Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pęknięte koło pasowe - 1.9JTD

Featured Replies

Napisano

Witam,

Pacjentem jest silnik 1.9JTD w Fiacie Doblo. Rocznik 2001 przebieg 145 tys. Rozrząd kompletny wymieniany przy przebiegu 120tys.

Auto zostało sprzedane, a następny dzień kupujący zadzwonił, że auto się zepsuło i on chce je zwrócić z tytułu rękojmi. Szczegóły sytuacji w tym wątku link

Dzisiaj dostałem od kupującego zdjęcia uszkodzeń silnika. Do zobaczenia tutaj link

Teraz pytania. Co tam się w ogóle stało? Czy takie uszkodzenie mogło powstać z niewłaściwego użytkowania? (wg mnie młody człowiek który kupił, wrócił do siebie jakieś 150km, a następny dzień wsiadł i chciał sprawdzić auto, dał po garach no i się stało).

Czy takie uszkodzenie można podciągnąć pod wadę ukrytą? Ja na pewno nie wiedziałem, że taka wada jest. Czy mimo wszystko jako sprzedającym ciąży na mnie obowiązek pokrycia kosztów naprawy?

1.9JTD jest kolizyjny, więc zniszczeń tam pewnie jest sporo. Na ile oceniacie na oko może kosztować naprawa takiego uszkodzenia?

Czy nie lepiej byłoby kupić inny używany silnik?

Dzięki za odpowiedzi.

grześ

ps. żal mi tych ludzi co kupili i zastanawiam się czy mi by to też strzeliło następnego dnia, ale jakoś mam wrażenie że to bardziej ich wina niż moja.

Napisano

Poszło koło wałka rozrządu, zniszczenia na pewno sa spore, zależnie od prędkości obrotowej przy jakiej się to stało. Koło mogło miec wadę fabryczną, w żaden sposób nie jest to wada ukryta przez Ciebie etc. Osobiście polecam wymiane tych kół co 2gą wymianę rozrządu.

W tym przypadku najlepiej kupic nowy motor z pewnego źródła.

Pozdro

Napisano

Ja bym zaś nie kupował drugiego motoru, tylko rozebrał ten i zobaczył jakie uszkodzenia, wtedy bym wiedział na czym stoję, głowicę można zawieźć do Mikołowa i tam ją fachowcy zrobią jak trzeba, wiem coś o tym, bo przerabiałem podobny temat w Bravo.

Napisano

>, głowicę

> można zawieźć do Mikołowa i tam ją fachowcy zrobią jak trzeba,

ok.gif jezeli myślimy o tym samym zakładzie to parę głowic już tam woziłem biglaugh.gif polecam firmę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.