Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator zawodzi.

Featured Replies

Napisano

Witajcie drodzy Forumowicze. cool.gifdrive.gif

Jestem nowym z Was 893goodvibes.gif. Moja bravusia to 1,2 80 SX rok 2000. Mam problem. Ostatnio, zwłaszcza podczas pogody jaką obecnie mamy, odmawia mi posłuszeństwa mój akku (1,5 roczny). Wiem, że tematyka związana z akku była już na forum, ale chcę troszkę inaczej spytać. Rano, jadąc do pracy od czasu do czasu, mam kłopoty z odpaleniem autka. Ostatnio zakręcił dwa razy i padł. Ładowanie akku pomaga mu, ale co jakiś czas trzeba ponawiać ładowanie. Gdy jest ciepło odpala jak od pierwszej iskry. Teraz to mrozy go załatwiają, zwłaszcza te nocne. Jeśli chodzi o inne ważne elementy jak rozrusznik, alternator, czy sam stan techniczny akku jest bez zarzutu. Trochę mnie dziwi, że akku dopiero 1,5 roczny już pada, odmawia posłuszeństwa. Wiem, że w zimie jadąc samochodem używamy więcej urządzeń niż w lecie, ale bez przesady. Mój akku do tej pory (do początku zimy) był bez zarzutu. Co!!! półtoralatka mam wyrzucić i kupić nowy akku?!? Mam wrażenie, że wina jest po stronie mojego akku. Poradzcie co robić.confused.gif

Dzięki za przeczytanie i za ewentualne odpowiedzi 270635636-JUMP2.gif.

Hej. 30.GIF

Napisano

> Witajcie drodzy Forumowicze.

Witam waytogo.gif

Możesz odpiąć klemę i sprawdzić jaki prąd pobiera autko w spoczynku. Może coś pobiera więcej prądu niz powinno.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Hej ponownie. smile.gif

"Możesz odpiąć klemę i sprawdzić jaki prąd pobiera autko w spoczynku. Może coś pobiera więcej prądu niz powinno".

Tak na marginesie, nie znam się na elektryce, jaki prąd pobiera autko w spoczynku spineyes.gif - jakiego rzędu? dzięki. ok.gif30.GIF

Napisano

Witaj ! Mam ten sam problem.Rok temu wymieniłem akumulator na gwarancji i sytuacja się powtarza.

Napisano

1,5 roku i problemy to rzeczywiście dzowne, mój pierwszy wytrzymał coś ok 4-5 lat już nie pamiętam. Powinieneś sprawdzić napięcie ładowania powinno byc ok. 14,2-5 V. Jeśli jest ok a aku. pada po 7-10 dniach to chyba niestety nie ma co czekać i trzeba wymienić nie jest to w tej chwili problem i w 200 PLN można się chyba zmieścić. Sprawdż gęstość elektrolitu po naładowaniu, jeśli jest cienka poniżej 1,27-8g/cm3 to jak wyżej.

Napisano

> Hej ponownie.

> Tak na marginesie, nie znam się na elektryce, jaki prąd pobiera autko

> w spoczynku - jakiego rzędu? dzięki.

Trudno dokładnie określić, zależy czy masz np. alarm ale powinno być od kilkunastu do max. kilkudziesięciu mA

Napisano

Jaki akumulator Kol. zakupił?

Gwarancja powinna być 24-miesięczna tak więc jeżeli po sprawdzeniu instalacji okaże się że jest OKI to pozostanie tylko reklamowanie wadliwego produktu.

Napisano
  • Autor

> "Powinieneś sprawdzić napięcie

> ładowania powinno byc ok. 14,2-5 V. Jeśli jest ok a aku. pada po

> 7-10 dniach to chyba niestety nie ma co czekać i trzeba wymienić

> nie jest to w tej chwili problem i w 200 PLN można się chyba

> zmieścić. Sprawdż gęstość elektrolitu po naładowaniu, jeśli jest

> cienka poniżej 1,27-8g/cm3 to jak wyżej".

Hej. wink.gif

Dzięki wielkie za rady waytogo.gif. Mam jeszcze inny problemik z obsługą mojego akku confused.gif. Zapomniałem dodać, iż jest on bezobsługowy. Obudowę ma czarną, więc nie wiem jak sprawdzić poziom elektrolitu - nic nie widać nawet z latarką, oraz nie można raczej odkręcić nakrętek od cel. Prąd mogę sprawdzić, ale stan elektrolitu - ciężko.

Dzięki.

Udanego forumowania. komp.gif

Napisano

Chuuuulera to ja mam jakis magiczny od dwoch lat jezdzena tym samym mial jedno ladowanie za pomoca prostownika pozyczonego do Dyzia (Wielkie Dzieki chlopaku) 20.GIF i jakos po za tym sie nigdy nie odezwal a ma juz co najmniej ze 3 latka mowie o akku.Hmmm mam magiczny Akku yay.gif

Napisano

Niestety fabryczne aku to nie jest dobra strona, poczytaj na forum Punto jakie jaja mają z akumulatorami.

Polecam wymianę na Centrę Plus 40 Ah. Mam go już 2 lata i w największe mrozy kręci bez problemu.

Napisano

> Niestety fabryczne aku to nie jest dobra strona, poczytaj na forum

> Punto jakie jaja mają z akumulatorami.

> Polecam wymianę na Centrę Plus 40 Ah. Mam go już 2 lata i w

> największe mrozy kręci bez problemu.

Tak tez slyszalem ze Centra jest dobra ja mam DELPHI bezobsugowy(3rok)i juz ladowalem.Do dupy te bezobsugowe trzeba uwazac zeby niewyladowac do konca bo potem nic z nich!!

pozdrawiam!

Napisano

Mam do tej pory oryginalny akumulator 40 Ah. Jak na razie mnie nie zawiódł. Ostatni tydzień ferii zimowych spędziliśmy w górach. Z uwagi na wieczorne posiedzenia pub2.gif auto stało nieodpalane przez pewien czas pobytu przez 3 dni. Po nocy gdy temperatura spadła poniżej - 20 C silnik odpalił przy pierwszym podejściu, choć rozrusznik bardzo słabo zakręcil i skasował mi się licznik dzienny. Przed wyjazdem wrzuciłem profilaktycznie do bagażnika prostownik, ale okazał się niepotrzebny.

273884341-100_01a.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.