Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana pasa tylnego - ile?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich ujeżdżaczy Astr(aster?) zeby.GIF

Na przeglądzie okresowym wyszło u mnie, że pas z tyłu jest jednym wielkim kawałkiem rdzy. Znalazłem na alledrogo TAKI pas i zastanawiam się ile może u blacharza kosztować jego wymiana. Pewnie lakierować tego nie trzeba bo jest całe zakryte zderzakiem ale jakieś zabezpieczenie antykorozyjne? Ktoś ma doświadczenie?

Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc smile.gif

Napisano

> Witam wszystkich ujeżdżaczy Astr(aster?)

> Na przeglądzie okresowym wyszło u mnie, że pas z tyłu jest jednym

> wielkim kawałkiem rdzy. Znalazłem na alledrogo TAKI pas i

> zastanawiam się ile może u blacharza kosztować jego wymiana.

> Pewnie lakierować tego nie trzeba bo jest całe zakryte

> zderzakiem ale jakieś zabezpieczenie antykorozyjne? Ktoś ma

> doświadczenie?

> Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc

~200zł

Napisano

> ~200zł

Kwota bardzo prawdopodobna. Po spawaniu (blacharz powinien rozwiercic zgrzewy fabryczne, zdac pas i spawac punktowo w miejscach rozwierconych zgrzewow) miejsca spawania powinny zostac oczyszczone ze zgorzeliny spawalniczej, pomalowane farba antykorozyjna, najlepiej dwuskladnikowa (epoksydowa) i po wyschnieciu zabezpieczone masa elastyczna (polecam Wurth-do obejrzenia w dziale Smary, szuwaksy i td...).

Do polakierowania pozostaje tylko gorna czesc pasa (w miejscu osadzenia rygla pokrywy bagaznika), reszta bezwarunkowo powinna zostac pokryta przynajmniej podkladem antykorozyjnym (warstawa podkladu na nowym elemencie jest niestety nietrwala) i polakierowana lakierem bezbarwnym). Miejsce styku pasa tylnego z plyta podwozia od dolu powinna byc zabezpieczona podkladem, miejsce styku z plyta podwozia masa uszcelniajaca i nastepnie pokryte masa konserwujaca (barankiem). Zewnetrzna, dolna czesc pasa (pod zderzakiem proponuje po pokryciu podkladem i lakierem pokryc rowniez barankiem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Bardzo dziękuję za odpowiedzi smile.gif Podzwoniłem trochę i jeden warsztat powiedział 250 zł i wspominał o zabezpieczeniu antykorozyjnym i mechanicznym (czyli pewnie rzeczony baranek). Drugi Pan powiedział, że chwila zabawy z flex'em, trochę się posmarka i będzie nie więcej niż 150 jeśli mam swoje części. Temu drugiemu podziękujemy smile.gif

Napisano

Dobrze radzisz jak ma zrobić maniane to lepiej do pewniaka co wie jak ogarnąć ten temat 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.