Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienia LPG Nicolaus 2004

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie, Czy ktos moze mi podeslac zrzut ustawien gazu jakie powinny byc z centralki elpigaz Nicolaus2004?

Napisano

Ale o co konkretnie Ci chodzi?

Bo wg mnie nie ma dwóch aut, które tak samo dobrze jeździłyby na identycznych ustawieniach sterownika II gen. smile.gif

Dwóch takich samych reduktorów identycznie nie ustawisz, co dopiero jak są innego typu.

Napisano
  • Autor

Chyba sa jakies zalecane ustawienia dla danej centralki, bo nie chce mi sie wierzyc ze jak jade na regulacje lpg to ustawiaja kazdy samochod indywidualnie, chodzi mi oczywiscie o lanosa 1.6

Napisano

> Chyba sa jakies zalecane ustawienia dla danej centralki,

Powiem więcej: dla przeciętnej II gen. nie byłoby źle, jakby silnik krokowy miał pozycję wyjściową powiedzmy 100 kroków i pracował w zakresie +/- 20 kroków. To jest w zasadzie uniwersalne

bo nie chce

> mi sie wierzyc ze jak jade na regulacje lpg to ustawiaja kazdy

> samochod indywidualnie,

No właśnie chodzi o to, że tak, w przeciwnym razie regulacja byłaby nie potrzebna. smile.gif Sterownik miałby nastawy takie, jak np wspomniałem i tyle. Niestety w praktyce samochód samochodowi, reduktor reduktorowi oraz mikser mikserowi nierówny.

chodzi mi oczywiscie o lanosa 1.6

Na pewno wspólne będą ustawienia typu rodzaj TPS, czy cewka, ale nie wiem, jak to konkretnie w Nicolausie jest zrobione. Nie miałem z nim styczności.

Może ja zapytam:

W jakich granicach oscyluje silnik krokowy na biegu luzem oraz przy obrotach podniesionych i ustalonych na 3000 obr/min?

To już coś powinno powiedzieć.

Napisano
  • Autor

Ponizej zamieszczam zrzuty po podlaczeniu do laptopa,czy te ustawienia sa w normie? bo na gazie chodzi strasznie nierowno i gasnie, a potem jest problem z pomownym rozruchem na benzynie.

Beztytuu2-1.jpg

Beztytuu1.jpg

Beztytuu-6.jpg

Napisano

Wg mnie masz za bardzo "rozkręcony" reduktor - niskie PWA.

Spróbuj dokręcić nieco śrubę odpowiedzialną za czułość i zakręć całkiem by-pass do wolnych obrotów. Potem zrób autokalibrację i zobacz, jak się ustawi PWA.

Na wyższych obrotach jak się ustawia krokowy i jaka jest wtedy mieszanka (sygnał lambda)?

Ile ma przejechane reduktor?

P.S. Histerezę biegu jałowego daj nz 0,1V, a położenie krokowego przy cut-off na jakieś 60 kroków.

Napisano
  • Autor

Dzieki, pozniej to zmienie.Teraz pojawil mi sie inny problem:LINK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.