Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie trzyma wolnych obrotów na gazie po rozgrzaniu

Featured Replies

Napisano

Witam

Autko z podpisu pseudo -elektronika mini Lambda,nowy reduktor(pół roku),nowe kable(też pół roku),świece ngk 10tys i od jakiegoś czasu mam dziwny objaw tj.

Autko jak jest zimne chodzi ok trzyma obroty ,po rozgrzaniu(mowie o jezdzie na gazie)potrafi zgasnac przy dojezdzaniu do swiatel etc,staniu na swiatlach obroty spadaja do 0,5tys i gasnie.

Na benzynie nie wystepuje to zjawisko.

Wymienilem silnik krokowy(głowny nie od gazu),chyba troche na wyrost niestety nie pomogło.

Ma ktoś pomysł co można zrobić??

pozdro

P.S Filterek od gazu zmieniony jakies 3tys temu ,powietrza rownież.

Napisano

> Ma ktoś pomysł co można zrobić??

Zapewne bez regulacji się nie obejdzie. Mini Lambda to niestety nie za bardzo wyrafinowany sterownik.

Tu masz jakiś teks z elektrody:

"Faktycznie MINI L to za mało do takiego silnika sterownik ten dedykowany jest do prostych jednopunktów ale większość gazowników zakłada to do wszystkich aut bo jest proste, szybkie w montażu i nie trzeba kompa, nie wnikając nawet w to, że w środku są jakieś switch'e i potencjometr. Może to nawet działać w wielopunktach ale trzeba wyregulować. Potencjometr musi być tak ustawiony, że przy minimalnym dodaniu gazu dioda LED wewnątrz zapala się, switch'e zgodnie z tabelą. Co do regulacji śrub to tak jak na stronie- zewrzeć przewody biały i czerwony w kostce do testera i ustawić na REDUKTORZE minimalnie bogatszą mieszankę (multimetr na czarnym przewodzie powinien wskazywać tak 0,7-0,8V) następnie wyjąć zworkę (biały- czerwony) i śrubą przy silniku krokowym regulować (silnik na 3000 obr/min) na podwyższonych obrotach tak aby napięcie z sondy lambda oscylowało w okolicach 0,2-1V. Następnie próba na drodze i gotowe. Jeżeli silnik nie osiąga wysokich obrotów to albo śruba przy s. krokowym jest zbyt mocno wkręcona albo trzeba odwrócić wlot powietrza."

Napisano
  • Autor

> Zapewne bez regulacji się nie obejdzie. Mini Lambda to niestety nie

> za bardzo wyrafinowany sterownik.

Trudno sie z tym nie zgodzić wink.gifAczkolwiek narazie wszystko hulało i problemów nie było ,co do regulacji niestety gazownicy chca tylko podpinać pod komputer a tego podpiąć sie oczywiście nie da.

Jeśli ktoś spotkał sie z podobnym problemem prosze o opinie.

Napisano

> Trudno sie z tym nie zgodzić Aczkolwiek narazie wszystko hulało i

> problemów nie było ,co do regulacji niestety gazownicy chca

> tylko podpinać pod komputer a tego podpiąć sie oczywiście nie

> da.

> Jeśli ktoś spotkał sie z podobnym problemem prosze o opinie.

A masz multimetr, kawałek kabla, żeby zrobić zworkę i wiesz, gdzie są śruby na reduktorze i silniku krokowym? smile.gif

Jeśli tak, to myślę, że mógłbyś to sobie sam wyregulować.

Jak nie, to mogę Ci w tym pomóc.

Napisano
  • Autor

Wstyd sie przyznać ale moja wiedza jest w tej materii mizerna icon_rolleyes.gif

Prewencyjnie wymieniłem przed chwila filterek gazu,a kolega bywa może w Kraku bo widze ze z okolic biglaugh.gifJeśli nie pomoże chętnie przyjmne każdą pomoc 270751858-jezyk.gif

P.S Świec po takim przebiegu chyba nie ma co ruszać?

Napisano

> P.S Świec po takim przebiegu chyba nie ma co ruszać?

Świece nie za bardzo generują takie problemy.

Jakbyś chciał i była jako taka pogoda, to w sobotę po południu mógłbym chwilę wolnego czasu znaleźć.

Pracuję w Krakowie, ale obecnie tzw. fuch nie da się niestety robić. smile.gif

Napisano
  • Autor

Pomyślimy wink.gifZauważyłem jeszcze jedna sprawe,silnik krokowy od gazu jest ale został z niego wyciagniety ten trzpień który chodzi(musiał zrobić to poprzedni właściciel no i jak narazie wszystko było ok chodził trzymał obroty itp,czy jest sens kupować nowy silniczek czy po prostu wkręcić śrube?a może zostawić tak jak jest?Spalanie itp ok.

Napisano

> Pomyślimy Zauważyłem jeszcze jedna sprawe,silnik krokowy od gazu jest

> ale został z niego wyciagniety ten trzpień który chodzi(musiał

> zrobić to poprzedni właściciel no i jak narazie wszystko było ok

> chodził trzymał obroty itp,czy jest sens kupować nowy silniczek

> czy po prostu wkręcić śrube?a może zostawić tak jak

> jest?Spalanie itp ok.

Czyli z zaworu do regulacji przepływu została tak na prawdę sama śrubka, ta z boku?

Napisano
  • Autor

> Czyli z zaworu do regulacji przepływu została tak na prawdę sama

> śrubka, ta z boku?

True biglaugh.gif choć nie ja dokonałem tegoż wyczynu,przyszedł dziś silniczek krokowy ,założony wieczorem bedzie test i sie obaczy czy to coś dało czy nie.... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.