Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co wymienić przy okazji wymiany sprężyn i amorków ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Chciałem się zapytać co warto wymienić przy okazji amortyzatorów i sprężyn ?

Napisano

> Witam.

> Chciałem się zapytać co warto wymienić przy okazji amortyzatorów i

> sprężyn ?

1) czy przod czy tyl? grinser006.gif

zakladam ze przod:

lozysko amora raczej obowiazkowo... przyjzec sie takze gumom ( nie wiem czy to sie nazywa fachowo odboj czy jakos tak)

te gumowo metalowe "poduszki" http://www.astra.auto.pl/content/view/215/40/ tez mozna by sprawdzic czy sa ok

... A tak pozatym nic nie pukalo w zawieszeniu ostatnio (drazki kierownicze tuleje itp ....? bo jak cale macpersony beda wyjete to zawsze przy okazji mniej roboty bedzie

Edit: tu masz przekroj mcpersona http://www.astra.auto.pl/content/view/189/40/

Napisano
  • Autor

Pukało... Ułamana sprężyna 270751858-jezyk.gif Przód i tył ale zanim zrobię tył to będzie trzeba jechać do blacharza. Mocowanie przerdzewiało po lewej i już się wilgoć pojawiła w bagażniku. Wolę zrobić teraz przed wymianą niż później martwić się jak 400km od domu amorek wleci mi do bagażnika ...

Napisano

tez mialem ulamana sprezyne przednia ... nic nie pukalo i nawet stal prosto .... wymienilem na nie wiem jakie sprezyny (nie pamietam producenta dawno to bylo gdyz poczatek uzytkowania auta) i auto mam bardzo miekkie ...... nawet latem wymienialem amorki na KYB bo myslalem ze DELPHI puscily ... a tu lipa nadal auto miekkie ... wiec dobor odpowiedni sprezyn bym polecil zwrocic na to odpowiednia uwage grinser006.gif

w sumie mi to nie przeszkadza ale nie jeden handlarz mowil (gdy jeszcze myslalem o sprzedazy Fki confused.gif ) ze amory to uuu panie dawno poplynely grinser006.gif

Napisano

Ja że nie długo też pewnie bedę musiał wymienić amortyzatory pozwoliłem sobie skopowiać rady pewnej osoby z forum. Wiec możę ci pomożę ten cytat, mam nadzieję że autor tekstu nie będzie miał pretensji bo już nie pamietam kto to pisał.

"Co do twardosci i komfortu, wybor nalezy do Ciebie, zgodnie z sugestiami kolegi jacknn.

Przy wymianie amortyzatorow zdecydowanie polecam zakup odbojow i oslon. Zerknij przed wymiana na gorne mocowania amortyzatorow przednich, jesli guma jest popekana lub oderwala sie od metalowej obudowy mocowania, dokup oba mocowania. Zazwyczaj lozyska gornego mocowania moga przetrwac naprawde dlugo, ale jesli budza jakiekolwiek watpliwosci (zacieraja sie podczas obracania), nalezy je rowniez wymienic na nowe.

Przy wymianie wszystkich amortyzatorow za jednym podejsciem wymienilem caly komplet na przodzie (amortyzatory, oslony, odboje, mocowania i lozyska).

O zdecydowanej poprawie prowadzenia samochodu po wymianie na olejowo-gazowe Kayaby pisalem juz nie raz, co prawda jest bardziej twardo niz na olejowych, ale dla mnie w sam raz. Ponad dwa lata codziennej jazdy, dwa przeglady i amortyzatory tak samo sprawne jak nowe, wiec polecam zdecydowanie.

Przy okazji wymiany amortyzatorow warto sprawdzic stan tulei wahaczy przednich i tulei tylnej belki, stan oslon przegubow napedowych zewnetrznych i sworzni wahacza (dlaczego?-wymiana amortyzatorow wymaga demontazu calej kolumny z samochodu, przy okazji mozna wymienic inne w/w elementy, bedzie taniej - bez kolumny latwiej wyjac i zamontowac wahacz lub wymienic oslone przegubu lub sam przegub-niz naprawa poszczegolnych elementow osobno)."

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za pomoc smile.gif Amorki będą Kayaba a sprężyny Lesjofors smile.gif

Napisano

>możę ci pomożę ten cytat, mam nadzieję że autor tekstu nie będzie

> miał pretensji bo już nie pamietam kto to pisał.

Nie wnosze pretensji z racji cytowaia moich wypowiedzi...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.