Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki nie startują

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu dziwnie działają wycieraczki w aucie. Być może ktoś wie czy da się naprawić problem.

Przed awarią jedną lekkie "puknięcie" w manetkę wycieraczek w górę powodowało jednorazowy przebieg wycieraczek po szybie. Teraz gdy tak zrobię wycieraczki zatrzymują się w połowie szyby i koniec, muszę włączyć I bieg żeby wróciły. Dalej nie zawsze jak by działają w pełnym zakresie tzn. gdy działają na I, II, III biegu wracają do końca ale gdy uruchomie tylko spryskiwacz to wycieraczki owszem zadziałają prawidłowo ale nie wrócą maksymalnie w dół jak powinny. Czy jest na to jakaś rada??

Napisano

> Witam

> Od jakiegoś czasu dziwnie działają wycieraczki w aucie. Być może ktoś

> wie czy da się naprawić problem.

Miałem latem coś bardzo podobnego ... Objawy praktycznie identyczne. Okazało się, że trzpień od prawej wycieraczki tak się zatarł w tulei, że nie szło go ręką ruszyć. Silnik przesuwał wycieraczki ile mógł, ale to nie wystarczało żeby złapać za wąsy, które podają prąd na drogę powrotną.

Może też być problem z przycierającym się silnikiem. Tak czy inaczej bez wytargania wszystkich gratów się nie obejdzie. A jak już będziesz miał wszystko na wierzchu, to będzie okazja wyczyścić.

Marcin

Napisano

Mechanizm który odpowiada za zatrzymywanie wycieraczek w jednej pozycji prawdopodobnie się posypał. Czasem da się go naprawić, czasem nie. Musisz wymontować cały mechanizm wycieraczek i zaglądnąć pod dekielek mechanizmu. Najczęściej któryś ze styków ślizgających się po bieżni mówi papa.

Napisano
  • Autor

Ok w takim razie wiem gdzie szukać, jak tylko odpuści zima to się tym zajmę. Dzięki pozdrawiam

Napisano

> Ok w takim razie wiem gdzie szukać, jak tylko odpuści zima to się tym

> zajmę. Dzięki pozdrawiam

Mechanizm odkręcisz w 10 minut i resztę robisz w ciepełku. On jest jako całość łącznie z ośkami (trzpieniami) wycieraczek.

Tak jak pisał nygma najpierw jednak sprawdź trzpienie. Poza tym i tak dobrze jest je wyczyścić i przesmarować, jeżeli już będziesz wymontowywał mechanizm.

Napisano

> Mechanizm odkręcisz w 10 minut i resztę robisz w ciepełku.

Sorry za OT, ale jak sobie przypomniałem swoją walkę, to tak mi się śmiać zachciało, że muszę opowiedzieć. W sumie będzie trochę ku mechanicznej przestrodze, więc post może się uchowa.

W moim przypadku okazało się, że prawa strona jest tak zardzewiała, że już nic nie szło zrobić, została mi jedynie wymiana. Kupiłem okazyjnie na szrocie komplet razem z silnikiem. Myślę sobie, będzie mniej roboty. Odkręciłem ramiona, odkręciłem osłonę podszybia, wyjąłem cały mechanizm i włożyłem nowy używany. Skręciłem wszystko, przekręcam kluczyk, a wycieraczki zaczynają latać, patrzę manetka wyłączona. No i misterny plan w pi... Rozebrałem wszystko jeszcze raz, wytargałem i myślę sobie, łatwiej będzie przełożyć silnik. Przełożyłem silnik, złożyłem wszystko i do auta. Przykręcone, podłączone, przekręcam kluczyk jest git, wycieraczki stoją, łapię za manetkę, a wycieraczki pięknie wycierają ... maskę. Całe szczęście była to próba i nie miałem założonej osłony podszybia i tylko jedno ramię.

Morał z tego taki, że jak będziesz wszystko rozkładał, lepiej wszystko dokładnie zapamiętać, albo zrobić zdjęcia. W sumie demontaż może zająć dłużej niż 10 minut, ale jeśli to jest problem z zacierającym się mechanizmem/silnikiem, możesz zostać bez wycieraczek. Przestaną się kręcić, albo wywali bezpiecznik. W taką pogodę nie chciałbym zostać bez wycieraczek, szczególnie na trasie.

Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.