Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaźnik 1.1 do silnika 1.0

Featured Replies

Napisano

Jakie mogą być tego skutki pozytywne czy negatywne?

Jedyne co znalazłem to w 1.0 jest Weber 32 TLF 4/252 a w 1.1 Weber 32 TLF 27/251. Różnice po parametrach nieznaczne:

w 1.1 dysza paliwa biegu jałowego 0,45 a w 1.0 0,47 (???) i tulejka mieszanki biegu jałowego w 1.1 jest 1,4 mm a w 1.0 1,3m. Reszta parametrów jest identyczna w tym dysze główne.

Tak pytam z ciekawości bo pewnie będę miał gaźnik do wymiany i jakbym znalazł od 1.1 czy podejdzie i da radę to ustawić, bo mocowanie to raczej identyczne jest łącznie z linkami.

Napisano

Jak uzbieram pieniązki na kupienie i montaż sondy szerokopasmowej to ci powiem zlosnik.gif

Co najwyzej maksymalna ilość CO w spalinach bedzie przy innych obrotach.

Napisano
  • Autor

> Jak uzbieram pieniązki na kupienie i montaż sondy szerokopasmowej to

> ci powiem

> Co najwyzej maksymalna ilość CO w spalinach bedzie przy innych

> obrotach.

Nie rozumiem? Co ma sonda do gaźnika?

Czyli gaźnik można zamieniać bez większego problemu? Bo ilość Co i NOx to ustawi na analizatorze.

Napisano

> Nie rozumiem? Co ma sonda do gaźnika?

> Czyli gaźnik można zamieniać bez większego problemu? Bo ilość Co i

> NOx to ustawi na analizatorze.

No właśnie po to żeby sprawdzić spaliny ok.gif Za pomocą sondy łatwiej wyregulować niż "na oko" cool.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie po to żeby sprawdzić spaliny Za pomocą sondy łatwiej

> wyregulować niż "na oko"

Aha takie coś, ja jak będę regulował to na stację, sonda w dupkę i kręcić śrubami. Do tego mając sondę musisz mieć jakiś układ interpretujący sygnały z niej, czy miernikiem będziesz mierzył napięcie na niej?

Napisano

Nie powinno by cproblemu. Młody zmieniał silnik z 1.0 na 1.1 na monowtrysku i gażnik do 1,1 pozostał ze starego 1,0.

Napisano

> Nie rozumiem? Co ma sonda do gaźnika?

Sonda szerokopasmowa pokazuje w jakich proporcjach jest mieszane paliwo z powietrzem.Przy zmnianie dysz będzie paliwa wlatywało więcej i sonda pokaże,że jest w spalinach mniej tlenu lub jak na tę samą ilość powietrza gdy paliwa wleci mniej to sonda pokaże że w spalinach jest więcej tlenu.Niestety montaż sondy,wskaznika,wymiana rury wydechowej i inne przeróbki to najtaniej jakieś 1500 zł.

Napisano

> Czyli gaźnik można zamieniać bez większego problemu? Bo ilość Co i

> NOx to ustawi na analizatorze.

Na analizatorze to można kręcąc śrubkami ustawić coś tylko na obrotach biegu jałowego.Mam analizator (mierzy tylko CO)już 30 godzin regulowałem jak i sprawdzałem spalanie przy różnych prędkościach i róznych dyszach.Efekt tej mojej pracy jest tylko taki,że jakąś wiedzę w tej sprawie mam,ale prawidłowo wyregulować jeszcze mi się nie udało.Kłopot mam taki,że przy 50km/h na oryginalnym rozmiarze dysz za dużo silnik dostaje paliwa.Pewno ten typ tak ma i auto jezdzi cały czas na lekkim ssaniu (tani samochód tani gaznik,mały silnik,mały samochód -ministry potraktowały jak motorowery z dwusuwami. grinser006.gif).

