Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Praca sprężąrki klimatyzacji

Featured Replies

Napisano

Witam,

Moje pytanko dotyczny pracy klimy(mam manualną). Otóż po pierwsze, sprężarka zzałącza się bez względu na temperaturę . Mówię oczywiście o okresie zimowym i tak czy jest -20 czy +4 , spręzarka pracuje. Druga sprawa dotyczy ciągłości pracy sprężarki. Mam porówbanie ze stilo 1,4 (ojca) i tam spręzarka też się załącza bez względu na temperaturę, ale co chwile cyklicznie się wyłacza na chwilę i znow załącza. I tak cały czas. U mnie natomiast jak raz sie właczy to już sie nie ma tych chwilowych przerw jak w 1,4. Jak powinno być? Ktoś zasugerował mi ze mam ubytek czynnika i nie wytwarza się odpowiednei ciśnienie, dlatego sprężarka sie nie wyłacza tylko pracuje jednym ciągiem.

w sumie nie zwracałem na to uwagi wcześniej, klimatyzacje miałem sprawdzaną w sierpniu, więc od tego czasu mogło ubyc czynnika. Przewody klimy są sprawne, na oko nic nie jest uszkodzone. Prośba o wypowiedzi znawców tematu:D

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czyżby nikt nie wiedział nic na ten temat?? hmm.gif

Napisano

> Czyżby nikt nie wiedział nic na ten temat??

Hmm, dobrym pomysłem będzie sprawdzenie czy nie ubyło czynnika.

Jeśli masz możliwość tanio podłączyć się pod examiner to zacznij od podłączenia autka pod examiner, nie wiem czy da się odczytać w ten sposób ciśnienie w układzie, ale może być tak, że Ci gdzieś wycieka i masz teraz poziom poniżej normalnego, ale jeszcze powyżej minimalnego, poniżej którego sprężarka się nie załączy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Hmmm, no i sprawdziłem w FeuVercie klimatyzację. Okazało się, że czynnika było...ZA DUŻO...Okazało się, że było 740 g czynnika a powinno być 550 g. No i teraz się zaczałem zastnawiać czy pracownik w FeuVercie był dorbze poinformowany twierdząć, że dla tego modelu przewidywana ilość czynnika wynosi 550 g czy może któreś urządzenie ( to w ASO lub to w FeuVert) jest zepsute. Na pierwszy rzut oka i ucha klima działa dobrze hmm.gifCzy za duża ilość czynnika ma zły wpływ na pracę układu??

Pozdrawiam

Napisano

> czynnika było...ZA DUŻO...Okazało się, że było 740 g czynnika a

> powinno być 550 g. No i teraz się zaczałem zastnawiać czy

> pracownik w FeuVercie był dorbze poinformowany twierdząć, że dla

> tego modelu przewidywana ilość czynnika wynosi 550 g

Coś koło tego z tego co pamiętam.

> czy może

> któreś urządzenie ( to w ASO lub to w FeuVert) jest zepsute. Na

> pierwszy rzut oka i ucha klima działa dobrze

Raczej auto poprzednio dostało za dużo.

> Czy za duża ilość

> czynnika ma zły wpływ na pracę układu??

Właśnie miałeś przykład.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Cytat z instrukcji obsługi:

"Sprężarka klimatyzacji funkcjonuje tylko przy

uruchomionym silniku i temperaturze zewnętrznej większej od 4 stopni Celsjusza."

Z tym, że ten tekst widnieje w rozdziale dotyczącym klimatyzacji automatycznej. Czy ta granica 4 stopni dotyczy też klimatyzacji manualnej??

Pozdrawiam

Napisano

Co prawda mam automatyczną ,ale z tym włączeniem to jest tak ,że jak nacisnę przycisk sprężarki to na panelu załącza sie symbol gwiazdki ,ale fizycznie sama sprężarka się nie załącza (mowa o temp poniżej 4 st) .

W Twoim przypadku może być tak samo.

PS.

Czy słyszysz charakterystyczny klik załączającego się elektromagnesu sprężarki po włączeniu klimy?

Napisano

> Z tym, że ten tekst widnieje w rozdziale dotyczącym klimatyzacji

> automatycznej. Czy ta granica 4 stopni dotyczy też klimatyzacji

> manualnej??

Tu nie chodzi o to czy manualna czy automatyczna.

W najgorszym razie masz co najmniej czujnik przeciwoblodzeniowy na parowniku, który nie pozwoli włączyć się sprężarce jeśli parownik będzie miał zbyt niską temperaturę.

Obstawiam, że masz też czujnik temperatury w lusterku. Skoro w marei gdzie klimatyzacja jest półautomatyczna agregat nie włącza się poniżej +4 to pewnie w manualnej stilo też.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Czy słyszysz charakterystyczny klik załączającego się elektromagnesu

> sprężarki po włączeniu klimy?

No właśnie to jest dziwne bo ów charakterystyczny klik słyszałem nawet przy -20 stopniach, tak więc wnoszę , że sprężarka się załączała.Natomiast nie słyszę cyklicznego klikania , co podobno powinno być przy prawidłowo działającej klimie( zresztą u ojca w stilo 1,4 tak właśnie działa klima na zasadzie spręzania i rozprężania czynnika, ale może w benzynowym stilo jest to inaczej rozwiązane??)

Napisano

> Czy ta granica 4 stopni dotyczy też klimatyzacji

> manualnej??

Nie wiem, czy 4 stopnie, ale dla manualnej też jest temp. graniczna. U mnie na pewno klima załącza się jeszcze przy ok. 0 stopniach (tak miałem w zeszłym roku, dziś również się włączyła przy 0.5 stopnia; chyba kiedyś nawet przy -3 działała, ale tego już pewny nie jestem), w każdym razie przy większych mrozach (-6 i zimniej) na pewno nie załącza się!

Sam teraz nie wiem, czy u mnie przekłamuje czujnik temp. w aucie (np. zaniża temp. rzeczywistą), czy klima ma jakiś inny (który ma inne odczyty od tego widocznego między zegarami), czy jest inny powód (np. ilość czynnika), czy też po prostu wszystko jest OK i tak powinno/może być...

Napisano

U mnie wczoraj przy 4,5 stopnia klima (automat) nie włączyła się, jak również śnieżynka na wyświetlaczu. Po przeszło 2 miesiącach musiałem ją zmusić do działania i palcami ogrzewałem czujnik w lusterku, a temperatura na wyświetlaczu ani drgnęła. Więc wyłączyłem silnik, zapaliłem i wyświetlacz pokazał 13 stopni oraz klima zastartowała, po otwarciu maski obserwowałem jak sprężarka włączała się cyklicznie. Klima od nowości 5,5 roku nie tykana.

Napisano
  • Autor

Hmm, ja właśnie wróciłem z garażu z oględzin wzrokowo słuchowych pracy sprężarki. w garażu 8 stopni aktualnie i sprężarka się właczyła i cyklicznie "klikała". Myślę, że to po dzisiejszej interwencji w FeuVert, o ktorej wspomniałem w innym poście( było za dużo czynnika 740 g więc spuścili i nabili tyle ile powinno być czyli 550g) Wychodzi na to, że klima źle działała przez zbyt dużą ilość czynnika. Także dziś idę spać uspokojony, hehehe

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.