Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do elektryków, choć nie tylko

Featured Replies

Napisano

Witam

Jaka jest możliwość sprawdzenia "elektrycznie" cewki elektrozaworu. Coś z nią jest nie tak. Na zimnym silniku załącza się prawidłowo jak samochód się rozgrzeje to zamyka elektrozawór. Nawet jak się podłączy na krótko do akumulatora to nie otwiera zaworu. Zatarty elektrozawór wykluczam, ponieważ demontowałem go i wszystko chodzi luźno.

Sprawdzałem opór na cewce dobrej i wychodziły jakieś małe wartości, na tej popsutej opór był kilkanaście razy większy.

Nie znam się zbytnio na elektryce więc proszę o łopatologiczne tłumaczenie.

Napisano

Jakie były te wartości? W cewce zamontowana jest równolegle dioda , mam nadzieje że wziąłeś to pod uwagę, bo to oznacza że tylko w jedną stronę masz możliwość zmierzenia rezystancji. Cewka ma mieć około 10 ohmów.

Napisano

> Jakie były te wartości? W cewce zamontowana jest równolegle dioda ,

> mam nadzieje że wziąłeś to pod uwagę, bo to oznacza że tylko w

> jedną stronę masz możliwość zmierzenia rezystancji. Cewka ma

> mieć około 10 ohmów.

Sorry, że się wtrącę, ale typowy miernik w układzie 10Ohm + równoległa dioda tą diodą się w ogóle nie przejmie.

Możesz sprawdzić jak masz częsci w domu...

Na zakresie do mierzenia półprzewodników gdzie jest napięcie wytarczające do przewodzenia diody pokaże te 10 Ohm i zapiszczy a na innych zakresach pokaże 10 Ohm, bo napiecie za małe do przewodzenia diody...

Napisano

> Sprawdzałem opór na cewce dobrej i wychodziły jakieś małe wartości,

> na tej popsutej opór był kilkanaście razy większy.

Raczej masz diagnozę - cewka jest uszkodzona, kolega wszim napisał, że ma mieć 10 Ohm - ja mu wierzę. Jeżeli masz np więcej niz 100 Ohm to na pewno jest uszkodzona, pozostaje wymienić elektrozawór.

Napisano

> Sorry, że się wtrącę, ale typowy miernik w układzie 10Ohm +

> równoległa dioda tą diodą się w ogóle nie przejmie.

mlot.gifmasz absolutną rację blush.gif Musiałby popłynąc prąd przynajmniej 70mA a takiego miernik nie zrobi grinser006.gif

się zagalopowałem

Ale jeden aspekt mojego stwierdzenia jest prawdziwy - w przypadku przerwy w cewce podłączenie miernika w polaryzacji przewodzenia diody pokaże jakąś wartość (na większym zakresie miernika) co może wprowadzić nieświadomego w błąd, że cewka jest sprawna.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Jak pisałem wcześniej nie jestem elektrykiem i nie wszystko rozumiem. U mnie jest tak: jak mierzę opór na cewce która jest zimna to pokazuje w granicach 10 omów, jak położę ją na kaloryferze i się nagrzeje to wartość ta skacze do ok 300 omów. Jak robiłem test diody moim miernikiem to pokazywało ok 50 mV, bez względu w którą stronę mierzyłem.

Czy każda cewka ma zamontowaną diodę? bo z pomiarów wynika że w mojej cewce jej nie ma (tak mi się wydaje) albo jest z nią coś nie tak.

Napisano

Tak jak pisał krzych_b. Mierzenie tej diody miernikiem mija się z celem bo jest spięta równolegle z małą rezystancją cewki.

Każda cewka elektrozaworu powinna mieć diodę, bo służy ona do wygaszania przepięć przy wyłączaniu elektrozaworu.

Cewkę masz do wymiany i tyle.

Napisano
  • Autor

Dziękuję, Wymienię cewkę na nową i zobaczę czy otwiera zawór.

Napisano

Mam taką 11W cewkę z diodą pod ręką i przy pomiarze zwykłym miernikiem marketowym ma jakieś 13 Ohmów niezależnie od polaryzacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.