Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z regulacją tartarini tec99 evolution

Featured Replies

Napisano

Witam,

Po wielu bojach z szukaniem softu wreszcie odnalazłem jakiś po włosku..., ale jak to mówią lepszy rydz niż nic.

Podpiąłem to pod kompa, ale program (Tec99 Evolution) który posiadam chyba nie działa dobrze.

Chodzi mi o ustawienia krokowca. Jak dałem opcję deafult PWA (która zgodnie z instrukcją powinna go blokować na zadanej pozycji tak jakby go nie było), to krokowiec oscyluje w granicach PWA +-25 kroków- niezależnie od ustawień poniżej min i max (ustawiłem na 65 kroków więc lata 40-90).

Jeśli odznaczę opcję deafult, to pozostaje na ekranie tylko min i max, które zadaję np: 20-240 a krokowiec dalej porusza się w poprzednich ustawieniach (40-90).

Generalnie na obrotach jest ubogo (krokowiec nie wiedzieć czemu staje na mniejszym niż wynika to z +25 kroków pozycji i ani drgnie- to mnie niepokoi, że mimo że jest ubogo ustawia się np na 47 krokach). Na jałowym lambda oscyluje, ponieważ podregulowałem śrubą wolnych obrotów.

Czy wiecie co może być nie tak z ustawieniem atutatora w tym sofcie?

Może ktoś z Was ma inny soft do tej instalki, albo istnieje przycisk reset w tym dziadostwie , który uleczy moje dolegliwości

Pozdrawiam

Paweł

Napisano
  • Autor

Postudiowałem nieco archiwalne tematy i mam pytanie dodatkowe: jeśli odznaczę opcję "stały deafult PWA" , to kiedy ustali się nowy, dynamiczny PWA?

Z tego co patrzę, to po odznaczeniu tej opcji (stałe PWA) krokowiec zachowuje się dalej tak samo- czyli +-25 kroków od starego ustawienia PWA. Czyli niezależnie od tego, czy opcja jest włączona- aktuator ma takie samo ustawienie.

Napisano

> ... Tec99 Evolution) ...

Czy na pewno masz tec99 evo?

Miałem kiedyś tec99pro i tam pozycja default była "płynna". Ustawiała się w zależności od szybkich, ale chwilowych oscylacji lambdy. Jeżeli np. przy uruchomieniu default było 45, a szybkie oscylacje były w okolicach np. 65, to przy ponownym uruchomieniu default ustawiało się o 5 kroków wyżej niż poprzednio, czyli na 50. Przy kolejnych uruchomieniach można było "przestawić" wartość default na taką jaka byłaby właściwa dla danej regulacji reduktora i mieszalnika.

Może w tec99evo jest podobnie ze zmianą pozycji default?

Napisano
  • Autor

> Czy na pewno masz tec99 evo?

> Miałem kiedyś tec99pro i tam pozycja default była "płynna". Ustawiała

> się w zależności od szybkich, ale chwilowych oscylacji lambdy.

> Jeżeli np. przy uruchomieniu default było 45, a szybkie

> oscylacje były w okolicach np. 65, to przy ponownym uruchomieniu

> default ustawiało się o 5 kroków wyżej niż poprzednio, czyli na

> 50. Przy kolejnych uruchomieniach można było "przestawić"

> wartość default na taką jaka byłaby właściwa dla danej regulacji

> reduktora i mieszalnika.

> Może w tec99evo jest podobnie ze zmianą pozycji default?

Opcje są takie, że można:

- zaznaczyć deafult stały na jakąś wartość (wpisać ręcznie)

- odznaczyć deaufult i wtedy jest tak jak piszesz- w zależności od "dnia" to się zmienia raczej (jest to mało dynamiczne)

Pytanie z innej beczki- mam reduktor taki:

http://img519.imageshack.us/img519/3827/parownikiz3.jpg

Ta górna śruba to obejście (wolne obroty), a dolna plastikowa to dawka gazu którą reguluje na obrotach?

Napisano

> Ta górna śruba to obejście (wolne obroty), a dolna plastikowa to

> dawka gazu którą reguluje na obrotach?

zgadza się biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> zgadza się

noi zabiegu nieskończyłem, spalił mi się wentylator chłodnicy przy -15... ehh

abstrahując od tego zauważyłem również, że aktuator nie pracuje płynnie, tylko jest w stanie się przyciąć w pewnych obrotach na określonej pozycji mimo ubogiej lambdy. Według ustawień ma jeszcze swobodę i w nieustalonych warunkach oscyluje. Czasem jednak stanie jak wryty i nic się nie dzieje...

Co to może być? Może trzeba go przeczyścić, miał ktoś taki objaw?

Napisano

> ... abstrahując od tego zauważyłem również, że aktuator nie pracuje płynnie, tylko jest w stanie się przyciąć w pewnych obrotach na określonej pozycji mimo ubogiej lambdy. Według ustawień ma jeszcze swobodę i w nieustalonych warunkach oscyluje. Czasem jednak stanie jak wryty i nic się nie dzieje...

