Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 1,8TDCI ciezko odpala gdy zimno

Featured Replies

Napisano

witam, mam male pytanko zima przyszla i juz od ujakiegos czasu zauwazylem ze bardzo ciezko mi focusik odpala. dlugo musze go krecic a im zimniej tym gorzej. wczoraj prawie aku zalatwilem. w zeszlym roku odpalal glanc - od reki. po wlaczeniu zaplonu kontrolka od zarnikow ( czy jak to sie tam nazywa) swieci sie tylko 1-2 sek i gasnie. szukalem bezpiecznika od tego ale nie mam instrukcji i nie jest on w jasny sposob opisany na odwrocie pokrywy. czy ktos wie moze o co chodzi i czy da sie to samemu zrobic?

Napisano

sprawdzic i / lub wymienic swiece zarowe

Napisano

Masz pare tematów do sprawdzenia / zrobienia.

1. Akumulator i ładowanie- sprawny akumulator i dobre ładowanie,... podstawa.

2. Rozrusznik- te auta są bardzo wrażliwe na zmniejszenie się obrotów w miare zuzywania się rozrusznika, a same rozruszniki dosyć szybko tracą parametry ( zużywają się ). Nie wiem jaki masz przebieg, ale jak 150 kkm. lub więcej to wogóle bym się nie zastanawiał tylko pojechał do elektryka na regeneracje. Powymienia Ci tulejki i może coś jeszcze, zapłacisz grosze i temat rozrusznika z głowy.

3. Świece żarowe- powinny grzać!

4. Zrobić test przelewowy wtrysków- coby sprawdzić czy jakiś zaworek przelewowy w którymś z wtrysków nie pada i paliwo nie osiąga odpowiedniego ciśnienia przy rozrchu.

5. Komprsja w silniku !!! - bez kopmrechy diesel nie zapali,.. choćby nie wiem jak dobry był aku, rozrusznik, wtrskiwacze i świece żarowe.

Powodzenia! 30.GIF

Napisano

U mnie kontrloka gaśnie od razu, ale podgrzewam 2 razy na mrozie. Kręcę tak około 1-1,5 sek. Świece sprawdź, jak w zeszłym roku palił extra to może one są winne, miejmy nadzieje że sprężanie ok.

Test wtrysków można zrobić ale to koszta spore.

Napisano

> Test wtrysków można zrobić ale to koszta spore.

Eeee,.. test przelewowy wtrysków pod kątem trudności z rozruchem to koszt 50-100 zł. Przynajmniej u mnie smile.gif

A operacja trwa 15 minut.

Napisano
  • Autor

dodam jeszcze tylko ze jak go odpalam to kreci i juuuz ma zaskoczyc i jednak nie zaskakuje i tak caly czas. dzis sie dowiedzialem ze z powodu tej kontrolki co sie tak krotko swieci to moze przekaznik co podaje prac na swiece padl tylko gdzie to jest i jak to wyglada? to sam se wymienie bo koszt to okolo 35 zl. czy mozliwe jest zeby mi paliwo zamarzlo albo moze pompa nie podaje paliwa? nie wiem rozkladam rece bo swieta ida a ja bez auta a prezentow brak

Napisano

Dziś kręciłem 2 razy fokę zanim odpaliła, za każdym razem 2-3 sekundy. Jak pisałem wczesniej, mi też kontrolka świec gaśnie szybko, zapala się i dosłownie po chwili już jej nie ma.

Nie wiem czy to normalne? Jak jest u innych?

Może ktoś się wypowie o tym przekaźniku który daję prąd na świece.

Ojciec kumpla ma mondeo I TD i u niego na zimnym pali praktycznie po jednym porządnym zakręceniu.

Napisano

U mnie jest bardzo podobnie. Po którejś zimnej nocy wpadłem na pomysł żeby dodać trochę gazu przy uruchamianiu. Auto z naciśniętym gazem pali jak w okresie letnim smile.gif

Napisano

> U mnie jest bardzo podobnie. Po którejś zimnej nocy wpadłem na pomysł

> żeby dodać trochę gazu przy uruchamianiu. Auto z naciśniętym

> gazem pali jak w okresie letnim

Hmm, muszę spróbować, mam nadziej że nie zaszkodzi wink.gif

Napisano

> Hmm, muszę spróbować, mam nadziej że nie zaszkodzi

I jak załapie to gaz do dechy i maks. obroty! Szybciej się zagrzeje wink.gif

Napisano

> I jak załapie to gaz do dechy i maks. obroty! Szybciej się zagrzeje

no tak to już od roku robię, nie wiedziałem tylko o tym patencie z odplaniem ok.gif

Napisano

Wczoraj przyjechał do mnie klient foczką 1,8 tdci, ok. 150 kkm przebiegu z problemem "nie daje się uruchomić na mrozie". W tym aucie należało naprawić wtryski i wymienić akumulator. Pół godziny temu była próba odpalenia po ponad 30 godz. stania.

Na termometrze -16,... 3 sekundy kręcenia i pali za pierwszym razem,... bez przegazówki winner.gif

Napisano

> U mnie jest bardzo podobnie. Po którejś zimnej nocy wpadłem na pomysł

> żeby dodać trochę gazu przy uruchamianiu. Auto z naciśniętym

> gazem pali jak w okresie letnim

U mnie nie zadziałało, tylko na czarno kopcił przy próbie rozruchu hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.