Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik coraz mniej lubi LPG

Featured Replies

Napisano

Elpigaz II gen., sterownik leonardo.

Samochód już od dłuższego czasu dławił się na LPG przy zimnym silniku. No, ale teraz potrzebuję naprawdę porządnie go rozgrzać, żeby łaskawie chciał jechać na gazie. Co może być przyczyną?

Napisano

np reduktor do wymiany lub regeneracji

Napisano

> np reduktor do wymiany lub regeneracji

potwierdzam

Napisano
  • Autor

Też tak z początku podejrzewałem. Potem zasugerowałem się jedną z wypowiedzi (chyba nawet na tym forum), że to może być wina elektroniki, czyli sterownika. Użytkownik stwierdził, że wymiana sterownika rozwiązała problem. No, ale może coś pokręciłem, więc zaufam fachowcom. Dzięki waytogo.gif

Napisano

Dlaczego chcesz zaczynac od pupy strony ? Zgadnij co czesciej padnie komputer czy parownik ,ktory jakby nie patrzec jest czescia eksploatacyjna cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Parownik już wcześniej padał, ale objawiało się to inaczej: zimny silnik po przełączeniu na gaz zdychał, lecz po wrzuceniu biegu (wiem, że tak się nie robi) uruchamiał się już na gazie i normalnie się jechało. Nie było też wkurzającego objawu, jaki stwierdzam teraz, a mianowicie - po szczęśliwym przełączeniu gorącego silnika na tryb LPG - problemów z ponownym jego uruchomieniem po zgaszeniu. Zimny zawsze startuje bez problemu.

Napisano

A jaki wiek lub jaki przebieg tego reduktora?

Po przebiegu 100tys reduktor w środku wygląda jak wyciągnięty z mazutu a membrany są sztywne jak tektura. Nie wiele w takim reduktorze może działać poprawnie począwszy od wszelakiego rodzaju zaworków z wygniecionymi gumkami na pracy membran i elementów ruchomych kończąc.

Napisano
  • Autor

Yyy; no, ten tego... Cztery latka zaraz miną. clown.gif No i kilosków bez mała 60 koła biglaugh.gif

Z ciekawości w tamtym roku rozebrałem parownik, żeby sprawdzić, czy jest, jak piszesz. Membrana, po wyczyszczeniu ze szlamu, była wiotka. Poprzednia podczas wymiany była sztywna jak plastik.

A dodam, że parownik wówczas przeczyściłem i efektów nie było, ale po jakimś czasie instalacja LPG sama zaczęła dobrze działać. Potem znowu przestała i jest coraz gorzej.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem bebechy i jest jeszcze gorzej. irked.gif Inaczej mówiąc - całkiem się popieprzyło! Po przełączeniu na LPG, gaśnie na wolnych obrotach, nawet, gdy przełączę na benzynę. icon_eek.gif Tego jeszcze nie grali. biglaugh.gif A gdy dopuszczę do zgaszenia silnika, ponowne uruchomienie jest wręcz niemożliwe - jakby nie było iskry! Dopiero jak przejadę kilka km na benzynie, sytuacja staje się stabilna. Nie gaśnie, ładnie odpala... Z tą różnicą, że teraz silnik wręcz nienawidzi LPG; jest uczulony na to paliwo. sick.gif

Sam nie wiem, co robić - może rozebrać to jeszcze raz i przed ponownym złożeniem przeszlifować płaskie powierzchnie? A może za słabo skręciłem to ustrojstwo... hmm.gif Kurna, koledzy, poradźcie coś, bo na starych bebechach składałem i nie było takich akcji. busted.gif Mam jeszcze wrażenie, że uszczelkę płaszcza wodnego w tym zestawie dali mi jakąś wybrakowaną...

