Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 306 czy Megane?co lepsze?

Featured Replies

Napisano

WItam i pytam:)jak z awaryjnością które silniki polecacie?chodzi mi o wersje sedan bow.gifmilie widziane wszelkie opinie

Napisano

> WItam i pytam:)jak z awaryjnością które silniki polecacie?chodzi mi o

> wersje sedan milie widziane wszelkie opinie

w 306 dziwnie sie siedzi (jestem wysoki 193cm) i kierownice mam miedzy kolanami - strasznie nie wygodnie sie tym jezdzi

w megane nie mam problemu z zajeiem bardzo wygodniej "pozycji oink.gif"

Napisano

> WItam i pytam:)jak z awaryjnością które silniki polecacie?chodzi mi o

> wersje sedan milie widziane wszelkie opinie

Ponad rok temu stałem przed podobnym wyborem. W grę wchodził 306 sedan i Megane hatch.Rocznik taki sam, przebieg w Megane 163kkm, w 306 125kkm

Megane zdecydowanie lepiej było wyposarzone, ponadto dokumentacja od samego kupna, papiery na wymieniony rozrząd i instalacja LPG zadecydowały o kupnie tego właśnie autka.

Nie wiem jak jezdziło by mi się 306 ale Megane w pełni mnie zadowala i nie sprawia problemów (przejechałem ponad 35kkm) tak więc wybór uważam za słuszny.

Oba autka miały silniki 1.4 8V

Napisano
  • Autor

> Ponad rok temu stałem przed podobnym wyborem. W grę wchodził 306

> sedan i Megane hatch.Rocznik taki sam, przebieg w Megane 163kkm,

> w 306 125kkm

> Megane zdecydowanie lepiej było wyposarzone, ponadto dokumentacja od

> samego kupna, papiery na wymieniony rozrząd i instalacja LPG

> zadecydowały o kupnie tego właśnie autka.

> Nie wiem jak jezdziło by mi się 306 ale Megane w pełni mnie zadowala

> i nie sprawia problemów (przejechałem ponad 35kkm) tak więc

> wybór uważam za słuszny.

> Oba autka miały silniki 1.4 8V

a jak z osiągami?bo ja się raczej skłaniam ku 16v ze względu na lepsze osiągi,ew.1.6 90kucy

Napisano

> w megane nie mam problemu z zajeiem bardzo wygodniej "pozycji "

a co na to ludzie z tylu? W megance chyba z tylu za wysokie osoby nie pojadą? A w pugu raczej spoko. No ale to zalezy jakie przeznaczenie dla auta ma kupujący.

Napisano
  • Autor

> a co na to ludzie z tylu? W megance chyba z tylu za wysokie osoby nie

> pojadą? A w pugu raczej spoko. No ale to zalezy jakie

> przeznaczenie dla auta ma kupujący.

czyli w 306 jest więcej miejsca z tyłu?

Napisano

Ja przesiadłem się na 1.6 90 koni ze skody felici 1.3 MPI i na początku meganka to była rakieta. Ale jak to w życiu apetyt rosnie w miarę jedzenia. Samemu spoko, ale w 3, 4 osoby już zaczynak kucyków brakować. Na plus muszę dodać że LPG bierze tyle samo co fela. 8.5 - 9 na trasie przy jeździe do 120-130 kmh.

Napisano

Ja mam 176cm i jest ok,z gustami się nie dyskutuje,auto szuka sie w jak najlepszym stanie technicznym.Wyjeżdżając po auto do Niemiec miałem przyjechać Passatem a przyjechałem 306-ą bo była w bardzo dobrym stanie technicznym.Megane jest napewno bardziej uznanym autem i łatwiejszym przy zbyciu.

Napisano

jeździłem ostatnio 307 i megane 2 .

Ten peżot to pomyłka....

Sąsiad mówi " kupno pezota to głupota" , a zna sie na tym bo jeździł 405 na taryfie.

Polecam teRenówke....

Napisano

> jeździłem ostatnio 307 i megane 2 .

> Ten peżot to pomyłka....

> Sąsiad mówi " kupno pezota to głupota" , a zna sie na tym bo jeździł

> 405 na taryfie.

