Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podsumowanie po 5 latach Brava 1.4 rok 97

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, związku z zakupieniem nowego samochodu postanowiłem wyliczyć co i jak było podczas 5 lat jazdy samochodem Brava 1.4 S rok 04.97.

Ogólnie, jestem zadowolony z tego samochodu, choć gdyby nie zawieszenie to mógłbym powiedzieć, że jest super (jak za auto które kosztowało mnie 23000). Auto zakupiłem 11.2000 jak miało przejechane 58000 i przejechałem nim 92000 km. Auto bez wypadkowe i bez kolizyjne, nie miało żadnych napraw lakierniczych. Jazda 60% trasa, a reszta to miasto.

Uwagi:

Silnik 1.4, dla mnie osobiście jest ok., nie miałem z nim problemów, chodź jest mułkowaty przy ruszania z pod świateł, nawet żona mówiła że ją to denerwuje że wszyscy inni ruszają szybciej,

Auto zawsze zapalało zaraz po przekręceniu kluczyka, nigdy nie miałem myśli a co zrobię jak nie odpalę, co z wcześniejszymi samochodami się zdarzało.

Zauważyłem, że przy wymianie filtra powietrza, co 10kkm, a nie, co 20kkm auto zbiera się lepiej przede wszystkim na trasie.

Spalanie

- trasa 6.0 (prędkość zazwyczaj 100)

- misato 8 (Rzeszów) 10 (Warszawa) – zima 11 (Warszawa)

Zawieszenie,

Wydaje mi się, że jakbym robił zawieszenie na oryginalnych częściach to miałbym więcej powodów do zadowolenia z samochodu.

Trochę denerwowało mnie to, że auto przez 5 lat delikatnie (bardzo delikatnie) ściągało w prawo, ale nikt, kompletnie nikt nie umiał stwierdzić, dlaczego, wcześniejszy właściciel przyznał, że jest tak od nowości, ale w ASO nie umieli sobie z tym porodzić i dał sobie spokój. Ja po odwiedzeniu dwóch ASO, oraz kilku warsztatów też dałem sobie spokój. Opony nie są ani grama nie równo ścięte. Wiec nie wiem, co jest nie tak.

Historia serwisowania i napraw (ASO tylko na początku):

60000 - wymiana wahacze, rozrząd, klocki, filtr powierza - ASO, nowe opony, nowy tłumik

60000 - olej SELENIA 20K

60500 - reklamacja rozrządu, bardzo głośna praca napisancza przy obrotach 3000 - 3500 wpadał w wibracje (coś mi się wydaje, chodź tak do końca to nie jestem pewien, że nie wymienili mi napinacza, chodź na fakturze było że był wymieniony na nowy) reklamacja uznana bez mrugnięcia okiem jak zobaczyli jaki mechanik to robił,

70250 - nowy akumulator,

80000 - olej SELENIA 20K, filtr powietrza, nowe świece, tuleje wahaczy (20kkm wystarczyło dla wahaczy, ale nie pamiętaj, jakiej to były),

81000 - wymiana komputera, komputer uległ uszkodzeniu wyniku przebicia na kabla wysokiego napięcia zaraz przy świecy, kabel wysokiego napięcia aż się stopił, pewnie został naderwany przy wymianie świec,

81500 - nowe przewody WN (przewody FIRE czy coś takiego włoskie)

92000 - naprawa silniczka krokowego,

100000 - olej LOTOS 10W 40, olej w skrzyni biegów, filtr powietrza, filtr paliwa, łacznik stabilizatora prawy i końcówka drążka prawa

101000 - przewody WN Janmor (czy coś takiego), te wcześniejsze po 20kkm miały takie przebicia że, miałem dyskotekę pod maską w nocy)

110000 - olej CASTROL 10W40, filtr powierza, cos mi nie pasował LOTOS, auto zaczęło pracowało na nim strasznie głośno,

120000 - filtr powietrza, termostat, wahacze DELPHI, klocki, tarcze, łącznik stabilizatora lewy i końcówka drążka lewa, nowy tłumik

125000 - wymiana rozrządu SKF (komplet),

125000 - olej Castrol 10W40 (zacząłem wymieniać co 15000)

130000 - filtr powietrza, sprawdzenie wałka rozrządu – mechanik stwierdził, że jest ok

140000 - olej Castrol 10W40, filtr powietrza,

Nadal pozostaje w kąciku, ponieważ samochodem będzie teraz jeździł teść. Dzięki wielkie za wszystkie porady. Chodź więcej informacji wyszukiwałem na forum niż zadawałem pytania.

Napisano

W sumie ja też bym mógł zrobić takie podsumowanie ale jeszcze autka się nie pozbywam chociaż też mam 5 lat auto.

nie pamiętam kiedy wymieniałem olej i kiedy poszczególe części ale tak ogólnie:

Zakupiłem auto przy 66kkm auto początkowo służyło jako auto na wypady poza miasto od czasu do czasu jak było potrzebne 2 auto jeździło po mieście. Od prawie 2 lat jak jak zostało mi tylko jedno autko codzienie jest wykorzystywany i tak

ok

70kkm wymiana (czytaj regeneracja) wahaczy

wymiana klacków hamulcowych

szczęk i bębnów

rozrządu

80 sprzęgła

bendixa

90 przewodów sztywnych (od pompu do regulatora)

zestaw naprawczy tylniego prawego wahacza

wahaczy na nowe (nie wiem jakiej firmy)

termostatu

105 teraz oddaje na gwarancji wahacz prawy przedni

to tyle

Napisano

Nie zmieniles nawet uszczelki pod pokrywa ? Jednym slowem 1,4 lubi delikatne traktowanie, ktorego trzymajac sie, autko wynagrodzi nas "prawie" bezawaryjna jazda zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Uszczelka byla zmieniana przy 130000 jak mechanik sprawdzal mi walek, ale byla ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.