Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABCOM i X14NZ

Featured Replies

Napisano

Cześć

Wykonałem "kabel komunikacyjny" na dwóch tranzystorach i mam problem z skomunikowaniem się z silnikiem.

Po wybraniu odpowiedniego silnika wyskakuje komunikat brak odpowiedzi czy ponowić. Gdy wybiorę inny silnik to - jeśli wybiorę 1,6 to jest to samo, a jeśli inne 1,4 to łączy ale z komunikatem błąd CRC w pakiecie. Z immo komunikuje się bez problemów.

Przy łączności przy pomocy Tech2 jest wszystko OK, silnik odpowiada.

Co może być przyczyną problemu - braku odpowiedzi ze strony silnika?

Napisano

komunikujesz po COMie sprzętowym czy pośrednio przez USB?

Napisano
  • Autor

> komunikujesz po COMie sprzętowym czy pośrednio przez USB?

Przez tradycyjnego Com - specjalnie Laptopa kupiłem spineyes.gif

Napisano

wg którego schematu zrobiłeś

Napisano

Ten układ może nie działać poprawnie. Standard RS232 wymaga symetrycznych napięć sygnału (+12..+3V -12..-3V) a w tym przypadku poziom wysoki będzie ok ale niski w granicach +0,2..0,3V (CE) już nie. Taki układ będzie pracował na granicy dopuszczalnych parametrów sygnału. Dlatego w jednym laptopie zadziała a w innym nie. Zdecydowanie pewniejszy układ będzie w oparciu o driver MAX232 lub jakikolwiek jego klon.

Napisano
  • Autor

> Ten układ może nie działać poprawnie. .... Zdecydowanie pewniejszy układ będzie w oparciu o driver MAX232 lub jakikolwiek jego klon.

Hmmm, tylko budowa bardziej skomplikowana no i płytka konieczna. Samemu już nie zrobię. A obecnie ani czasu, ani pieniędzy.

Dziwi mnie jedynie że Tech2 działa bez problemu, a i ABCom z immobilizerem się dogadał, a z silnikiem nie chcę.

Napisano

A to użyłeś tego samego interfejsu? tech2 nie ma swojego kabelka?

Napisano
  • Autor

> A to użyłeś tego samego interfejsu? tech2 nie ma swojego kabelka?

Tak, sprawdzane kilka razy i różne wersje abcoma, jeden kabelek, kilka razy podłączany.

Bardziej byłem przekonany że to z powodu prędkości transmisji (Baud) - jeśli zmieniłem w ustawieniach silnik na "starsze" 1,4 np 14SE czy C14SE to ustawione było na 8000 lub 9600 i łączył się ale był błąd.

Przy innych było chyba 10400 i już nie bylo odpowiedzi.

hm teraz patrzę na stacjonarnym to wszystkie silniki są ustawione na 10400, nie wiem czy to ma wpływ i czy to się samo dostraja.

Napisano

Prędkość ma być 10400 bo na takiej pracuje komunikacja OBD2. Nie rozumiem tylko o jakim ty techu2 piszesz do którego użyłeś swojego interfejsu. hmm.gif

Napisano
  • Autor

Raz piszą Tech2 A raz Opel Tech2

Pewnie druga nazwa jest właściwa.

np

http://slacklist.olek.waw.pl/smietnik/OBD2/prog/Opel_Tech2.rar

i w nim cała transmisja jest na KW2000 i 10400, ale ABCom przy C14SE ma KW82 i 8000 cokolwiek to znaczy.

Porównuje przy rocznikach 98 bo tam jest najwięcej odmian, a sprawdzane było na 2000 i 98.

Napisano

> Raz piszą Tech2 A raz Opel Tech2

> Pewnie druga nazwa jest właściwa.

> np

Dlatego zamieszałeś mi prawdziwy tech2

> http://slacklist.olek.waw.pl/smietnik/OBD2/prog/Opel_Tech2.rar

> i w nim cała transmisja jest na KW2000 i 10400, ale ABCom przy C14SE

> ma KW82 i 8000 cokolwiek to znaczy.

> Porównuje przy rocznikach 98 bo tam jest najwięcej odmian, a

> sprawdzane było na 2000 i 98.

KW2000 to chyba nazwa protokołu transmisji

Napisano
  • Autor

> Dlatego zamieszałeś mi prawdziwy tech2

smile.gif nie no przy takim to bym producenta lał bokser.gif

> KW2000 to chyba nazwa protokołu transmisji

Jutro zmienię w rejestrach protokoły tak by łączył się na tych samych zasadach co starsze silniki i po testuje.

Wg katalogu w X14NZ powinien być EGR, a faktycznie nie montowali, to i może tu też coś jest pomieszane.

Bardzo dziękuje za dotychczasową pomoc, dam znać co wyszło.

Napisano
  • Autor

> Którego?

na teraz to pamiętam że na 100% Etzold tak pisał i w którymś z ASO miałem problem z zakupem palca rozdzielacza, wg mich tam maił być EGR i DIS.

Napisano

Potwierdzam rowniez spotkalem sie z opinia ze x14nz musi miec EGR-a, a moj nie ma i tez jezdzi hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dziś próbowałem różnych kombinacji i nic.

ABCOM nie łączy się ze sterownikiem silnika, a Opel Tech2 łączy się ale przekłamuje -nie wyświetla błędów, nawet gdy występują i są zapisane w pamięci.

Oba programy na tym samym kablu bezproblemowo łączą się z immobilizerem i poduszkami.

