Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CA Citroen Xsara II

Featured Replies

Napisano

Witam,

Montował z was ktoś głośniki 165mm z tyłu w Xsarze II? Wchodzą bez problemów, czy trzeba coś ciąć, rzeźbić?

Wzmacniacz przy założeniu (przód + subwoofer) to Pioneer GMX 354, Radio to oryginalny kaseciak (raczej nie do zmiany, bo jest sterowanie przy kierownicy, ale jest kilka pomysłów). Z głośników na biurku leżą Signaty H16 i Sinuslive Neo 28s.

Jak uważacie, który wariant będzie najlepszy?

1* Przód + Subwoofer (co z tyłem wtedy?)

2* Przód + Tył - wariant aktualnie przeważający. Tył myślałem, żeby ściąć przy 100Hz.

3* Przód + Tył + Sub - zamiana wzmacniacza na jakiś 5 kanałowy, tył chyba nadal ścinany przy 100Hz i do tego jakiś mała skrzynka (np. JBL GTO 804 w około 10l lub coś innego w mniej więcej takiej obudowie)

2. Czy wariant 2. jest w stanie wygenerować odpowiednią ilość basu (nie chodzi mi o łomotanie całym autem itd. raczej o coś ciepłego, miło mruczącego) tak by obejść się bez skrzynki. Czy nadal to będzie wykonalne jeżeli nie uda się tam zamontować 165, a będą musiały być 135?

Na tył nie wiem jakie głośniki, chyba, że zmieniłbym przód, wtedy tył to Signaty H16.

Napisano

sorry za glupie pytanie ale jaki jest sens inwestowania w wzmacniacze, glosniki itepe nie mając sensownego zrodla dzwieku? Tym wzmakiem to chyba bedziesz tylko szumy z kasety wzmacnial grinser006.gif Od razu zaznaczam ze kaseta-adapter do mp3 tez szalu nie robi

pozdro

Napisano
  • Autor

> sorry za glupie pytanie ale jaki jest sens inwestowania w

> wzmacniacze, glosniki itepe nie mając sensownego zrodla dzwieku?

> Tym wzmakiem to chyba bedziesz tylko szumy z kasety wzmacnial

> Od razu zaznaczam ze kaseta-adapter do mp3 tez szalu nie robi

> pozdro

Chciałbym podpiąć pod to zmieniarkę CD lub USBbox. A inne radio + adapter do pilota i jakiś adapter na wyświetlacz, który nie jest zintegrowany z radiem drogo wychodzi, stąd w najnliższej przyszłości odrzucam taką możliwość. Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno nie jestem w stanie podpiąć najnowszych radyjek od gr. PSA, bo mają jakąś inną szynę RD4, a ja niby mam RD3, stąd wniosek, że mogę podpiąć jakieś radio z CD (również oryginalne, ale czy to tak dużo zmieni?

Radio mam takie: http://www.allegro.pl/item911079836_radioodtwarzacz_radio_oryginal_citroen.html (nie wiem czy były różne firmy je produkujące, parametrów jeszcze nie znam).

Można zmienić na takie coś (jeśli powyższe info są prawdziwe): http://www.allegro.pl/item914921216_cd_peugeot_207_citroen_c3.html, ale dodatkowo trzeba doliczyć 120zł za zmianę VINu radiu (w ASO taka cena), by móc je odpalić (chyba, że zrobi to sprzedający)

Kaseciak ma tą zaletę, że nikt się nim już nie interesuje.

Napisano

> Chciałbym podpiąć pod to zmieniarkę CD lub USBbox.

a to pardonsik 20.GIF

> Kaseciak ma tą zaletę, że nikt się nim już nie interesuje.

to prawda ok.gif

Napisano
  • Autor

Poszperałem i podobno się da ze średnimi przróbkami wmontować na tył 165mm - jeszcze jakiś manual muszę znaleźć.

