Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa błotnika

Featured Replies

Napisano

W wyniku kolizji na parkingu w tylnym prawym błotniku jest spore wgniecenie ( nie mam zdjęcia) wgniecenie od krawędzi drzwi prawie pod wlew paliwa i od rantu nadkola niemal do szybki trójkątnej. Będę naprawiał z AC. Mam pytanie -jak prawdopodobnie podejdzie do tego blacharz, a jak powinno być to naprawiane zgodnie ze sztuką? ( tzn. chodzi mi o dobry efekt i trwałość)

Napisano

Bez zdjęcia ciezko ocenic jak to wygląda ale jeżeli jest to tylko wgniecenie to spokojnie blacharz to wyklepie i wyszpachluje i bedzie ok, natomiast jezeli wgniecenie jest połaczone z "pogięciem, pofałdowaniem" blach to chyba lepiej będzie wymienić błotnik...

Napisano
  • Autor

Tak, rozumiem-zakładałem wymiane błotnika, ale to zależy jakie zostanie przyznane odszkodowanie, bo rzecz jest napewno kosztowna zarówno w naprawie jak i w kosztach, nie wiem czy błotnik powinien być tylko orginalny, czy zamiennik

Napisano

> Tak, rozumiem-zakładałem wymiane błotnika, ale to zależy jakie

> zostanie przyznane odszkodowanie, bo rzecz jest napewno

> kosztowna zarówno w naprawie jak i w kosztach, nie wiem czy

> błotnik powinien być tylko orginalny, czy zamiennik

Nie myśl za dużo bo ubezpieczalnia i tak policzy Ci naprawę, a jeśli uzna wymianę to na zamiennik zlosnik.gif. Żyjemy w PL.

W przypadku wymiany to najlepiej zrobić to taj jak robił tosh czyli wycięcie poszycia oryginalnego w przyzwoitym stanie w jakiegoś dawcy i wspawanie. Nie wymieniaj na żadne zamienniki bo posypie się szybciej niż naprawiany oryginał.

Napisano

Trudne do wyklepania wgniecenie. Jezeli dolny rant jest w dobrym stanie (nie ma sladow korozji na zlaczach blach) oraz okolice wlewu paliwa sa ok, to wyklepac w miare mozliwosci. W innym wypadku proponuje wymiane calego poszycia.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziękuje za odpowiedzi. A czy jest ktoś w stanie oszacować koszt naprawy? to znaczy jaka kwota z ubezpieczenia byłaby dla mnie zadawalająca?

Napisano

> Dziękuje za odpowiedzi. A czy jest ktoś w stanie oszacować koszt

> naprawy? to znaczy jaka kwota z ubezpieczenia byłaby dla mnie

> zadawalająca?

Nie wiem ile może kosztować naprawa bo w każdym rejonie PL jest inaczej i zależy jaki zakres naprawy zaproponuje warsztat.

Moja rada - odwiedź kilka zakładów i porozmawiaj ile to może kosztować tzn naprawa na gotowo, z lakierowaniem. Tylko nie przyznawaj się, że koszt naprawy będzie pokrywany z ubezpieczenia bo z doświadczenia wiem, że wtedy obowiązują inne (niekoniecznie niższe) stawki palacz.gif

Napisano
  • Autor

I chyba ostatnia prośba ( tym razem),może ktoś poleci dobrego fachowca z okolic Krakowa.

Napisano

> I chyba ostatnia prośba ( tym razem),może ktoś poleci dobrego

> fachowca z okolic Krakowa.

może szybciej ktoś go poleci na regionalnym... wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wracam do tematu, gdyż dalej jestem przed dylematem jak naprawiać. W zasadzie każdy blacharz widzi to inaczej. Pieniędzy z AC w zasadzie wystarczyłoby na nowy orginalny błotnik, ale to najmniej sensowne. Z tego co się zorientowałem to nie ma czegoś takiego jak zamienniki do sedana. Pozostają albo reperaturki z klepaniem, albo jakaś ćwiartka ze szrotu ( ale tu zwykle nie wiadomo w jakim stanie) i tu pytanie co będzie bardziej trwalsze, tzn. w którym przypadku pojawi się później rdza?

Napisano

> Z tego co się zorientowałem to nie ma czegoś

> takiego jak zamienniki do sedana. Pozostają albo reperaturki z

> klepaniem, albo jakaś ćwiartka ze szrotu ( ale tu zwykle nie

> wiadomo w jakim stanie) i tu pytanie co będzie bardziej

> trwalsze, tzn. w którym przypadku pojawi się później rdza?

Jak to nie ma?

Allegro, to nie wszystko.

Pierwsze z brzegu:

KLIK >

KLIK >>

Napisano

> Czy to aby na pewno są do sedana ( 4-drzwi)?

Z pierwszego odnośnika NIE, z drugiego - TAK.

Napisano

> I chyba ostatnia prośba ( tym razem),może ktoś poleci dobrego

> fachowca z okolic Krakowa.

Ja robiłem TU i jestem zadowolony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.