Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ćwiczenie z programowania kompa

Featured Replies

Napisano

Jako pierwsze ćwiczenie przed mapowaniem kompa pod T postanowiłem najpierw zabrać się za przepisanie map z kompa od CCS1.1 do kompa od Punto 75 i odpalenie CCS1.1 na takim kompie. Z mojego punktu widzenia muszę zadbać o to, żeby:

1. Przekonwertować wszystkie mapy zapłonu. Tutaj chyba zidentyfikowałem wszystkie. W każdym razie tu nie mam problemu.

2. (a) Przekonwertować mapę paliwa i (b) wziąć poprawkę na inną wydajność wtrysku. O ile z mapą wiem jak sobie poradzić, cały czas kminię nad (b). Myślałem o globalnym przeskalowaniu wyliczonego czasu wtrysku przez modyfikację którejś z map korekcyjnych, np. tej od napięcia akumulatora. Jako, że jest zawsze aplikowana, powinna globalnie zmienić czasy wtrysku. Dobry to pomysł?

3. No i problem zasadniczy. Oba kompy mają jeszcze trzecią dużą mapę rpm/MAP sensor. Jeżeli dobrze rozumuję odpowiada ona za silnik krokowy i regulację wolnych obrotów. Niestety tutaj widzę, że dane w tej mapie są w innym formacie (znaczą co innego) w jednym i drugim kompie. Bardzo byłbym wdzięczny za naprowadzenie mnie na dobry trop wink.gif (Na boku: domniemam, że tą akurat mapą do T i silnika P75 nie muszę się przejmować, bo powyżej pewnej wartości MAP i tak ma wartość max w programie P75).

4. Mapy korekcyjne na razie zbywam.

Przez przekonwertowanie mapy mam na myśli przerobienie skal czujnika MAP i rpm na format P75 i przepisanie wartości danej mapy.

Ćwiczeniem drugim będzie podłącznie MAP sensora 2.5 bara do tegoż programu i silnika CCS1.1 n/a. Ale to akurat jest łatwe, dwie stałe do skalowania wartości czujnika, które już sobie wyliczyłem (edit: wcześniej zapomniałem, jeszcze trzeba w kodzie wyrzucić dwa dzielenia przez 2, bo inaczej się nie da tych stałych dobrać odpowiednio). Ale, żeby to poszło, to problemy powyżej muszę mieć rozwiązane.

Kolejny edit: wypadało by jeszcze też przenieść mapę, która ustala rpm w zelżności od temperatury wody. Ale to akurat wiem jak zrobić.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pobawiłem się trochę, zasadniczo z samymi sukcesami. Pytanie mam takie, czy dobrze mi się wydaje, że organoleptycznie na wolnych obrotach:

- jak silnik jest niedolany to wolne obroty mocno falują i mają tendencję do bycia bardzo wysokimi

- jak silnik jest przelany to wolne obroty są mniej lub więcej ok, tylko silnik "prycha"

I jeszcze: czy wiązki 1.1 SPI występują w różnych "gatunkach"? Bo zanabyłem dodatkową, ale widzę, że np przekazniki się różnią i nie ma na niej kabla z bezpiecznikami 20A i 5A confused.gif

Napisano

> - jak silnik jest niedolany to wolne obroty mocno falują i mają

> tendencję do bycia bardzo wysokimi

też to zauważyłem

> - jak silnik jest przelany to wolne obroty są mniej lub więcej ok,

> tylko silnik "prycha"

czy prycha to nie wiem czy od przelania ale napewno spadają mu trochę obroty.

Napisano

> Pobawiłem się trochę, zasadniczo z samymi sukcesami. Pytanie mam

> takie, czy dobrze mi się wydaje, że organoleptycznie na wolnych

> obrotach:

> - jak silnik jest niedolany to wolne obroty mocno falują i mają

> tendencję do bycia bardzo wysokimi

> - jak silnik jest przelany to wolne obroty są mniej lub więcej ok,

> tylko silnik "prycha"

sie zgadza

> I jeszcze: czy wiązki 1.1 SPI występują w różnych "gatunkach"? Bo

> zanabyłem dodatkową, ale widzę, że np przekazniki się różnią i

> nie ma na niej kabla z bezpiecznikami 20A i 5A

chyba 15A i 7,5 A ....

Napisano

> 1. Przekonwertować wszystkie mapy zapłonu. Tutaj chyba

> zidentyfikowałem wszystkie. W każdym razie tu nie mam problemu.

proste napewno ci sie uda

> 2. (a) Przekonwertować mapę paliwa i (b) wziąć poprawkę na inną

> wydajność wtrysku. O ile z mapą wiem jak sobie poradzić, cały

> czas kminię nad (b). Myślałem o globalnym przeskalowaniu

> wyliczonego czasu wtrysku przez modyfikację którejś z map

> korekcyjnych, np. tej od napięcia akumulatora. Jako, że jest

> zawsze aplikowana, powinna globalnie zmienić czasy wtrysku.

