Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F 1.6 16V-problem z odpaleniem ciepłego silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,od wczoraj w swej Astrze zaibserwowałem pewien problem : po przejechaniu kilku km zatrzymałem się,po kilku minutach silnik nie dał się odpalić normalnie-dopiero przy pedale gazu wciśniętym do podłogi zaczął budzić się do życia-obroty nierównomierne,falujące,większa emisja spalin z rury i bardziej intensywny zapach. Obroty pofalowały i się uspokoiło-kilkakrotnie przegazowałem do 6000 - 6500 zgasiłem i zapaliłem i wszystko o.k. Auto postało 3 h i bez problemu,dziś rano też bez problemu,po pracy też,ale po przejechaniu kilku km i po krótkim postoju-to samo-ciężki odpał i falowanie obrotów. Pewnie jak ostygnie to rano nie będzie problemów. Ale każde wyłączenie ciepłego silnika komplikuje odpał-więc na pewno coś się dzieje - check engine się nie świeci,po 20-30 sek silnik pracuje normalnie,więc co to może być-coś typowego pewnie-bo auto ma już 13 lat-czujnik temperatury? EGR ? sonda? Gdzie szukać przyczyny?

Napisano
  • Autor

> Na początek EGR.

Objawy są troszkę podobne-ale dużo mniejsze niż kiedyś-2 lata temu to się nie dało jeździć-i świecił się check i poniżej 2000 obrotów gasł-a teraz da się tym jechać normalnie po 20 sekundach. Wtedy okazało się że to EGR i podpięli komputer i przegazowali,coś tam przekalibrowali i powiedzieli że na jakiś czas starczy.Ale więc może być i to-powtórzyło się w łagodnej wersji. Jak auto ostygnie-to pali ładnie.Wtedy nie miało to znaczenia-na każdych światłach gasł i strasznie się trząsł-chodził jak jakaś rajdówka. A czy problemy z EGR mogą być pochodną problemów z wydechem-2 lata temu rozsypał się środkowy tłumik,teraz niedawno-puścił kołnierz między rurą idącą od kolektora a rurą do katalizatora. Z drugiej strony troszkę przypomina mi to problem z czujnikem temperatury w Fabii 1.4 16V - tam ciężki przepał na ciepłym silniku i tylko na ciepłym-po przejechaniu kilku km.

> LPG na pokładzie?

Bez LPG.

Napisano

W swojej F-ce (z silnikiem 1,4 16v) miałem identyczny problem. Awarii uległ czujnik temperatury od ECU.

post-75717-14352505684592_thumb.jpg

Napisano

Tyz prowda. Do czujnika temp. łatwiej się dostać niż do EGR-a.

Napisano
  • Autor

> W swojej F-ce (z silnikiem 1,4 16v) miałem identyczny problem.

> Awarii uległ czujnik temperatury od ECU.

...A dziś rano przed i po pracy zimny silnik silnik kilka sekund sobie "pofarfolił" i pobulgotał jak silnik odpalanej motorówki po czym zaczął preacować normalnie. Czy taki objaw też podpada pod czujnik? Oby to był czujnik-bo to chyba najprostsza i najtańsza część. W każdym razie z każdym dniem objawy niedyspozycji sie z lekka nasilają-jutro jadę sprawdzić na komputerze.

Napisano

> ...A dziś rano przed i po pracy zimny silnik silnik kilka sekund

> sobie "pofarfolił" i pobulgotał jak silnik odpalanej motorówki

> po czym zaczął preacować normalnie. Czy taki objaw też podpada

> pod czujnik? Oby to był czujnik-bo to chyba najprostsza i

> najtańsza część. W każdym razie z każdym dniem objawy

> niedyspozycji sie z lekka nasilają-jutro jadę sprawdzić na

> komputerze.

Tego nie wiem, ale weź pod uwagę, że jeżeli główny problem występuje na ciepłym silniku (tj. nie chce odpalić, z wydechu po odpaleniu wydobywa się dużo spalin - u mnie tak było ) to takie niepoprawne działanie żle wpływa na motorek i w końcu na zimnym będzie też głupiał. Diagnostyka komputerowa w ASO kosztuje ok. 100 zeta. Tyle samo kosztuje dobry czujnik. Wybrałbym czujnik.

Napisano
  • Autor

Dokładnie-to był czujnik temperatury. Po podłączeniu do kompa w warsztacie od razu wyszło. 150 zł i załatwione-oby nie chwalić dnia przed zachodem słońca-po przejechaniu 3 km odpaliła normalnie. Jeszcze potestuję dokładniej jutro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.