Na różnych, nietypowych konfiguracjach pokazuje informację "sterownik nieznany"

Czy jest jeszcze jakiś program obsługujący kabel na dwóch tranzystorach? Bo pozostanie mi zakup Opelskanera frown.gif

Napisano

> Czy jest jeszcze jakiś program obsługujący kabel na dwóch

> tranzystorach? Bo pozostanie mi zakup Opelskanera

Jednym slowem masz cos zwalone z kablem.

Posiadam taki, co prawda teraz nie uzywam lezy jako zapas, ale dziala, laczy sie.

Napisano

> Czy jest jeszcze jakiś program obsługujący kabel na dwóch

> tranzystorach? Bo pozostanie mi zakup Opelskanera

To nie jest problem programów tylko interfejsu , po prostu ten laptop (a sciślej jego sprzętowy driver rs232) na takim prostym rozwiązaniu nie bardzo chce banglać. Dlaczego - tłumaczyłem. Albo w ogóle masz coś z tym interfejsem poknocone.

Napisano
  • Autor

OK, bardziej stawiam na problem z laptopem.

To Jak rozumiem ręczne ustawienie przerwań przy porcie może pomóc . Jutro sprawdzę czy jest różnica.

Napisano

> OK, bardziej stawiam na problem z laptopem.

> To Jak rozumiem ręczne ustawienie przerwań przy porcie może pomóc .

icon_eek.gif Że co? Ty chyba nic nie zrozumiałeś. Problem jest sprzętowy a nie softwareowy.

Napisano
  • Autor

> Że co? Ty chyba nic nie zrozumiałeś. Problem jest sprzętowy a nie

> softwareowy.

No dobra, byłem pewny że ustawianie przerwań - adresów w biosie wpływa bezpośrednio na pracę fizycznego sprzętu (jeśli to wina kompa).

Dzięki uprzejmości Kolegi JerryG1 zweryfikujemy kabelek i auto, jutro powinno się wyjaśnić.

Napisano

> No dobra, byłem pewny że ustawianie przerwań - adresów w biosie

> wpływa bezpośrednio na pracę fizycznego sprzętu (jeśli to wina

> kompa).

Kompletnie nie wpływa, a zwłaszcza nie wpływa na poziomy napięć linii sygnałowych ani nie naprawia urządzeń podłączonych do portu. wink.gif

> Dzięki uprzejmości Kolegi JerryG1 zweryfikujemy kabelek i auto, jutro

> powinno się wyjaśnić.

No ciekaw jestem co tam wyniknie i na ile trafna było moja diagnoza.

Napisano
  • Autor

> No ciekaw jestem co tam wyniknie i na ile trafna było moja diagnoza.

Mój kabel i sprawdzony kabel Jerrego nie umożliwił odczytanie przez ABCOMa danych ze sterownika w moim samochodzie (na różnych kompach).

Dopiero przy OpelSkanerze wyszło - sterownik silnika nie jest od tego silnika. Został wykryty jako C14NZ, ale też były problemy. Ktoś (na 99% ASO Opel) zaadaptował/przystosował inny sterownik do mojego silnika.

Czeka mnie szukanie numerów i oznaczeń na silniku - by potwierdzić fizycznie jaki to jest silnik. i ew dopasować do niego oryginalny sterownik.

JerryG1 bardzo dziękuje za pomoc.

Napisano
hmm.gifciekawostka. Kupiłeś to auto w takim stanie czy jak?
Napisano

> ciekawostka. Kupiłeś to auto w takim stanie czy jak?

Tak kupil, ASO jakis czas sobie uzywalo.

Auto z 2000 roku a OS i OP lacza sie dopiero z C14NZ z 1997, nowsze brak polaczenia i bledny sterownik.

Kabelki nawet po wybraniu tego roku nie lacza sie z silnikiem.

W EPC dla Classica z 2000 roku nie ma oznaczenia silnika C14NZ, nie stosowane.

Napisano

Ale to znaczy że tam była przekładka silnika na starszy czy sam sterownik podmieniony?

Napisano

> Ale to znaczy że tam była przekładka silnika na starszy czy sam

> sterownik podmieniony?

Ma numery w papierach silnika, musi odszukac, oczyscic i sprawdzic czy to jest ten X14NZ silnik. Mogli podnienic tylko sam sterownik, o tym numerze byly tez w Astrach C14NZ z 1992-98. Ale zalecaja stosowac inny, byla jakas zmiana.

Napisano
  • Autor

Znalazłem kilka osób na forach które się skarżą na sterownik taki jak ja mam (nierówne wolne obroty, dziwna i niepewna praca silnika), jest także informacja że jest to programowany sterownik - może tylko taki opis.

To tak teraz wygląda, że ten sterownik to problemy. Na pewno ta sztuka nie była u mnie zamontowana w fabryce (brak wprowadzonych numerów identyfikacyjnych, VIN, nr silnika itp).

Może ktoś przed sprzedażą zrobił podmianę.

Dla przypomnienia auto kupione z ASO Opel MotorCentrum jako ich auto użytkowe - wewnętrzne.

Napisano

Sprawdz numery silnika, moze nie tylko sterownik a caly silnik byl wymieniony na starsza wersje.

Koledzy wyzej pisza, ze maja X14NZ bez EGR ale ich sa Astry do 1998 a Twoj jest Classic z 2000 roku.

Wyslij mi na PW numer WOL , zobacze moze EPC wyrzuci co bylo w tym aucie jak wyjechalo z fabryki.

Napisano

Silnik 14NZ nigdy nie miał EGR-a. Nie ma też fizycznych różnic (poza wybitym modelem na kadłubie) między silnikiem C i X.

C był stosowany bodajże do '96r. Potem zastąpiony został przez X ze względów ekologicznych, ale to ten sam silnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.