Dalej pozostaje pytanie czy same woofery dadzą sobie radę z tyłu z wygenerowaniem dobrego basu. Czy jednak odpuścić sobie całkiem tył i zająć się skrzynią, a może tył + skrzynia (ale później dodana).

Napisano

> Poszperałem i podobno się da ze średnimi przróbkami wmontować na tył

> 165mm - jeszcze jakiś manual muszę znaleźć.

> Dalej pozostaje pytanie czy same woofery dadzą sobie radę z tyłu z

> wygenerowaniem dobrego basu. Czy jednak odpuścić sobie całkiem

> tył i zająć się skrzynią, a może tył + skrzynia (ale później

> dodana).

Nie dadzą.... jak to się mówi z gówna bata nie ukręcisz grinser006.gif

Zapodaj sobie malutki subik 8" w skrzynce bass-reflex i będziesz naprawdę zadowolony. Bo te dwie 16 może i dadzą ci jakiś tam bas - ale pytanie jakie zakresy.... po co powielać pasmo które i tak zagrają głośniki s przodu - dostaniesz wzrost głośności - ale pasma od dołu nie poszerzysz o subbas- a przy odtwarzaniu "ciężkich" i dużych instrumentów niestety ale to ważny zakres.

Napisano
  • Autor

To co zrobić z głośnikami z tyłu? W ogóle się ich pozbyć czy może jednak coś zmontować?

Napisano

> To co zrobić z głośnikami z tyłu? W ogóle się ich pozbyć czy może

> jednak coś zmontować?

Szkoda na nie kanałów wzmacniacza....a jak je podepniesz pod końcówkę radia to tylko będą bruździć w ogólnym odbiorze dźwięku.

Nie bez powodu instalatorzy przez lata wypracowali metodę wzmak 3 lub 4 kanały, dwa z nich na system przedni i jeden lub dwa zmostkowane na subbas.

To naprawdę robi fajną robotę, i można taki zestawik zbudować za niewielkie pieniążki.

Looknij na zestawy na essa.com.pl

Masz pewność że będziesz miał odpowiednio dobrane do siebie komponenty z różnych półek cenowych.

Napisano

> Radio mam takie:

> http://www.allegro.pl/item911079836_radioodtwarzacz_radio_oryginal_citroen.html

> (nie wiem czy były różne firmy je produkujące, parametrów

> jeszcze nie znam).

Były różne firmy a dokładnie Philips, Clarion i VDO / Siemens. Ale to nie ma większego znaczenia bo wyprowadznia mają tak samo, wszystkie radia mają taki sam panel przedni i bez wyjęcia go z auta nie stwierdzisz jakie masz u siebie. Wszystkie współpracują ze zmieniarką Clarion PU2293 i od razu uprzedzam, że tylko z tą, żadną inną niestety.

A co do sterowania z kierownicy - wielu już na forum klubu cytrynki próbowało to obejśc ale to jest bardzo skomplikowane - w przypadku Xsary II oczywiście - i bardzo drogie. Są oczywiście dostępne adaptery ale koszt jest średnio interesujący.

P.S. koleś w aukcji napisał, że nie ma kodu 270751858-jezyk.gif i nie będzie miał bo tam kodu nie ma tylko VIN.

Napisano
  • Autor

Zestaw już mam wybrany. To teraz zostaje pytanie o głośnik, który zmiećsci się w jak najmniejszej skrzynce (~15l).

JBL GTO 804 w obudowie około 10l. czy może coś innego?

Zestawy całkiem niezłe, ale stety niestety ja już mam zakupione owy sprzęt z 1 postu (nie wiem czy najlepiej dopasowane i w ogóle, ale już są, pozostaje mieć nadzieję, że dobrze wybrałem).

A z muzyki słucham praktycznie wszystkiego - od klasycznej po współczesną (kompletny miszmasz). Cena do 350zł (ze skrzynią). Zestaw przedni się chyba nadaje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.