Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wzmak głosnik kable zgłupiałem

Featured Replies

Napisano

Witam

Przesiedziałem pół nocy na czytaniu różnych for itp odnośnie doborów kabli do wzmacniaczy i glosników i zgłupiałem co forum inna teoria dlatego zapytam tu moze ktos mi logicznie wytłumaczy

Przykład

wzmacniacz klasa AB moc RMS 300W bezpiecznik na obudowie 2X30A Wdeług tabel jakie znalazłem i wypowiedzi na forach kabel zasilający powinien miec ok 12-16mm2przy długosci ok 4 m

wzmacniacz klasa D moc RMS 600W bezpiecznik na obudowie 2x25A ta sama długosc kabla przekrój kabla ma byc taki sam czyli 12-16mm2

spowodowane jest to tym ze wzmacniacz klasy D ma wieksza sprawnośc a co za tym idzie mniejsze zapotrzebowanie na prad tego sie dowiedziałem podczas nocnej lektury netu

Moje pytanie

czyli jesli ja mam kabel a raczej dwa kable po 6mm2 co daje 12mm2 połaczone w jeden to spokojnie wystarczy do zasilenia obu tych wzmacniaczy oczywiscie mam na mysli pierwszy lub drugi osobno nie oba na raz

teraz sprawa suba

przykład

do zasilenia suba jednocewkowego 800W RMS powinny byc kable 2x4mm2 o długosci ok 1m

a jesli sub ma dwie cewki i moc 1000W RMS podłaczajac go w 2 ohm z monobloka czyli dwoma kablami np 2x2,5mm2 co daje teoretycznie 5mm2 na pus cewek i 5mm2 na minus cewek bedzie OK czy wylicza sie to jakos inaczej i te kabelki beda za cienkie

Bede wdzieczny jak ktos mi to wytlumacz bo mam taki metlik w głowie ze masakra

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.