Odnośnie silnika krokowego, to tak na prawdę to co widzisz w programie to są życzenia - nie wiadomo czy silnik krokowy się przesuwa, program zadaje pozycje, ale nie ma informacji zwrotnej czy silnik ją wykonał ...

> Co to może być? Może trzeba go przeczyścić, miał ktoś taki objaw?

Warto sprawdzić czy krokowy w ogóle się przesuwa - trzeba zajrzeć lub odsłuchać ...

Napisano
  • Autor

> Odnośnie silnika krokowego, to tak na prawdę to co widzisz w

> programie to są życzenia - nie wiadomo czy silnik krokowy się

> przesuwa, program zadaje pozycje, ale nie ma informacji zwrotnej

> czy silnik ją wykonał ...

> Warto sprawdzić czy krokowy w ogóle się przesuwa - trzeba zajrzeć lub

> odsłuchać ...

jak można zajrzeć do silniczka krokowego?

Na początek go wykręciłem i oczyściłem.

Wydaje mi się, że silnik krokowy działa bo na wysokich obrotach lambda oscyluje, jak odpuszcze, to przez chile jest bogato, po chwili krokowiec ustawi się na min i lambda wraca do oscylacji

Napisano

> Wydaje mi się, że silnik krokowy działa bo na wysokich obrotach lambda oscyluje, jak odpuszcze, to przez chile jest bogato, po chwili krokowiec ustawi się na min i lambda wraca do oscylacji

No to wygląda, że działa - oscylacje są.

Napisano
  • Autor

> No to wygląda, że działa - oscylacje są.

no właśnie, tylko dlaczego na obrotach 2-3 tysiące zatrzymuje sie np na 77 kroku i ani drgnie mimo ubogiej mieszanki (mimo że wcześniej latał +-25 kroków od 70 bazowego PWA?)?

Napisano

> no właśnie, tylko dlaczego na obrotach 2-3 tysiące zatrzymuje sie np na 77 kroku i ani drgnie mimo ubogiej mieszanki (mimo że wcześniej latał +-25 kroków od 70 bazowego PWA?)?

W innych instalacjach tego typu jest ustawienie +/- dla biegu jałowego oddzielnie i dla silnika obciążonego oddzielnie.

Może być jeszcze tak, że masz niewłaściwe oprogramowanie i tej opcji nie możesz zmienić ...

Napisano
  • Autor

> Odnośnie silnika krokowego, to tak na prawdę to co widzisz w

> programie to są życzenia - nie wiadomo czy silnik krokowy się

> przesuwa, program zadaje pozycje, ale nie ma informacji zwrotnej

> czy silnik ją wykonał ...

> Warto sprawdzić czy krokowy w ogóle się przesuwa - trzeba zajrzeć lub

> odsłuchać ...

wiesz co, to chyba jest właściwy trop....

z ciekawości odpiąłem wtyczke od krokowca, auto dalej chodzi tak samo.

Przejechałem ze 2 km, przyśpieszałem- jest tak samo mocne i pracuje równo....

o co chodzi, czy może to być tak, że auto pracuje jak na I generacji????

Na kompie zachowanie jest takie samo- coś próbuje niby regulować aktuator, ale raz jest chwile bogato, raz ubogo i tak stoi. Na obrotach się zawiesi nie wiedzieć czemu a mieszanka uboga.., oscyluje jedynie przy >4000 obr

Jak mogę przekonać się czy ten dziad działa?

Napisano
  • Autor

> W innych instalacjach tego typu jest ustawienie +/- dla biegu

> jałowego oddzielnie i dla silnika obciążonego oddzielnie.

> Może być jeszcze tak, że masz niewłaściwe oprogramowanie i tej opcji

> nie możesz zmienić ...

raczej oprogramowanie jest ok, nazywa się tak samo jak centralka- Tartarini tec99 Evolution.

Napisano

Gdyby nie to dziwne zatrzymywanie się krokowca, to bym powiedział, że masz reduktor do regeneracji, ale jako aktuator zatrzymuje się i się nie porusza, to dziwne.

Napisano
  • Autor

> Gdyby nie to dziwne zatrzymywanie się krokowca, to bym powiedział, że

> masz reduktor do regeneracji, ale jako aktuator zatrzymuje się i

> się nie porusza, to dziwne.

Wiesz co, wogóle coś tu jest nie halo.

Krokowiec sprawdzałem na aucie i jest sprawny- działa.

Reduktor był wymieniany niedawno -ma może z 20kkm.

Chyba poddam się i pojadę do gaziarzy, bo skończyły mi sie pomysły- tylko po regulacji poproszę ich o prezentacje swoich dokonań na kompie.

Napisano

> Wiesz co, wogóle coś tu jest nie halo.

> Krokowiec sprawdzałem na aucie i jest sprawny- działa.

> Reduktor był wymieniany niedawno -ma może z 20kkm.

> Chyba poddam się i pojadę do gaziarzy, bo skończyły mi sie pomysły-

> tylko po regulacji poproszę ich o prezentacje swoich dokonań na

> kompie.

A może zwyczajnie program Ci się zawiesza i wtedy pokazuje tak jakby krokowiec się zatrzymywał?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.