Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w skrzyni biegów?

Featured Replies

Napisano

1. Mam w skrzyni biegów olej Tuteli taki jaki zaleca producent. Jaki to olej? Czy jest to syntetyk, czy jakiś zwykły?

Napisano

> 1. Mam w skrzyni biegów olej Tuteli taki jaki zaleca producent. Jaki

> to olej? Czy jest to syntetyk, czy jakiś zwykły?

Zapewne chodzi o Tutela ZC80/S 80W GL-4... smirk.gif Tez mam taki zalany, ale czy to syntetyk jest... hmm.gif Trza rozszyfrowac to "GL4" i wtedy bedzie wiadomo... zlosnik.gif Ide googlowac... biglaugh.gif

EDIT

Poki co znalazlem to... zlosnik.gif

Quote:

GL-4 Olej z większą ilością dodatków smarnościowych niż GL-3 Przekładnie średnioobciążone, w tym hipoidalne, pracujące przy dużym momencie obrotowym i małej prędkości lub odwrotnie; typowe zastosowanie - ręczne skrzynie przekładniowe

I jeszcze to... zlosnik.gif

Quote:

TUTELA ZC 80/S

OPIS

Olej do przekładni machanicznych w samochodach osobowych, dostawczych i ciężarowych, zalecany do skrzyni biegów i mechanizmów różnicowych, także tych wyposażonych w przekładnię hipoidalną, do których zaleca się stosowanie olejów typu Mild Extreme Pressure.

CHARAKTERYSTYKA

Dobre właściwości plastyczne pozwalają na właściwe smarowanie przy bardzo dużych naciskach jednostkowych.

Doskonałe właściwości chroniące przed zużyciem, gwarantują dłuższą żywotność części (koła zębate, łożyska, wał, przełączniki itp.).

Dobra ogólna współpraca z metalami, stopami i uszczelkami, z których zbudowana jest przekładnia.

Doskonałe właściwości antypienne i deemulsyjne gwarantują optymalną ciągłość smarowania oraz optymalne odprowadzanie ciepła.

Wysoki wskaźnik lepkości gwarantuje odpowiednią lepkość bez względu na temperaturę eksploatacji.

Olej TUTELA ZC 80/S wyprzedza w znacznym stopniu jakościowe wymogi stawiane przez największych producentów europejskich, dlatego też może być stosowany do urządzeń dowolnej marki, typu i mocy, do których producent zaleca stosowanie olejów klasy GL-4.

ZASTOSOWANIE

TUTELA ZC 80/S jest dostępny w klasie SAE 80W jako produkt znajdujący zastosowanie o każdej porze roku.

Wymiana tego oleju w samochodach ciężarowych zalecana jest zgodnie ze wskazaniami producenta, nie rzadziej jednak niż raz do roku.

POLECAJĄ

Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Astra

Napisano

> 1. Mam w skrzyni biegów olej Tuteli taki jaki zaleca producent. Jaki

> to olej? Czy jest to syntetyk, czy jakiś zwykły?

Jestem ciekawy czy fabrycznie taki zalewali? U mnie przy -20*C nie mozna ruszyc lewarkiem skrzyni biegow :-( wiec mysle nad zmiana oleju i nie wiem na jaki zmienic :-(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.