Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysoko biorące sprzęgło ...

Featured Replies

Napisano

...w stilonie sprzęgło bierze dośc wysoko prawie pod sam koniec ...

czy to już oznaka że sprzęgło mówi papa ? przebieg dopiero 65000km tyle że kobita wcześniej jeździła 270751858-jezyk.gif

a może to norma że bierze wysoko w 1,6 ? w końcu jest samoregulator ?

generalnie nie ślizga się itp

Napisano

> był opisywany podobny przypadek - tyle że u ciebie jeszcze sie nie

> ślizga.

Niom frown.gif

U mnie niestety skończyło się na lawecie(najpierw kumpel ze sznurkiem do domu(bodaj sobota wieczór)- padło jakieś 2km od domu a później(poniedziałek rano) laweta do ASO) frown.gif

Co do lawety to warto mieć pzu assistance-fullwypas albo 24h wcześniej wykupić kartę.

Co do samej wymiany sprzęgła to sprzęgło do 1,6 kosztuje 400-500zł, robocizna 300zł w normalnym warsztacie.

Dałem się naciągnąć ASO bo:

- i tak byłem umówiony u nich na rozrząd,

- mój mechanik miał bliżej nieokreślony termin,

- dopiero co kupiłem auto i byłem przewrażliwiony - bałem się, że padło sterowanie sprzęgłem a nie samo sprzęgło.

W obudowie skrzyni biegów jest(powinien być - zawsze były) otwór inspekcyjny, można zobaczyć/pomacać w jakim stanie jest tarcza sprzęgła.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

No to nie wesoło ... co to sprzęgło takie słabe oslabiony.gif

edit:

wczoraj rano jak ruszałem to wydawało mi się że sprzęgło brało tak w połowie skoku a później już pod koniec .

możliwe to ?

Napisano

> ...w stilonie sprzęgło bierze dośc wysoko prawie pod sam koniec ...

> a może to norma że bierze wysoko w 1,6 ? w końcu jest samoregulator ?

> generalnie nie ślizga się itp

Generalnie w Stilonkach sprawne sprzęgło rozłącza przy podłodze. W miarę zużywania się okładzin, docisk "przybliża się" do koła zamachowego, a "łapki" pierścienia wyciskowego wychodzą w stronę łożyska oporowego, przesuwając je w kierunku skrzyni biegów, co w konsekwencji podnosi pedał do góry. Wszystko jest w porządku do czasu, do puki okładziny chociaż minimalnie wystają ponad nity mocujące okładzinę. Natomiast jeśli okładzina się zetrze do końca, nity zetkną się z dociskiem z jednej strony, a kołem zamachowym z drogiej i wtedy mamy problem. Brak tarcia, sprzęgło sie ślizga, a nity psują koło i docisk. Radzę więc potwierdzić diagnozę i niezwłocznie sprzęgło wymienić. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

a mam pytanie jeżeli się potwierdzi że to sprzęgło

czytałem w wątku do którego link jest wyżej by wymienić siłownik sprzęgła przy okazji

czy naprawdę jest taka konieczność ? bo wsumie pierwszy raz słyszę by tak robić .

przegładałem przy okazji ofertę allegro i valeo mi chyba najbardziej pasuje i cenowo i jakośc chyba też dobra ?

http://www.allegro.pl/item868941353_fiat_stilo_sprzeglo.html

jest też niby oryginał fiat ale jak ma znów sie zepsuć po 60 000 km to ...

http://www.allegro.pl/item850328614_sprzeglo_fiat_stilo_1600_16v_nowe_oryginal.html

Napisano

Ja ma 29 tyś przebiegu i sprzęgło bierze w połowie, nie sadzę żeby było już tak zużyte, chyba co egzemplarz to inaczej sprzęgło bierze.

Napisano

> a mam pytanie jeżeli się potwierdzi że to sprzęgło

> czytałem w wątku do którego link jest wyżej by wymienić siłownik

> sprzęgła przy okazji

Nie wiem jak w Twoim aucie, ja mam 1,9 jtd i w tym modelu wysprzęgnik (siłownik) sprzęgła jest zamontowany pod obudową sprzęgła przy skrzyni biegów i aby się do niego dostać, trzeba wymontować skrzynię biegów, półośki i wiele innych części. Roboty dwa dni dla wprawionego. Dlatego zaleca się wymienić przy okazji sprzęgła i ten siłownik.(Chociaż może on jeszcze wytrzymać dobrych kilkadziesiąt tys). Jednak w przypadku jego awarii po niedługim czasie, procedurę trzeba powtórzyć jak przy sprzęgle. Rozwiązań w 1,6 nie pamiętam i nie chcę się wypowiadać. Zasada jednak działania sprzęgła jest identyczna.

PS. Możliwa również jest też awaria właśnie siłownika, tego wykluczyć też nie można. Dlatego pisałem o potwierdzeniu diagnozy.

Napisano

> Ja ma 29 tyś przebiegu i sprzęgło bierze w połowie, nie sadzę żeby

> było już tak zużyte, chyba co egzemplarz to inaczej sprzęgło

> bierze.

Kol. Marey. Ja pisałem o sprzęgłach Stilonków z obserwacji. W większości biorą bardzo nisko, chociaż nie twierdzę,że nie może być wyjątków. Radzę jednak obserwować, czy pedał nie będzie się podnosił. Jest to oczywiście proces długotrwały, i zależy od stylu jazdy. (Podnóżek w końcu jest zamontowany nie przypadkowo). ...A te 29 tyś to pewniak? Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.