Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Telepanie silnikiem w monowtrysku - ostateczny pad sondy?

Featured Replies

Napisano

Sprawa dotyczy BXa na monowtrysku BOSCHa.

Ale od początku.

Ostatnio miałem problemy z wolnymi obrotami i założyłem tymczasowo przekaźnik - sam steruje wolnymi obrotami.

Przedwczoraj zaczęło strasznie telepać silnikiem (jakby chodził na 3 garach i strasznie śmierdzi niespalonym paliwem), ale nie od razu - po przejechaniu jakichś 10 km (w piątek wymieniałem rozrząd, ale chyba jest ok - wczoraj sprawdzałem).

Teraz to co zrobiłem - sprawdziłem kopułkę i palec (podmieniony na stary, ale jeszcze sprawny), podmieniałem moduł zapłonowy (sprawny), sprawdziłem kable WN - nie świecą, świece strasznie czarne - oczyściłem (wiem bogata mieszanka - właśnie dlatego myślę o lambdzie).

Mam na stałe podłączony wskaźnik lambdy i od czasu telepania praktycznie nie oscyluje - pokazuje cały czas ubogo.

W BXie mam lpg, ale nie mogę z nim dojść do ładu, więc praktycznie od października jeżdżę na benzynie.

Co ciekawe, to odłączenie dowolnej świecy nie zmienia pracy silnika - telepania. Dwóch kabli WN nie odłączałem ...

Nie sprawdzałem jeszcze cewki, bo nie mam na podmianę ...

Czy taki objawy mogą być skutkiem padnięcia lambdy - osad na świecach, wskazanie ubogiej mieszanki, telepanie silnikiem niezależnie od odłączonej świecy?

A może to upg i przedmuchy między cylindrami, tylko wtedy odłączenie dowolnej świecy powodowałoby zmianę sposobu pracy silnika ...

Napisano

Czy wszystkie świece są czarne? Olej w płynie, płyn w oleju?

Spróbuj odłączyć lambdę i obserwuj czy coś się zmieni. Może to wyjaśni sprawę. Ecu od wtrysku resetowałeś? Jaki tam jest wtrysk mono bosch?

Napisano

> Czy wszystkie świece są czarne?

Tak. Równiutko czarne - tak samo. Wali paliwem z rury, czasami nawet czarny dym.

> Olej w płynie, płyn w oleju?

Tego nie ma, ani pod korkiem oleju (majonezu brak), ani pod korkiem chłodnicy (tu by pewnie wywalało...).

> Spróbuj odłączyć lambdę i obserwuj czy coś się zmieni. Może to wyjaśni sprawę.

Odłączenie lambdy nic nie zmienia.

> Ecu od wtrysku resetowałeś? Jaki tam jest wtrysk mono bosch?

Tak. Tak.

Wczoraj byłem u rodzinnego mechanika - powiedzieli że cewka ma przebicia do masy - kazali zmienić kable WN (ten główny trochę skorodowany w środku) i cewkę. Cewkę zamówiłem jeszcze wczoraj, ale dzisiaj rano okazało się, że źle mają w zamiennikach podane i chcieli mi wcisnąć cewkę z podłączeniem na 2 śruby zamiast na 4 pinowe złącze (od biedy mógłbym wziąć i dorobić przejściówkę). Właściwa ma być po południu - wieczorem się okaże czy to rzeczywiście cewka ...

Napisano

> ... Wczoraj byłem u rodzinnego mechanika - powiedzieli że cewka ma przebicia do masy - kazali zmienić kable WN (ten główny trochę skorodowany w środku) i cewkę ...

Po wymianie kabli WN i cewki samochodem przestało telepać - w zasadzie sprawa załatwiona, piszę w zasadzie, bo dzisiaj miałem problemy z rozruchem i lambda dalej nie oscyluje. Może to sprawa adaptacji - odłaczyłem klamę i zobaczę co będzie po pracy ...

A na dodatek wczoraj zatankowałem i okazało się, że spalił mi 21 l/100 km...

• 1 miesiąc później...
Napisano

Sprawa rozwiązana - podsumowanie.

W aucie wymieniono:

1. kable WN (jeden był skorodowany)

2. cewkę (miała przebicie do masy, ale nie to było przyczyną)

3. sondę lambda - jedna z przyczyn braku wolnych i ogromnego spalania (25l/100km)

W aucie sprawdzono:

1. palec i kopułkę - sprawne

2. TPS - sprawne

3. silnik i przełącznik wolnych obrotów - sprawne

4. wtryskiwacz - sprawny

5. kompresja 12 na zimno na każdym cylindrze smile.gif

Główna przyczyna to niestykający pin nr 1 (pierwszy od dołu) we wtyczce przełącznika i silnika wolnych obrotów. Pin ten odpowiada za informację o pozycji pedału przyspieszenia w położeniu biegu jałowego. Skutkiem braku kontaktu jest brak wolnych obrotów i brak odcięcia wtryskiwacza podczas hamowania silnikiem (paliwo było podawane cały czas - mam wskaźnik lambdy podłączony na stałe - to wiem).

Prawdopodobnie pierwotnie pin ten było poluzowany i raz stykał a raz nie - brak odcięcia benzyny obserwowałem już kilka miesięcy wcześniej. Muszę nadmienić, że piny we wtyczce były przeze mnie sprawdzane i podczas sprawdzania wszystko wydawało się ok. Dopiero wczoraj, jak sprawdzałem wiązkę idącą do ECU to ten pin był uszkodzony i okazało się że kabel jest przerwany.

Naprawa pinu spowodowała szczęśliwy powrót wolnych obrotów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.