Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Działający interfejs + soft do Elpigaz Leonardo Pro

Featured Replies

Napisano

Hej

Posiada ktoś z Was taki działający zestaw ?? Coś mi sie z gazem dzieje i musze podpiąc pod moje auto.

Ja mam sporo softu w róznych wersjach do leonardo i interfejs. Pamiętam że wszystko hulało jakieś 1,5 roku temu, a teraz podłaczając mam bład "Podłaczenie niemozliwe" a gaz mi szwankuje.

Napisano

z tego samego laptopa uruchamiasz? Połączenie przez RS232 czy pod USB?

Napisano
  • Autor

> z tego samego laptopa uruchamiasz? Połączenie przez RS232 czy pod

> USB?

Z tego samego lapka i PC z tym że na obydwu był format w międzyczasie. Połączenie przez RS 232 (nie wiem nawet czy jest interfejs na USB)

Czy jest możliwe żeby padł interfejs albo komunikacja w sterowniku Leonardo sie posypało ?? Sprawdzałem miernikiem interfejs i na wejściu jest +12V a na RX i TX po +5V. Ale jak sprawdzić i czy wogóle powinno być jakies napięcie na wtyczce RS232 na dwóch pinach (trzeci to chyba masa) ??

Napisano

No właśnie > na obydwu był format<. Prawdopodobnie musisz na nowo go uruchomić.

A sam interfejs komp widzi?. Port masz ustawiony dobrze?

Napisano

Nie można wykluczyć że coś padło w sterowniku, jednak napięcia są w porządku. Nic nie piszesz o masie, na pewno sprawna? Na wtyku DB9 pin5 jest masa. Może też driver padł w interfejsie? Na pinie 2 ma być ok -7..-10V ,interfejs musi być zasilony od strony Lpg.

Napisano
  • Autor

> Nie można wykluczyć że coś padło w sterowniku, jednak napięcia są w

> porządku. Nic nie piszesz o masie, na pewno sprawna? Na wtyku

> DB9 pin5 jest masa. Może też driver padł w interfejsie? Na pinie

> 3 ma być ok -7..-10V ,interfejs musi być zasilony od strony Lpg.

Port COM raczej sprawny, bo niedawno programowałem tuner satelitarny.

Co do napięć to mam tak:

- na samym wyjściu ze sterownika leonardo mam: +5, +12, GND, +5

- na wejściu przed zenerką (kabel miedzy sterownikiem a elektroniką interfejsu ma jakieś 10 m) mam: +5, +15, GND, +2,8

- natomiast na wtyczce RS na pinie 2 mam -8,3, na pinie 3 zero.

Coś dziwnego dzieje sie z napięciami na tym odcinku 10 metrowym. Może to jest przyczyna problemów, ale co sie może dziać ??

Napisano

> - na samym wyjściu ze sterownika leonardo mam: +5, +12, GND, +5

ok.gif

> - na wejściu przed zenerką (kabel miedzy sterownikiem a elektroniką

> interfejsu ma jakieś 10 m) mam: +5, +15, GND, +2,8

hmm.gif, tzn że po podłączeniu interfejsu do sterownika na linii spada z +5V do +2,8V. Nie pomyliłeś miejscami linii sygnałowych K i L ?

Czyli po podłaczeniu

> - natomiast na wtyczce RS na pinie 2 mam -8,3, na pinie 3 zero.

ok.gif,

wcześniej źle podałem na pinie 3 (zawsze mi się mylą 2 z 3 i nigdy nie pamiętam który jest we a który wy) zlosnik.gif

> Coś dziwnego dzieje sie z napięciami na tym odcinku 10 metrowym. Może

> to jest przyczyna problemów, ale co sie może dziać ??