> Polecam teRenówke....

307 to inna bajka i nie ma co porownywac tego auta do 306 pod wzgledem awaryjnosci czy komfortu. 307 jest tu na przegranej pozycji. Megane II to tragedia, mamy flote takich w firmie (rozny wypas, rozne silniki), jezdza nimi normalni ludzie a nie wariaci a kloptow z tymi autami tyle, ze glowa mala. Poczawszy od tego, ze zarowki sie przepalaja czesto w reflektorach a ich wymiana to gehenna (wiekszosc jezdzi z tym do seriwsu). Pozatym za grosz komfortu, telepie w tym aucie az bebechy sie przewracaja i moja Xsara VTS to przy tym super komfort (a do tego ciagle problemy z mechniaka przedniego zawieszenie, jak cos nie puka to skrzypi lub trzeszczy).

Jesli mialbym wybierac miedzy 306 a Megane I to zdecydowanie to pierwsze auto chocby ze wzgledu na zawieszenie i swietne prowadzenie. Megane I jest zbyt miekka i niedotlumiona przez co buja tym autem. Ogolnie Magane I ma swoje plusy i minusy i Peg 306 rowniez, wiec to kwestia osobistych preferencji co do wygladu i oczekiwanych wrazen z jazdy. Koszty serwisu w nieautoryzowanych stacjach beda podobne (ale w ASO zdecydownie drozsza jest Renowka, ceny czesci sa wysokie).

Napisano

To teraz ja się wypowiem:).

Mam oba auta tzn. ojciec ma megane 98r 1.4 8V (75kucy) sedan a ja jeżdzę 306 98r. 1.6 (90 kucy) 5d hatchback.

Wygoda jazdy: Megane wygodniejsze, pewnie dlatego że są w nim welurowe siedzenia a u mnie zwykłe z tym że u mnie lepsze trzymanie boczne. W megane więcej miejsca z przodu, z tyłu nie wiem bo w megane chyba raz z tyłu jechałem a w pugu ani razu smile.gif. Wolę prowadzić 306, Mniejsza, poręczniejsza kierownica lecz trochę nie domagające wspomaganie. Czyli 3:2 dla megane

Silnik: hmm nie mogę się zbytnio wypowiedzieć bo 306 ma większy i śmiga fajnie.....kosztem spalania. megane 1.4 można zejść poniżej 6 litrów, u mnie ciężko zejść poniżej 7.... Co do silnika puga, trzeba dbać, wtedy się odwdzięczy... remis 1:1

Prowadzenie: No to tutaj 306 wyprzedza megane o dużo dużo dużo ale jest duże ALE. W 306 z tyłu jest belka skrętna (dzięki niej auto dobrze się trzyma), jeśli się zużyje (powyżej 100k km) to koszt naprawy nie mały, nawet 1500zł. ) 0:1 dla Puga

Eksploatacja: Hmmm Meganka była z salonu, żadnych problemów, jedynie tarcze wymienione po 55 tysiącach. 306 zakupiony używany i kilka problemów było. Ale znajomi powiadają że dobre egzemplarze się dobrze trzymają i nic się nie psuje poza elektrycznymi szybami. Meganke powoli rdza chwyta a wiek mają ten sam a więc 1:2 dla 306

Wykończenie wnętrza: Hmmm no mojej 306 dużo do megi brakuje, co prawda z lepszym wyposażeniem otrzymujemy lepsze tapicerki i plastiki. Ale i słabsza meganka lepiej wykończona. U mnie zgrzytają plastiki. Więc 1:0 dla megi.

Ogólnie to 6:6

i 306 i Megi ma swoje wady i zalety, tu decyduje jedynie rzecz gustu.

I to chyba tyle. Późno jest i spać mi się chce więc trochę się tekst kupy nie trzyma crazy.gif.

Jeśli chcesz pogadać to wal śmiało na GG: 3138060, służę radą i pomocą.