Napisano

Inny rozmiar dyszy biegu jałowego -efekt tej zmiany to pewno będą widzieć tylko eksperci w tej dziedzinie.Podczas jazdy róznica raczej będzie niewyczuwalna.To co ja zauważyłem to to,że przy oryginalnych rozmiarach dysz kręcenie śrubką do regulacji składu mieszanki dla obrotów biegu jałowego gdy silnik kręci się np.2000obr./min nie zmienia mocno ilości CO w spalinach.Natomiast gdy ma się dyszę główną paliwa dużo mniejszą to pokręcanie tą śrubką mocno zmienia spaliny(na 1500...3500 obr.).Efekt wkręconej małej dyszy głównej paliwa jest taki,że pali mniej ale gdy silnik nie ma żadnego obciążenia to w spalinach jest odrazu CO 9% i więcej.

Napisano

Hmmm... hmm.gif szczerze powiedziawszy to ciekawa sprawa i można zebrać nieco doświadczeń w takim przypadku, ale chce ci się inwestować w Uno 1500 zł (lub więcej), które same nie jest tyle warte (z tego co wnioskuje z twojego podpisu)? Czy potem będzie można to ewentualnie bez dodatkowych inwestycji zamontować w innym aucie? smile.gif

Napisano

> ewentualnie bez dodatkowych inwestycji zamontować w innym aucie?

Przełożyć do nowszego uno smile.gif

Przecież sondy i wskaznika za 1000 zł nie wywiozę na złom razem z całym samochodem.Zawsze będzie można wspawać do innego auta.lub sprzedać za dobrą cenę.

Najpierw to raczej zamontuję zwykłą sondę zwykły wskaznik-500 zł powinno wystarczyć.Na razie poradziłem sobie z zadużą ilością podawanej benzyny wmontowując elektrozawór włączany wyłącznikiem i dopuszczający pod przepustnicę fałszywe powietrze przez otforek fi 2mm.Spalanie się obniżyło dla 50km/h z 4,8 na 4,2 L/100.i zniknęło spalanie stukowe po dłuższej jezdzie z małą prędkością,a w jezdzie po parkingu pomiędzy dużymi sklepami spalanie spadło z 20 do 10 L/100km.

Napisano
  • Autor

Ja i tak będę jeździł na LPG więc większego znaczenia to nie ma. CHoć chcę żeby mi ktoś dobrze to ustawił bo czasem trzeba na PB przejechać. Czyli widzę ze problemu nie będzie z taką drobną zamianą.

Napisano
  • Autor

A nie masz za wysokiego poziomu paliwa w komorze? Bo wszystko mi na to wskazuje, spróbuj go obniżyć z 1 mm i zobaczysz jak będzie.

Kolega tak się bawił z gaźnikiem motocyklowym, położenie iglicy i poziom paliwa w komorze, doszedł prawie do ideału, spalanie minimum i niezauważalny spadek mocy. No ale to 2t było

Napisano

> A nie masz za wysokiego poziomu paliwa w komorze? Bo wszystko mi na

> to wskazuje, spróbuj go obniżyć z 1 mm i zobaczysz jak będzie.

> Kolega tak się bawił z gaźnikiem motocyklowym, położenie iglicy i

> poziom paliwa w komorze, doszedł prawie do ideału, spalanie

> minimum i niezauważalny spadek mocy. No ale to 2t było

Odłączyłem dopływ paliwa,by sprawdzić czy czasem poziom paliwa za wysoki lub nieszczelny zaworek od pływaka.Silnik pracował 4,5 minuty,a tlenek węgla obniżył się na 25 sekund przed zgaśnięciem silnika.Taki test w moim rozumieniu pokazał,że niższy poziom paliwa nie ma żadnego wpływu na ilość podawanej benzyny.

Wyższy poziom paliwa powodował to co widziałem ale w fso1500-gaśnięcie silnika po nagrzaniu na obrotach biegu jałowego,po obniżeniu poziomu do prawidłowego już nie gasł a CO na ok.2200 obr.na minutę miał 7%. Uno ma na 2000 5,5%CO.Tak właściwie gaznik jest po to by we właściwych proporcjach mieszać benzynę z powietrzem i do sprawdzenia tego analizatot CO nie za bardzo się nadaje.Analizatory na tacjach kontroli pojazdów już się nie nadają do sprawdzania gazników bo na rok 2010 zostały przestrojone na wyższą czułość i spaliny od gaznikowców pwodują wyłączanie się ich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.