Długość nie powinna być problemem o ile nie ma dużych prędkości transmisji. Jeżeli jest konieczność długiego połączenia zdrowiej dać przedłużkę od strony RS232 niż długi kabel po stronie podłączenia LPG. Poziomy RS232 są właśnie przeznaczone do dłuższych połączeń i dla 9600bd można i 30-50m. Ale dla 115200bd norma chyba pozwala już max 15m. Natomiast na poziomach TTL 0..5V nie wygłupiałbym się z kablem dłuższym niż 5m. Z tym że problemy na długim kablu będą natury dynamicznej a nie statycznej, tego miernikiem nie da się zmierzyć.

Napisano
  • Autor

> , tzn że po podłączeniu interfejsu do sterownika na linii spada z

> +5V do +2,8V. Nie pomyliłeś miejscami linii sygnałowych K i L ?

Wczoraj już przekładałem miejscami sygnały i brak efektów. Kabel rzeczywiście długi, ale faktem jest że swojego czasu działał, a teraz po leżakowaniu nie działa. Rozumiem, jakby ktoś przy nim grzebał. Jak ja lubie takie tematy frown.gif

Problem obstawiam że leży po stronie własnie okablowania, bo przy uruchomieniu programu wywala mi komunikat "Niemożliwe połączenie" a gdzyby to była wina softu i klucza to byłoby chyba coś z kombatybilnością połączenia. Popróbuje jeszcze a jak nie to chyba nowy kabelek poskładam.

A jak Tobie spisuje się Z16XEP w astrze G, bo Opel zakazał zakładac instalacji gazowych do tych silników.

Napisano

> Problem obstawiam że leży po stronie własnie okablowania, bo przy

> uruchomieniu programu wywala mi komunikat "Niemożliwe

> połączenie"

Mnie nie podoba się to napięcie 2,8V. Skąd się bierze? Chyba że na linii była jakaś transmisja i ty tak naprawdę mierzyłeś jakąś wartość uśrednioną przebiegu.

a gdzyby to była wina softu i klucza to byłoby chyba

> coś z kombatybilnością połączenia.

tego nie wiem,

A system operacyjny jaki? Nie jest tak, że wcześniej była inna windoza? Nie jest tak że ten program serwisowy jest DOSowy?

Interfejs sam w sobie można przetestować. Wystarczy do tego dowolny terminal RSowy lub jakiś program diagnostyczny portów RS232. (jak nie masz mogę podrzucić na maila). Podłączasz interfejs do PCta , zasilasz +12 i masa a linie K i L zwierasz ze sobą żeby zapętlić . Wysyłasz jakieś dane na port i takie same echo powinno powracać w okienku odbiorczym.

>Popróbuje jeszcze a jak nie

> to chyba nowy kabelek poskładam.

chyba mniej roboty najpierw go sprawdzić jw

> A jak Tobie spisuje się Z16XEP w astrze G, bo Opel zakazał zakładac

> instalacji gazowych do tych silników.

Trzeba kontrolować stan luzów zaworowych. Zamiast po 150kkm to po 50-60kkm. U mnie objawiać się zaczęło falowaniem obrotów jałowych. Ponieważ regulacja przez wymianę szklanek popychaczy jest kosztowna dokonałem podszlifowania szklanek od spodu. tutaj wątek z tej operacji

Napisano
  • Autor

> Mnie nie podoba się to napięcie 2,8V. Skąd się bierze? Chyba że na

> linii była jakaś transmisja i ty tak naprawdę mierzyłeś jakąś

> wartość uśrednioną przebiegu.

No raczej nie, kabel był tylko podłaczony ale programu do gazu nie miałem uruchomionego

> A system operacyjny jaki? Nie jest tak, że wcześniej była inna

> windoza? Nie jest tak że ten program serwisowy jest DOSowy?

Program jest po winde to wiem na pewno, zresztą przeciez mi działał wink.gif

Jak moge prosić to podrzuć mi jakiś programik zapętlający to testów RS na [email protected]. Pobawie sie jeszcze między świętami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.