Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Długo kręci jak silnik ciepły

Featured Replies

Napisano

Mam pewien dziwny problem w moim samochodzie. (Punto I 1.1 II gen. mieszalnik BRC 140 HP) Od jakiegoś czasu gdy "kręcić" aby zaskoczył. Często też zaskoczy ale obroty się wolno podnoszą do normalnych. Zauważyłem, że dzieje się to gdy jeżdżę na LPG. Gdy jeżdżę tylko na benzynie nie ma tego problemu. O co chodzi? Świece wymienić? Czujnik jakiś padł? Czy po prostu komputer łapie błędy od LPG?

Dzisiaj zauważyłem a właściwie usłyszałem dziwną rzecz. Mianowicie po zgaszeniu silnika słychać delikatne syczenie w okolicach parownika. Tak jakby gaz dopływał cały czas do niego. Po ok. 15 sekundach ścisza się i ustaje jakby już parownik się napełnił. Wtedy próbuję odpalić auto i dłuuugo kręci zanim załapie, a jak załapie to ma bardzo niskie obroty, które po chwili się zwiększają i jest ok. Gdy jeżdżę tylko na benzynie problemu nie ma. na pewno walnęła jakaś uszczelka, tylko teraz pytanie która?

Napisano

Ta blaszka:

283569473-Zdj%EAcie357.jpg

nie domyka otworka w parowniku. Do silnika dostaje się gaz, który do chwili rozruchu nie zdąży się ulotnić - i temu tak się dzieje.

Napisano

Kolego parownik do wymiany lub regeneracji. Puszcza gaz i dopóki gaz nie zejdzie między elektrozaworem a parownikiem to reszta dostaje się do przepustnicy i dlatego trudno zapala.

> Mam pewien dziwny problem w moim samochodzie. (Punto I 1.1 II gen.

> mieszalnik BRC 140 HP) Od jakiegoś czasu gdy "kręcić" aby

> zaskoczył. Często też zaskoczy ale obroty się wolno podnoszą do

> normalnych. Zauważyłem, że dzieje się to gdy jeżdżę na LPG. Gdy

> jeżdżę tylko na benzynie nie ma tego problemu. O co chodzi?

> Świece wymienić? Czujnik jakiś padł? Czy po prostu komputer

> łapie błędy od LPG?

> Dzisiaj zauważyłem a właściwie usłyszałem dziwną rzecz. Mianowicie po

> zgaszeniu silnika słychać delikatne syczenie w okolicach

> parownika. Tak jakby gaz dopływał cały czas do niego. Po ok. 15

> sekundach ścisza się i ustaje jakby już parownik się napełnił.

> Wtedy próbuję odpalić auto i dłuuugo kręci zanim załapie, a jak

> załapie to ma bardzo niskie obroty, które po chwili się

> zwiększają i jest ok. Gdy jeżdżę tylko na benzynie problemu nie

> ma. na pewno walnęła jakaś uszczelka, tylko teraz pytanie która?

Napisano
  • Autor

A gdzie ta blaszka się znajduje? Może jeszcze uda się odłożyć wydatek na parownik... Przebieg na LPG to 60 kkm czyli chyba jeszcze powinien polatac

Napisano

Nie tyle blaszka ile gumeczki uszczelniające zaworek. Trzeba zakupić zestaw membran i uszczelek do regeneracji.

Napisano

U mnie wymiana tego gumowego krążka (oraz innych uszczelek) nie pomogła. Okazało się, że prezentowana blaszka jest nieco wygięta.

Napisano

> U mnie wymiana tego gumowego krążka (oraz innych uszczelek) nie pomogła. Okazało się, że

> prezentowana blaszka jest nieco wygięta.

cfaniaczek.gif Sama się nie wygięła. Ktoś ja musiał uszkodzić przy rozkładaniu lub składaniu reduktora.

Napisano
  • Autor

Oczywiście mogę zakupić taki zestaw regeneracyjny, tylko pytanie czy nie lepiej kupić nowy parownik? Jeśli bym się zdecydował na nowy to mogę kupić coś mniejszego? Ten który mam jest wielki i nie wiem, czy aż taki jest potrzebny do mocy mojego samochodu.

Napisano

> Mam pewien dziwny problem w moim samochodzie. (Punto I 1.1 II gen. mieszalnik BRC 140 HP) Od

> jakiegoś czasu gdy "kręcić" aby zaskoczył. Często też zaskoczy ale obroty się wolno podnoszą

> do normalnych. Zauważyłem, że dzieje się to gdy jeżdżę na LPG. Gdy jeżdżę tylko na benzynie

> nie ma tego problemu. O co chodzi? Świece wymienić? Czujnik jakiś padł? Czy po prostu komputer

> łapie błędy od LPG?

> Dzisiaj zauważyłem a właściwie usłyszałem dziwną rzecz. Mianowicie po zgaszeniu silnika słychać

> delikatne syczenie w okolicach parownika. Tak jakby gaz dopływał cały czas do niego. Po ok. 15

> sekundach ścisza się i ustaje jakby już parownik się napełnił. Wtedy próbuję odpalić auto i

> dłuuugo kręci zanim załapie, a jak załapie to ma bardzo niskie obroty, które po chwili się

> zwiększają i jest ok. Gdy jeżdżę tylko na benzynie problemu nie ma. na pewno walnęła jakaś

> uszczelka, tylko teraz pytanie która?

Miałem tak samo w tamtym roku.

Zestaw naprawczy do reduktora i kłopot znikł.

A nalatane raptem 70 tys. było.

Napisano
  • Autor

Wczoraj zabrałem się za robotę. Zeszło długo, bo samo czyszczenie to dłubanina. Poniżej fotki przed i po:

dsc01235e.jpg

dsc01236xc.jpg

Muszę niestety stwierdzić, że problem występuje dalej. Jest lepiej ale jednak muszę kręcić dłużej. Teraz nie słychać syczenia tylko takie lekkie pykanie. Nie wiem skąd to dochodzi, ciężko to ustalić. Czy za takie objawy odpowiedzialna jest uszczelka przy elektrozaworze? Może ktoś podrzuci jakiś rysunek gdzie to może uciekać? Czy powodem takich objawów mogą być także zużyte świece?

Napisano
  • Autor

Nikt mi nie pomoże? Która uszczelka może odpowiadać za te ulatnianie się gazu? Już nie słychać żeby gaz leciał po wyłączeniu ale dalej ciężko kręci.

Napisano

> Nikt mi nie pomoże? Która uszczelka może odpowiadać za te ulatnianie się gazu?

Gumowy krążek niedokładnie zatyka otworek.

Napisano
  • Autor

Gumowy krążek? Chodzi co o tą mniejszą membranę? Nie wiem jak to się dokładnie nazywa. Coś źle wymieniłem czy co? Masz może fotkę tego elementu? Bo będę musiał to pewnie poprawić.

Napisano

Chodzi nie o membranę, lecz o gumowy krążek - dosłownie - do każdej z ruchomych blaszek przyczepione jest gumowe kółko, które domyka okrągłą dziurę. Prościej nie potrafię tego wyjaśnić niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Już wiem o co chodzi! Dzięki. W zestawie miałem tylko jedno te kółko i go nie wymieniłem bowiem stwierdziłem, że tamte nie mają śladów zużycia. Teraz gdy wiem za co są odpowiedzialne to rozbiorę jeszcze raz. Tylko tam są dwie gumki, którą lepiej wymienić?

Napisano

Zobacz, do której będzie pasować i wymieniaj. Prawdopodobnie nie są zamiene.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.