Napisano

> w serwisie nie mogli tego dokladnie zdiagnozowac, powiedzieli tylko

> ze czujniki wskazują obecność pasazera nawet jak go nie ma... i

> tyle - nie potrafili zagwarantowac ze po wymianie maty bedzie

> OK.

tylko co to ma do rzeczy...

przeciez jak siedzi pasazer to jakos nic nie pika? wiec cos dziwne wytlumaczenie...to tylko tak pisze... spineyes.gif

tak czy owak ksotki a mata to 2 rozne rzeczy...

mata mało nie kosztuje, a tym bardziej, ze byla wymieniana...moze warto jechac do innego serwisu???

Napisano

> jest duze prawdopodobienstwo... chyba jedyne wyjscie to sprawic w

> serwisie ... z tego co pamietam to u mnie blad wystepowal jako

> "dawanie zbyt duzego napiecia do poduszki" (ale glowy uciac nie

> dam:)...wynikalo to wlasnie z kostek/stykow...wycieli,zlutowali

> i jest ok........

Z tego co kolega pisze to sposób był dobry. U mnie przy kłopotach tego rodzaju też w kompie serwisowym pokazywane było zbyt duże napięcie do poduszki raz tej a raz tamtej. Nie zawsze jest to jednak rzeczywisty powód takich komunikatów. Z tego co zdążyłem się zorjętować to na ekzaminerze jak w testach pokazują się prawdopodobne przyczyny usterki, a to mechanik powinien wybrać najbardziej prawdopodobną z nich. Gorzej jeśli taki mechanik nie trafi w rzeczywistą przyczynę. biglaugh.gif Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> przeciez jak siedzi pasazer to jakos nic nie pika? wiec cos dziwne

Jak siedzi pasażer też wyskakuje ten sam blad??

Rzeczywiscie bede musial podjechac jeszcze do innego serwisu

Napisano

a naladowales juz akumulator?

Napisano

Też mi tak sugerowano jak występowały takie komunikaty. Zapewne przy niedoładowanym akumulatorze mogą się pojawiać. hmm.gif

Napisano

W grudniu 2004 miałem wymieniany czujnik air bag/matę/całość z robocizną kosztowała ok.214 zł.Mata wymieniana była 10 m-cy po upływie gwarancji.Dostałem 65 % rabatu na części, wynegocjowałem to z FAP.Mój rocznik/samochodu/objęty był programem wymiany mat w okresie gwarancji.Wymiana trwała ok.3 godz.ponieważ mechanik robił to pierwszy raz.

Napisano

> tylko co to ma do rzeczy...

> przeciez jak siedzi pasazer to jakos nic nie pika? wiec cos dziwne

> wytlumaczenie...to tylko tak pisze...

> tak czy owak ksotki a mata to 2 rozne rzeczy...

> mata mało nie kosztuje, a tym bardziej, ze byla wymieniana...moze

> warto jechac do innego serwisu???

A może jak mata wskazuje obecność jakiejś osoby której nie ma to pokazuje że poduszka się nie włączy ponieważ pasy nie są tam zapięte? Jakby jakaś osoba siedziała to byłby najprawdopodobniej zapięte pasy bespieczeństwa i czujnik pokazałby że poduszka w razie potrzeby mogłaby się normalnie odpalić nie uszkadzając pasażera. Pewnie i w fiatach tak jest, że jak nie ma pasażera to poduszka nie wypali.Jak natomiast mata błędnie wskazuje obecność pasażera a nie są zapięte pasy, to pojawi się komunikat o nieodpaleniu poduszki w razie potrzeby. Raz tak miałem że podczas podróży syn wypiął się na chwilę z pasów bo chciał sięgnąć po coś dalej leżącego i od razu pojawił się powyższy komunikat. Trzeba było jechać do ASO i przejźć całą znaną wam procedurę ze sprawdzaniem wszystkiego. mata jak jest uszkodzona to może pokazywać obecność pasażera którego w tym momęcie nie ma. biglaugh.gif Pozdrawiam

Napisano

To dobrze że zmienił kolega z dużym upustem tę matę. Naprawdę takie komunikaty bywają dość denerwujące. W ASO w Ełku jak próbowali usunąć przyczynę takiego komunikatu to myślałem że padnę. frown.gif Próbowali psikać na kostki, ale zabroniłem im tego ponieważ w ASO w Białymstoku uprzedzili mnie że nie należy w żadnym wypadku tego robić. pozdrawiam.

Napisano

efekt zapewne wynika z tego co napisales ale sens tej maty jest taki by wykryc osoby wazace wiecej niz 60kg i odpalic dwa segmenty poduszki...

Napisano

Dobrze że mi kolega o tym przypomniał. Zapomniałem że te poduszki otwierają się stopniowo w miarę potrzeby. ok.gifjeśli jednak mata jest w jakiś sposób uszkodzona (nie znam jej konstrukcji) to jeśli poprzerywane są jakieś włukna to błędnie system interpretuje to jako obecność cięższego pasażera i dodatkowo przy niezapiętych pasach bezpieczeństwa mamy efekt w postaci komunikatu? hmm.gif pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> a naladowales juz akumulator?

Rzeczywiscie akumulator mam chyba średnio naladowany. Czy rzeczywiscie akumulator ma taki wpływ na airbag??

