Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stag 4 i opcja podgrzewania wtrysków

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj załozyli mi Staga 4 z Railami. Pytam sie goscia czy uruchomił opcje dogrzewanai wtrysków a on ze nie bo wg niego to bez sensu - wtryski tylko szybciej sie niszczą bo dogrzewanie polega na ich wczesniejszym uruchomieniu jak samochód jeszcze nie jedzie na gazie bo reduktor nie osigąnal zadanej temp ale jak chce to moge sobie potem w programie sam włączyć. I co o tym sadzic?

Po za tym nie ustawil progu przelaczania w zaleznosci od obrotów (tzn przełącza mi sie tylko po osiagniecu 30 stopniu, próg obrotów nie jest ustawiony, wg jego doswiadczen nie jest to potrzebne) Co o tym myslicie- przestawić to?

Generalnie jak na razie chodzi auto dobrze. Przy przełączeniu sie na jałowym tzb na 800 obrotach jest tylko przez około sekunde, dwie lekka roznica w pracy silnika i juz dalej OK. Jezdzi tez super choc zauwazylem ze jak stoje na luzie na skrzyzowaniu i sobie dla zabawy przegazuje to ze po puszczeniu gazu zdarzyło sie ze samochód sie przydławił (tzn obroty spadły ponizej 800 i potem ECU zareagowal podwyższył obroty i wszystko wróciło do normy) Stało sie to do tej pory 3 razy a prób było pewnie kilkadziesiąt. Dziwne - troche mnie to niepokoi.

Napisano

Dziwne - troche mnie to niepokoi.

Pewnie nie zestroił jednak instalacji na tip-top.

Napisano

> ... Wczoraj załozyli mi Staga 4 z Railami. Pytam sie goscia czy uruchomił opcje dogrzewanai wtrysków a on ze nie bo wg niego to bez sensu - wtryski tylko szybciej sie niszczą bo dogrzewanie polega na ich wczesniejszym uruchomieniu jak samochód jeszcze nie jedzie na gazie bo reduktor nie osigąnal zadanej temp ale jak chce to moge sobie potem w programie sam włączyć. I co o tym sadzic?

Z tego co kiedyś czytałem opcja powoduje podanie niższego napięcia na wtryski po to, żeby cewki ogrzały listwę - jest to dobre rozwiązanie i nie wiem dlaczego twój gaziarz nie chce tego zrobić ...

> Po za tym nie ustawil progu przelaczania w zaleznosci od obrotów (tzn przełącza mi sie tylko po osiagniecu 30 stopniu, próg obrotów nie jest ustawiony, wg jego doswiadczen nie jest to potrzebne) Co o tym myslicie- przestawić to?

Co to znaczy nie ustawił - w opcjach musi być jakaś wartość i z tego co piszesz jest pewnie mniej niż obroty biegu jałowego - mam u siebie tak ustawione i jest bardzo dobrze - nie trzeba gazować żeby się przełączył i robi to praktycznie niezauważalnie - czasami tylko usłyszę cyknięcie zaworu w butli.

> ... Stało sie to do tej pory 3 razy a prób było pewnie kilkadziesiąt. Dziwne - troche mnie to niepokoi.

Poobserwuj gaśnięcie - jak będzie dalej i czy będzie się nasilało ... Teraz trudno coś sugerować (3/kilkadziesiąt).

Napisano
  • Autor

> Z tego co kiedyś czytałem opcja powoduje podanie niższego napięcia na

> wtryski po to, żeby cewki ogrzały listwę - jest to dobre

> rozwiązanie i nie wiem dlaczego twój gaziarz nie chce tego

> zrobić ...

No to uaktywnie ta opcje.

> Co to znaczy nie ustawił - w opcjach musi być jakaś wartość i z tego

> co piszesz jest pewnie mniej niż obroty biegu jałowego -

No tak - to mialem na mysli

> mam u

> siebie tak ustawione i jest bardzo dobrze - nie trzeba gazować

> żeby się przełączył i robi to praktycznie niezauważalnie -

U mnie przez 1-2 sekundy silnik troszke inaczej popracuje - jakby mniej rowno i juz jest dalej OK

> Poobserwuj gaśnięcie - jak będzie dalej i czy będzie się nasilało ...