Napisano

A regulację przeprowadziłeś? Co znaczy wybrakowana? Gaśnie na benzynie znaczy że coś źle poskładałeś i nieszczelny reduktor cały czas puszcza gaz. Co wskazuje sonda lambda na wolnych obrotach LPG?

Napisano
  • Autor

> A regulację przeprowadziłeś?

Nie. Nie posiadam osprzętu. Tylko wolne obroty próbowałem...

> Co znaczy wybrakowana?

Ma mniej "zakamarków", które pozwalają na bardziej efektywną wymianę ciepła między reduktrem a płynem.

> Gaśnie na

> benzynie znaczy że coś źle poskładałeś i nieszczelny reduktor

> cały czas puszcza gaz.

Tego nie kwestionuję...

> Co wskazuje sonda lambda na wolnych obrotach LPG?

Nie mam pojęcia! biglaugh.gif Szczerze - nie wiedziałem, że ona może coś wskazywać hmm.gif

Napisano

> Nie. Nie posiadam osprzętu. Tylko wolne obroty próbowałem...

> Ma mniej "zakamarków", które pozwalają na bardziej efektywną wymianę

> ciepła między reduktrem a płynem.

nie ma znaczenia

> Tego nie kwestionuję...

> Nie mam pojęcia! Szczerze - nie wiedziałem, że ona może coś

> wskazywać

Sama nie pokazuje trzeba podpiąć się z laptopem do programu(lub testerem albo choćby miernikiem).

Znaczy nie masz zbyt pojęcia o co chodzi w instalacji LPG. Proponuję wizytę w warsztacie LPG lub poczytanie w necie na czym polega działanie instalacji LPG II gen. Po wymianie/regeneracji reduktora bez tego się nie obejdzie. Trzeba ponownie wszystko zestroić.

Napisano
  • Autor

Dzisiejsze "ulepszenia" nic nie dały; tylko straciłem czas. Nawet nieszczelności nie udało mi się usunąć - z parownika ulatnia się gaz i nawet nie wiem, w którym miejscu! W poniedziałek jadę do gazownika. Chciałem zaoszczędzić, a - jak zwykle - wydam dwa razy więcej.

Napisano

Znaczy źle poskładałeś reduktor a na to już nie ma mocnych. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczy źle poskładałeś reduktor a na to już nie ma mocnych.

Czyli teraz co - tylko wymiana reduktora? Weź nie żartuj... tuk.gif

Napisano

> Czyli teraz co - tylko wymiana reduktora? Weź nie żartuj...

A skąd ja mogę wiedzieć co ty tam majstrowałeś. Piszesz ... wymieniłem bebechy, zrobiłem ulepszenia. Pisz bardziej rzeczowo bo na razie to chaos i grypsera. I dowiedz się do czego służy sonda lambda bo bez tego to twoje dalsze dłubanie w LPG przyniesie tylko więcej szkód niż pożytku.

Napisano
  • Autor

Żadna grypsera. Po prostu wymieniłem to.

Napisano
  • Autor

Gazownik z początku twierdził, że coś spieprzyłem przy składaniu, a ja już się bałem, że dwie stówki na nowy reduktor lekką ręką będę musiał wydać. Okazało się, że za syczenie odpowiedzialna była zdeformowana blaszka-wajcha (zob. załącznik), która przepuszczała gaz.

Piszę o tym, bo może komuś się ta informacja przyda. Pozdrawiam i życzę bezawaryjności yay.gif

Napisano

> ... Okazało się, że za syczenie odpowiedzialna była zdeformowana blaszka-wajcha (zob. załącznik), która przepuszczała gaz....

A jak ona była zdeformowana?

Mam taki sam reduktor i problemy z nadmiarem lpg na wolnych obrotach ...

Napisano
  • Autor

> A jak ona była zdeformowana?

Zdeplanowana na końcu.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Zauważyłem, że w tym przypadku "gazowstręt" gorącego silnika to efekt uboczny ... niedoboru płynu w układzie chłodzenia. icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.