Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

masełko w odmie, chłodno w aucie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Był spokój z kropkiem przez dłuuugi czas ale zima sroga w tym roku i mam już dość jazdy w chłodnym aucie. Zajrzałem ostatnio do odmy a tam sporo masełka się zebrało. Do pracy dojeżdżam 25 km w jedną stronę, wskazówka temp utrzymuje się na poziomie między 1/4 a 1/2. W aucie jest chłodno, cieplejsze powietrze leci tylko na 1 biegu nawiewu. Im wyższy nawiem tym chłodniejsze leci. Czy to nagrzewnica czy termostat? Czy masełko może być wynikiem niewydajnej nagrzewnicy? UPG była robiona solidnie ok roku temu. Bezpośrednio po jeździe gdy odkręcę zbiorniczek wyrównawczy to mocno syczy, wręcz wybucha. Ubytku płynu jednak nie zauważyłem. Macie jakieś sugestie? Nie chce mi się szczerze mówiąc wymieniać teraz nagrzewnicy. Może to być termostat?

Napisano

>Może to być termostat?

Nawet musi , otwarty jest i tak pozostał zlosnik.gifok.gif

Jak silnik zimny zapalasz i złapiesz za górny wąż chłodnicy , jak chwilę po odpaleniu zacznie się wąż robić ciepły to na bank termostat jest do wymiany , bo jeździsz na dużym obiegu płynu ok.gif

Napisano

Wszystko wskazuje na termostat frown.gif

Napisano

raczej na pewno termostat , w odmie to normalne - zobacz jak wyglada olej pod nakretka , jezeli chodzi o syczenie w zbiorniczku wyrownawczym to zobacz jak wyglada po postoju , np na drugi dzien - czy syczy przy odreceniu na zimnym

Napisano
  • Autor

> raczej na pewno termostat , w odmie to normalne - zobacz jak wyglada

> olej pod nakretka , jezeli chodzi o syczenie w zbiorniczku

> wyrownawczym to zobacz jak wyglada po postoju , np na drugi

> dzien - czy syczy przy odreceniu na zimnym

Pod korkiem oleju jest czyściutko. Rano sprawdzę ten wąż od chłodnicy i ten zbiorniczek wyrównawczy. Jak to termostat to się wkurzę ostro, że całą zimę jeżdżę w zimnym aucie bo mi się nagrzewnicy nie chce robić!

Napisano
  • Autor

No więc sprawy mają się następująco. Górny wąż od chłodnicy zrobił się ciepły dopiero po ok. 15 minutach. Odkręcając zbiorniczek wyrównawczy syku nie było. W aucie dalej chłodno. To jednak chyba nie termostat? Temperatura silnika lekko poniżej połowy i tak się utrzymuje.

Napisano

> No więc sprawy mają się następująco. Górny wąż od chłodnicy zrobił

> się ciepły dopiero po ok. 15 minutach. Odkręcając zbiorniczek

> wyrównawczy syku nie było. W aucie dalej chłodno. To jednak

> chyba nie termostat? Temperatura silnika lekko poniżej połowy i

> tak się utrzymuje.

Nalej płynu pod korek, zamknij, odpal auto, odkręć odpowietrznik przy nagrzewnicy - jeśli będzie jakieś powietrze to wyleci. Jak pomoże to to było to. Jeśli sytuacja się powtórzy to masz gdzieś nieszczelność.

Napisano
Jak ruszasz pokrętłem regulującym temperaturę nawiewu , to słychać jak klapa w kokpicie się porusza , może cięgło spadło i ciepłe powietrze nie dochodzi z nagrzewnicy hmm.gif
Napisano
  • Autor

Rusza się bowiem powietrze które dochodzi do kabiny jest letnie ale i tak jest chłodno. Byłem teraz odpowietrzyć jeszcze raz układ i się poparzyłem trochę przy odpowietrzaniu chłodnicy. Rura od chłodnicy zrobiła się ciepła dopiero gdy włączył się wentylator i od daaawna wskazówka temperatury wskoczyła na połowę skali. Na postoju w garażu zaczęło wiać wreszcie ciepłe powietrze, zobaczymy jak będzie jutro w trasie do pracy. Acha, jeszcze jedno. Przed włączeniem się wentylatora gdy odkręciłem odpowietrznik chłodnicy płyn w ogóle nie leciał, czy to normalne?

Napisano

Byłem teraz odpowietrzyć jeszcze raz układ i

> się poparzyłem trochę przy odpowietrzaniu chłodnicy. Rura od

> chłodnicy zrobiła się ciepła dopiero gdy włączył się wentylator

> i od daaawna wskazówka temperatury wskoczyła na połowę skali.

Na

> postoju w garażu zaczęło wiać wreszcie ciepłe powietrze,

> zobaczymy jak będzie jutro w trasie do pracy. Acha, jeszcze

> jedno. Przed włączeniem się wentylatora gdy odkręciłem

> odpowietrznik chłodnicy płyn w ogóle nie leciał, czy to

> normalne?

Czasem się mi tak zdarzyło jak było dużo powietrza, przegazowałem wtedy kropka i płyn już popłynął. Pamiętaj, że nie mogą lecieć żadne bąbelki powietrza tylko płyn. Przy nagrzewnicy też odpowietrzyłeś ?

Napisano
  • Autor

Tak, przy nagrzewnicy też odpowietrzałem. Poszło troche powietrza z chłodnicy bo słyszałem. Z nagrzewnicy nie wiem, obecnie płyn już ładnie ucieka.

Napisano

> Tak, przy nagrzewnicy też odpowietrzałem. Poszło troche powietrza z

> chłodnicy bo słyszałem. Z nagrzewnicy nie wiem, obecnie płyn już

> ładnie ucieka.

No to oby odpowietrzenie przynioslo skutek i sie nie powtorzylo ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj po powrocie z pracy (25 km) silnik się dobrze rozgrzał więc mówię zobaczę czy wąż jest ciepły. Niestety, jest letni. Tak samo chłodnica. Gdy go odpowietrzałem to stał w garażu i temperatura doszła do połowy skali. Wtedy dopiero chłodnica i wąż zrobiły się gorące. Czyżby to jednak termostat się za późno otwierał?

Napisano

> Dzisiaj po powrocie z pracy (25 km) silnik się dobrze rozgrzał więc

> mówię zobaczę czy wąż jest ciepły. Niestety, jest letni. Tak

> samo chłodnica. Gdy go odpowietrzałem to stał w garażu i

> temperatura doszła do połowy skali. Wtedy dopiero chłodnica i

> wąż zrobiły się gorące. Czyżby to jednak termostat się za późno

> otwierał?

imho zaciety termostat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.