> Teraz trudno coś sugerować (3/kilkadziesiąt).

No to jest naprawde sporadyczne. W sumie to dalej niz blizej do przygasniecia - po prostu obroty spadaja ponizej 800 i przez 1 sekunde lekko silnikiem zatelepie i obroty wracaja na swoje miejsce. Bede obserwowal - ale mozna z tym zyc, bo po za tym jedzie rewelacja.

Napisano

> U mnie przez 1-2 sekundy silnik troszke inaczej popracuje - jakby mniej rowno i juz jest dalej OK

> No to jest naprawde sporadyczne. W sumie to dalej niz blizej do przygasniecia - po prostu obroty spadaja ponizej 800 i przez 1 sekunde lekko silnikiem zatelepie i obroty wracaja na swoje miejsce.

Te dwie uwagi sugerują, że masz złą wartość mnożnika w dolnym zakresie czasów wtrysków, tylko nie wiem czy za mało czy za dużo - możesz spróbować podnieść go 10-20% i zobaczyć co będzie. Jak nie pomoże, że wtedy zmniejszyć o 10-20% licząc od wartości wyjściowej.

Napisano

> Z tego co kiedyś czytałem opcja powoduje podanie niższego napięcia na

> wtryski po to, żeby cewki ogrzały listwę

Nie podaje się niższego napięcia, nie da się w takim układzie tego zrobić. Napięcie jest podawane to samo ale kluczuje się je z odpowiednio dużą częstotliwością i odpowiednim wypełnieniem. Czyli sterowanie tzw PWM. Wydziela się ciepło ale wtryski się nie otworzą.

Napisano
  • Autor

> Nie podaje się niższego napięcia, nie da się w takim układzie tego

> zrobić. Napięcie jest podawane to samo ale kluczuje się je z

> odpowiednio dużą częstotliwością i odpowiednim wypełnieniem.

> Czyli sterowanie tzw PWM. Wydziela się ciepło ale wtryski się

> nie otworzą.

Czy zeby bylo podgrzewanie wtryskiwaczy to musza isc jakies dodatkowe kabelki? Czy tez wykorzystuje sie standardowe złącze- niezaleznie od tego czy planuje sie uruchomic opcje czy nie?

Napisano

Stag 4 realizuje tę funkcję po standardowych kablach.

Do starszych sterowników można sobie na allegro dokupić płytkę podgrzewającą listwę. Wpinasz to po prostu w obwód "po kluczu". Grzejnik ma swój termostat.

Nie wiem natomiast, ile jedno i drugie jest warte, bo osobiście nie testowałem.

Napisano

> Nie podaje się niższego napięcia, nie da się w takim układzie tego zrobić. Napięcie jest podawane to samo ale kluczuje się je z odpowiednio dużą częstotliwością i odpowiednim wypełnieniem.

> Czyli sterowanie tzw PWM. Wydziela się ciepło ale wtryski się nie otworzą.

Dzięki za wyjaśnienie - dla mnie teraz jest jasne, wcześniej wiedziałem gdzie dzwonią, ale nie wiedziałem, w którym kościele.

Zastanawiam się czemu nie wprowadzą tego we wcześniejszych centralkach - stag 200/300 - myślałem, że to tylko kwestia oprogramowania, ale teraz mam wątpliwości czy oby tylko ...

Napisano

Wg mnie to tylko kwestia oprogramowania, choć może być też związana ze sprzętem. Rozumiem podejście producenta. Nie robi się zmian w dobrym sprawdzonym programie. Każda modyfikacja wiąże się z ryzykiem błędów i niekompatybilności wstecz, i taka nadgorliwość może zaboleć a rynkowo to się przekłada na pieniążki i markę. Lepiej urodzić coś nowego, z nową nazwą, na nowym sprzęcie i podzespołach bazując na doświadczeniu z wcześniejszych konstrukcji. Wiem coś na ten temat bo to moje podwórko. 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.