Pozdrawiam

Napisano

> a jak z osiągami?bo ja się raczej skłaniam ku 16v ze względu na

> lepsze osiągi,ew.1.6 90kucy

No w żadnym wypadku nie jest to rakieta. Ale ogólnie jeździ się OK. Miałem przyjemność kilka razy jechać autkiem wypakowanym po brzegi (także w góry) i nie czułem się żadnym zawalidrogą. Generalnie zapakowane autko zachowuje się nie dużo gorzej niż z samym kierowcą.

Co do 16V w Megankach, raz jechałem 1.4 (chyba 98KM). Może to moje subiektywne uczucie ale przesiadając się z moich 75KM nie odczułem żeby było tam aż 23KM więcej. Oczywiście różnica byłą ale nie taka jakbym oczekiwał, natomiast silnik wydał mi się zdecydowanie mniej elastyczny, choć to byćmoże tylko moje zdanie.

Wiem że przy silnikach 16V kłopotem są cewki Sagem'a.

Napisano

> a co na to ludzie z tylu? W megance chyba z tylu za wysokie osoby nie

> pojadą? A w pugu raczej spoko. No ale to zalezy jakie

> przeznaczenie dla auta ma kupujący.

Nie przesadzajmy ani 306 ani megane to nie 206 czy Clio. Oczywiście komfortu jak w S klasie to tam nie ma ale jechać w miarę wygodnie to się da smile.gif

Napisano
  • Autor

> To teraz ja się wypowiem:).

> Mam oba auta tzn. ojciec ma megane 98r 1.4 8V (75kucy) sedan a ja

> jeżdzę 306 98r. 1.6 (90 kucy) 5d hatchback.

> Wygoda jazdy: Megane wygodniejsze, pewnie dlatego że są w nim

> welurowe siedzenia a u mnie zwykłe z tym że u mnie lepsze

> trzymanie boczne. W megane więcej miejsca z przodu, z tyłu nie

> wiem bo w megane chyba raz z tyłu jechałem a w pugu ani razu .

> Wolę prowadzić 306, Mniejsza, poręczniejsza kierownica lecz

> trochę nie domagające wspomaganie. Czyli 3:2 dla megane

> Silnik: hmm nie mogę się zbytnio wypowiedzieć bo 306 ma większy i

> śmiga fajnie.....kosztem spalania. megane 1.4 można zejść

> poniżej 6 litrów, u mnie ciężko zejść poniżej 7.... Co do

> silnika puga, trzeba dbać, wtedy się odwdzięczy... remis 1:1

> Prowadzenie: No to tutaj 306 wyprzedza megane o dużo dużo dużo ale

> jest duże ALE. W 306 z tyłu jest belka skrętna (dzięki niej auto

> dobrze się trzyma), jeśli się zużyje (powyżej 100k km) to koszt

> naprawy nie mały, nawet 1500zł. ) 0:1 dla Puga

> Eksploatacja: Hmmm Meganka była z salonu, żadnych problemów, jedynie

> tarcze wymienione po 55 tysiącach. 306 zakupiony używany i kilka

> problemów było. Ale znajomi powiadają że dobre egzemplarze się

> dobrze trzymają i nic się nie psuje poza elektrycznymi szybami.

> Meganke powoli rdza chwyta a wiek mają ten sam a więc 1:2 dla

> 306

> Wykończenie wnętrza: Hmmm no mojej 306 dużo do megi brakuje, co

> prawda z lepszym wyposażeniem otrzymujemy lepsze tapicerki i

> plastiki. Ale i słabsza meganka lepiej wykończona. U mnie

> zgrzytają plastiki. Więc 1:0 dla megi.

> Ogólnie to 6:6

> i 306 i Megi ma swoje wady i zalety, tu decyduje jedynie rzecz gustu.

> I to chyba tyle. Późno jest i spać mi się chce więc trochę się tekst

> kupy nie trzyma .

> Jeśli chcesz pogadać to wal śmiało na GG: 3138060, służę radą i

> pomocą.

> Pozdrawiam

dzieki śliczne to mi sie troszke rozjasniło jak będę kupował to się odezwe 20.GIF

Napisano

> dzieki śliczne to mi sie troszke rozjasniło jak będę kupował to się

> odezwe

No to czekam :-) Pozdrawiam i życze trafnego wyboru

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.