Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] za wysokie obroty

Featured Replies

Napisano

Cześć

Mam problem z prawidłowymi obrotami na biegu jałowym (i na gazie i na benzynie).

Przy pierwszym odpaleniu po nocnym postoju obroty utrzymują się na poziomie 3 tyś i spadają w raz ze wzrostem temperatury do 1,5 tyś i tak pozostają.

Przy odpaleniu ciepłego silnika obroty utrzymują się stale na poziomie 2 tyś.

silnik krokowy i czujnik temperatury powymieniane i są sprawne. Mapsensor sprawdzony.

Co dziwne zdarza się ze przez jakiś czas obroty są prawidłowe i tak jak by sterownik silnika sam je podwyższał. Przez krótki czas są prawidłowe i same wzrastają do 1,5 tyś.

Z sygnału z sądy wynika, że gdy obroty są podwyższone to mieszanka jest bardzo bogata. Gdy obroty stabilizują się przy 1tyś to mieszanka jest ok.

I moje pytanie czy kiepskie - zużyte świece mogą być przyczyną tej sytuacji? Czy w X14NZ sterownik silnika może podwyższyć obroty gdy spaliny są nieprawidłowe (mieszanka bogata)?

Jeśli nie, to nie mam pomysłu czemu się tak dzieje. POMOCY.

Napisano

Do sprawdzenia sygnał z TPS-a i szczelność dolotu.

Napisano
  • Autor

> Do sprawdzenia sygnał z TPS-a i szczelność dolotu.

Dolot raczej szczelny. Hmm TPS czy się czyści, czy wymienić (koszty chyba raczej znośny)?

Napisano
  • Autor

> Najpierw zmierz. Jak padnięty to wymiana.

TPS zmierzony i wygląda na OK

zamknięta przepustnica 1800Oh, otwarta 5800Ohm - zgodnie z Autodatą

Jest ciągłość, jest napięcie na pinach równe 5V.

Napięcia na wolnych obrotach nie zmierzyłem- spadła mi szpilka, a nie chciałem ciachać izolacji.

confused.gif

Napisano
  • Autor

pomierzyłem napięcia i wyszło

przy przymkniętej przepustnicy 0,8V

przy całkowicie otwartej 2,8V lub 3,4V ( w zależności czy ciepły czy zimny silnik).

napięcie rośnie płynnie wraz z obrotem przepustnicy.

dziś wolne obroty na LPG trzymają się na poziomie 1,5 tyś, a na benzynie 2 tyś. confused.gif

mam jeszcze jedno pytanie bo nie mogę odkręcić czujnika przepustnicy, jakie są tam śruby? Są tak bardzo pordzewiałe, że nie dopasowałem tam klucza. Torx 25 jest za mały, a 27 już z duży.

Napisano

TPS do bani. Na wszelki wypadek, jeśli masz kabelek od TPS-a do kompa gazowego to go odłącz i zmierz ponownie. Luknij jeszcze czy po wciśnięciu gazu do dechy przepustnica stoi pionowo.

Jeśli nie możesz dopasować kluczyka to natnij łeb wkręta brzeszczotem (tylko nie za głęboko) i odkręć śrubokrętem. Potem najwyżej dasz nowe wkręty.

Napisano
  • Autor

LPG musi pwenie jest podłączone pod TPS (samego kabla nie znalazłem -dobrze jest schowany przez gazowników). Jak wyjmę bezpieczniki, to troszkę maleje napięcie na samym czujniku.

Jutro będę walczył, miałem problem z kupieniem TPS. Cały dzień zjeździłem i jedyny co znalazłem to DELLO - jedyna zaleta to tani był.

Dam znać co wyszło.

A jak by ktoś wpadł na pomyś zakupu oryginalnych śrubek do mocowanie TPS-a, to w ASO wycenili 2szt na 36zł - dostępne na zamówenienie smile.gif

Napisano
  • Autor

Podmieniłem i parametry napięciowe jeszcze gorsze.

Po dłuższy sprawdzaniu miernikiem kabli wyszło - uszkodzona centralka LPG. Co lepsze po 30 min zrobiła totalne zwarcie i odmówiła współpracy.

Po odpięciu sterownika LPG na TPS jest napięcie 0,3v w spoczynku i przy otwartej przepustnicy 4,1V.

Niestety przy odpiętym sterowniku LPG auto nie zapala frown.gif

Tymczasowo poszukam jak obejść brak centralki (które obwody w kostce złączyć).

Jesli w tani sposób nie da się naprawić sterownika LPG to dziękuje, demontuje całą instalację i sprzedaje za grosze.

Dziękuje za pomoc przy rozwiązaniu problemu bow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.