Napisano
  • Autor

Powiem jeszcze tyle ze informacja airbag failure na początku zapalała sie tylko podczas gwałtownego skrętu lub pokonywania ostrego łuku. teraz juz od razu po uruchomieniu silnika.

Napisano

> Rzeczywiscie akumulator mam chyba średnio naladowany. Czy

> rzeczywiscie akumulator ma taki wpływ na airbag??

przyczyn podobnie jak falowania obrotow moze byc wiele, jedna z nich jest slaby akumulator i spadek napiecia podczas rozruchu ponizej wartosci progowej co niektore centralki interpretuja jako blad. Imo to niekonicznie twoj problem ale co szkodzi sprobowac...

Napisano
  • Autor

> przyczyn podobnie jak falowania obrotow moze byc wiele, jedna z nich

> jest slaby akumulator i spadek napiecia podczas rozruchu ponizej

> wartosci progowej co niektore centralki interpretuja jako blad.

> Imo to niekonicznie twoj problem ale co szkodzi sprobowac...

uzupełnie dzis eletrolit i go podladuję pożądnie wtedy zobaczymy. A czy zdazalo sie komus ze wlaczal sie komunikat podczas skretu lub wchodzenia w ostry łuk.??

Napisano
  • Autor

> W grudniu 2004 miałem wymieniany czujnik air bag/matę/całość z

> robocizną kosztowała ok.214 zł.Mata wymieniana była 10 m-cy po

> upływie gwarancji.Dostałem 65 % rabatu na części, wynegocjowałem

> to z FAP.Mój rocznik/samochodu/objęty był programem wymiany mat

> w okresie gwarancji.Wymiana trwała ok.3 godz.ponieważ mechanik

> robił to pierwszy raz.

Moj rocznik i model tez objety byl tą kampanią, niestety przeoczylem, moze dlatego ze wczesniej nic sie nie działo podejrzanego.

Jak myslicie przejdzie ten numer z upustem w warszawie??

Napisano

> uzupełnie dzis eletrolit i go podladuję pożądnie wtedy zobaczymy. A

> czy zdazalo sie komus ze wlaczal sie komunikat podczas skretu

> lub wchodzenia w ostry łuk.??

nieprzypominam sobie... imo jak problem nie ustapi to powinines sie przejechac z podpietym examinerem... powinno sie dac w miare szybko wylapac co powoduje ten blad. Najgorsze sa sytuacje kiedy dzieje sie to losowo i nie sposob wywolac problemu w serwisie.

Napisano
  • Autor

> nieprzypominam sobie... imo jak problem nie ustapi to powinines sie

> przejechac z podpietym examinerem... powinno sie dac w miare

> szybko wylapac co powoduje ten blad. Najgorsze sa sytuacje kiedy

> dzieje sie to losowo i nie sposob wywolac problemu w serwisie.

Jak znam zycie to w ASO nigdy nie wylapią tej usterki. Najprawdopodobniej zaproponują wymianę wszystkiego po koleji

Napisano

to moze udaj sie w w-wie do tego zachwalanego serwisu...

Napisano
  • Autor

> to moze udaj sie w w-wie do tego zachwalanego serwisu...

wlasnie tam bylem i zdiagnozowali "obecność pasażera chociaż go nie ma" ... tylko co dalej

Napisano

> wlasnie tam bylem i zdiagnozowali "obecność pasażera chociaż go nie

> ma" ... tylko co dalej

czyli wyglada na to ze masz uszkodzona mate pod poszyciem fotela pasazera... a zalaczyc pas pasazera probowales?

byl tu juz taki jeden przypadek ze przy takim problemie ladowania aku pomoglo... moze to byc tez problem z kostakmi pod siedzeniem pasazera... zacznij od naladowania - powaznie.

Napisano
  • Autor

> czyli wyglada na to ze masz uszkodzona mate pod poszyciem fotela

> pasazera... a zalaczyc pas pasazera probowales?

> byl tu juz taki jeden przypadek ze przy takim problemie ladowania aku

> pomoglo... moze to byc tez problem z kostakmi pod siedzeniem

> pasazera... zacznij od naladowania - powaznie.

Tak od tego wlasnie zaczne, jak myslisz ile trzeba ladowac po dolaniu elektrolitu (a moze wystarczy samo uzupełnienie bez ładowania) pokonuję raczej długie trasy wiec moze sam sie zregeneruje?? kostki juz przerabialem i nic nie pomoglo, ktos w tym wątku napisal o kostce w desce rozdzielczej, ale nie mam pojecia gdzie jej szukac??

Napisano

> Moj rocznik i model tez objety byl tą kampanią, niestety przeoczylem,

> moze dlatego ze wczesniej nic sie nie działo podejrzanego.

> Jak myslicie przejdzie ten numer z upustem w warszawie??

tel.008003911216 bardzo miłe Panie z FAP,próbuj może się uda

Napisano

niestety z tymi matami byly i sa problemy, potem Fiat zrezygnowal z tych czujnikow i zostawil je tylko w wersjach z poduszkami....tylnymi bocznymi zlosnik.gif

oczywiscie najpierw nalezy wykluczyc kwestie zlaczek pod siedzeniem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.