> Dobry to pomysł?

obawiam sie ze nie da sie przeliczyć czasu wtrysku niestety tak aby na papierze sobie rozpisać potem przeklepac na kostke i bedzie działac niestety za duzo zmiennych wpływa na dawke i program sie rozjedzie testowane wiele razy poprostu nie warto ustawić z głowy sprawdzić zkorygować sprawdzić sorygować i ma gdziałac niestety tego nie ominiesz ... co do zmienianie dawki przez mapy korekcyjne nie polecam .... w turbo musisz dość precyzyjnie ustawic mape rpm/ load bo po wymianie map sensora na 250kp praca w podciśnieniu kurczy sie do 6 o ile dobrze pamiętam z głowy w 75mpi pól w mapie a to zdecydowanie za mała interpolacja zeby komp nie zaczynał głupiec bo potem kasztan kombinuje własnie po korekcjach i nagle sie okazuje ze sie zaczyna rozjeżdzac program i cuda na kiju sie robią

> 3. No i problem zasadniczy. Oba kompy mają jeszcze trzecią dużą mapę

> rpm/MAP sensor. Jeżeli dobrze rozumuję odpowiada ona za silnik

> krokowy i regulację wolnych obrotów.

błąd to jest własnie mapa obciązeniowa ....

> Niestety tutaj widzę, że

> dane w tej mapie są w innym formacie (znaczą co innego) w jednym

> i drugim kompie. Bardzo byłbym wdzięczny za naprowadzenie mnie

> na dobry trop (Na boku: domniemam, że tą akurat mapą do T i

> silnika P75 nie muszę się przejmować, bo powyżej pewnej wartości

> MAP i tak ma wartość max w programie P75).

musisz sie nią bardzo przejąć wink.gif

> 4. Mapy korekcyjne na razie zbywam.

> Przez przekonwertowanie mapy mam na myśli przerobienie skal czujnika

> MAP i rpm na format P75 i przepisanie wartości danej mapy.

nie wiem co rozumiesz przez przerabianie skal ale sprawa jest prosta zakładasz 2.5 bara mapa to masz 1 bar w podciścnieniu i 1.5 na plusie szybko i przyjemnie dojdziesz pod jaką wartoscią LOAD kryje sie jakie ciśnienie

> Ćwiczeniem drugim będzie podłącznie MAP sensora 2.5 bara do tegoż

> programu i silnika CCS1.1 n/a. Ale to akurat jest łatwe, dwie

> stałe do skalowania wartości czujnika, które już sobie

> wyliczyłem (edit: wcześniej zapomniałem, jeszcze trzeba w kodzie

> wyrzucić dwa dzielenia przez 2, bo inaczej się nie da tych

> stałych dobrać odpowiednio). Ale, żeby to poszło, to problemy

> powyżej muszę mieć rozwiązane.

j.w po co grzebać w gównie turbo nie da sie tak modzić bo zmiany i wychylenia wartosci czytanych za szybko i za czesto i zbyt drastycznie sie zmieniają i komp gupieje nie wiem czym to jest spowodowane ale niestety tak jest ....

> Kolejny edit: wypadało by jeszcze też przenieść mapę, która ustala

> rpm w zelżności od temperatury wody. Ale to akurat wiem jak

> zrobić.

to najmniejszy problem bo i seria działa wyśmienicie ...

Napisano
  • Autor

> proste napewno ci sie uda

> obawiam sie ze nie da sie przeliczyć czasu wtrysku niestety tak aby

> na papierze sobie rozpisać potem przeklepac na kostke i bedzie

> działac niestety za duzo zmiennych wpływa na dawke i program sie

> rozjedzie testowane wiele razy poprostu nie warto ustawić z

> głowy sprawdzić zkorygować sprawdzić sorygować i ma gdziałac

> niestety tego nie ominiesz ... co do zmienianie dawki przez mapy

> korekcyjne nie polecam .... w turbo musisz dość precyzyjnie

> ustawic mape rpm/ load bo po wymianie map sensora na 250kp

> praca w podciśnieniu kurczy sie do 6 o ile dobrze pamiętam z

> głowy w 75mpi pól w mapie a to zdecydowanie za mała interpolacja

> zeby komp nie zaczynał głupiec bo potem kasztan kombinuje

> własnie po korekcjach i nagle sie okazuje ze sie zaczyna

> rozjeżdzac program i cuda na kiju sie robią

OK, biorę sobie do serca, ale ja mam inne podejście do całego tematu większego MAPa i map paliwa/zapłonu. Nie wiem jak to szybko opisać, żeby nie zamieszać. Otóż wartość MAPa jest przechowywana w dwóch komórkach, jednej 8 bit (nazwijmy ją "wąską"), drugiej 16 bit (to szeroka). Wkładam MAP 2.5 bara i zmieniam procedurę odczytu tak, żeby wartości jednej i drugiej przy ciśnieniach poniżej 1bara były takie same jak na małym MAP sensorze. Powyżej 1bar wąska komórka jest zblokowana na 1bar. Szeroka komórka natomiast wychodzi powyżej 1 bara (nie jest nigdzie w kodzie obcinana, nie ta w każdym razie i 16 bitów pozwala na mienie tam dowolnej wartości ciśnienia). Wszyskie ważne mapy i wyliczenia (tu się mogę mylić teraz myślę, patrz dalej) używają do wyliczeń tej szerokiej warości.

