Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Kasowanie błędów

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Żeby skasować błędy trzeba odłączyć aku - to wiem ale moich błędów (62,61,45 w tej kolejności wyświetlane) w ten sposób usunąć nie mogę. Elektrozawór odprowadzania par paliwa wymieniony, sonda oscyluje 0,2-0,8V (czyli dobrze) a błędy wciąż są w pamięci mimo odłączenia aku nawet na noc. I tu mam pytanie:

1. Czy błędy będące w pamięci (zakładając że wszystko jest O.K.) mogą powodować świecenie checka? (bo się zaświeca po przekroczeniu ok. 1500 obr. podczas jazdy, tak na słuch bo nie mam obrotka, a na wolnych gaśnie).

2. Wnioskuję że kasacja błędów musi się odbyć drogą softwarową - dobrze wnioskuję?

Napisano

Niedobrze wink.gif.

kontrolkę zapala tylko aktywny błąd. W eFkach błędy kasują się po odłączeniu akumulatora.

A teraz konkrety. Check zapala się po przekroczeniu 1500rpm? Zrób pomiary sondy powyżej tych obrotów. Przy nagrzanym silniku przytrzymaj obroty mniej więcej na 1500-3000 rpm. Patrz co wskazuje sonda. Błąd 45 sugeruje, że będzie to mieszanka bogata. Mniej więcej po 17s. takich wskazań wywali błąd.

Możesz też przeprowadzić tę procedurę przy zmostkowanym gnieździe diagnostycznym jak do odczytu błędów. Jeśli po wkręceniu się na obroty check będzie świecił cały czas, to mieszanka jest bogata.

Jeśli chodzi o błędy 61 i 62 to musisz sprawdzić obwód zaworka odpowietrzania pochłaniacza. Ponieważ wystarczą 2 sekundy zwarcia, lub przerwy w tym obwodzie i wywala błąd.

podłącz zaworek na krótko do akumulatora (na chwilkę). Powinno być słychać jak się otwiera (stuka).

Napisano
  • Autor

> Check zapala się po przekroczeniu 1500rpm? Zrób

> pomiary sondy powyżej tych obrotów. Przy nagrzanym silniku

> przytrzymaj obroty mniej więcej na 1500-3000 rpm.

Check zapala się po przekroczeniu 1500 rpm ale w czasie jazdy (nie na biegu jałowym) więc Twoja sugestia nie wchodzi w rachubę, bo musiałbył jechać w komorze silnika blush.gif.

> Mniej więcej po 17s. takich wskazań wywali błąd.

Na biegu jałowym któryś błąd wywala przy 3500-4000 rpm (odczucie subiektywne - brak obrotka)

> Możesz też przeprowadzić tę procedurę przy zmostkowanym gnieździe

> diagnostycznym jak do odczytu błędów. Jeśli po wkręceniu się na

> obroty check będzie świecił cały czas, to mieszanka jest bogata.

Nie wiedziałem że tak można. Jako że w weekend nie chce mi się podchodzić do auta w poniedziałek w pracy sprawdzę.

> Jeśli chodzi o błędy 61 i 62 to musisz sprawdzić obwód zaworka

> odpowietrzania pochłaniacza. Ponieważ wystarczą 2 sekundy

> zwarcia, lub przerwy w tym obwodzie i wywala błąd.

> podłącz zaworek na krótko do akumulatora (na chwilkę). Powinno być

> słychać jak się otwiera (stuka).

Stuka jak najbardziej prawidłowo.

Napisano

> Check zapala się po przekroczeniu 1500 rpm ale w czasie jazdy (nie na

> biegu jałowym)

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie kabelek od sondy podciągnąć do kabiny wink.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.