Co do rozdzielczości map, to "przepisałem" sobie je w wolne miejsce na kostce i powiększyłem, tak, że to też nie jest problem.

> błąd to jest własnie mapa obciązeniowa ....

> musisz sie nią bardzo przejąć

To proszę powiedz mi dokładniej w takim razie, bo głupi jestem, są trzy mapy 16x16

1. Zapłon, tutaj jestem pewien

2. Mapa paliwa korekcyjna, relatywanie małe wartości ujemne i dodatnie

3. Mapa z dość sporymi wartościami, przy dyżych obrotach i MAPie FF

Rozumiem, że ta 3. to jest obciążeniowa, o której mówisz? To dlaczego w programie od 1.1SPI wartości są tak bardzo się różniące (max 5B bodajże?)...

Napisano

zakładam ze z resztą sobie poradzisz chodz widze ze chyba w wiekszosci jest to sztuka dla sztuki nie wiem dokładnie jak jest zbudowany proces logiczny tego procka i jak co on czyta bo wole szybkie i pewne rozwiazania . pytanie tylko po co blokować wartośc podciśnieniową w momęcie wejscia nadciśnienia bo rozumiem ze te "komórki" sa zapisywane naprzemiennie ?

> To proszę powiedz mi dokładniej w takim razie, bo głupi jestem, są

> trzy mapy 16x16

> 1. Zapłon, tutaj jestem pewien

> 2. Mapa paliwa korekcyjna, relatywanie małe wartości ujemne i

> dodatnie

> 3. Mapa z dość sporymi wartościami, przy dyżych obrotach i MAPie FF

> Rozumiem, że ta 3. to jest obciążeniowa, o której mówisz? To dlaczego

> w programie od 1.1SPI wartości są tak bardzo się różniące (max

> 5B bodajże?)...

wiesz co łatwiej bedzie jak sobie rzucisz okiem jak wygląda fragment z mapą na wykresie z hexa i porównaj sobie poprostu z twoimi fragmętami ale zdjecia dorzuce dopiero wieczore bo teraz jestem na uczelni ......

Napisano
  • Autor

> zakładam ze z resztą sobie poradzisz chodz widze ze chyba w

> wiekszosci jest to sztuka dla sztuki nie wiem dokładnie jak jest

> zbudowany proces logiczny tego procka i jak co on czyta bo wole

> szybkie i pewne rozwiazania . pytanie tylko po co blokować

> wartośc podciśnieniową w momęcie wejscia nadciśnienia bo

> rozumiem ze te "komórki" sa zapisywane naprzemiennie ?

OK, jest tak: ciśnienie jest przechowywane w dwóch komórkach na raz. Do jednych obliczeń i map jest brana ta wąska i u mnie zblokowana na 1 bar przy nadciśnieniu, przy drugich jest brana ta szeroka i wtedy masz pełen zakres na jaki pozwala MAP sensor. Szeroka jest używana jako podstawa do wyliczenia paliwa i zapłonu. Teraz tylko trzeba to uwzględnić w mapach: albo zostawiasz ich oryginalny wymiar i dobierasz nowe wartośći skali x (MAP), ale wtedy zawęża Ci się rozdzielczość, bo musisz zmieścić zakres 2 barów (powiedzmy) na 16 elementach, albo powiększasz mapę do dowolnej wartości, część podciśnieniową zostawiasz nietkniętą, część nadciśnieniową dopisujesz.

Testy jak na razie idą w dobrym kierunku. Nie mam co prawda jeszcze T, mechanika trochę w polu, ale zapodałem dzisiaj program z powiększonymi mapami, podłączyłem MAPa 2.5 bara, zmieniłem procedurę odczytu MAP tak jak opisane i komp ruszył, silnik też, i wszysko daje oczekiwane wskazania. Z tym, że dalej nie wiem jak wystroić to cholerne paliwo, żeby mi silnik 1.1 SPI na tym kompie równo chodził...

> wiesz co łatwiej bedzie jak sobie rzucisz okiem jak wygląda fragment

> z mapą na wykresie z hexa i porównaj sobie poprostu z twoimi

> fragmętami ale zdjecia dorzuce dopiero wieczore bo teraz jestem

> na uczelni ......

Bardzo proszę blagam.gif

Napisano

Bardzo fajny temat! claps.gif Woj76 mam do Ciebie prosbe, czy moglbys umiescic gdzies oryginalna zawartosc EPROMow z komputerow CCS 1.1 i Punto 75?

Napisano
  • Autor

> Bardzo fajny temat! Woj76 mam do Ciebie prosbe, czy moglbys umiescic

> gdzies oryginalna zawartosc EPROMow z komputerow CCS 1.1 i Punto

> 75?

Są tutaj

drugi post od góry, ukłon w stronę kolegi Huba ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.