Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"nowy" współwłaściciel auta?

Featured Replies

Napisano

Witam,

sprawa wygląda tak, że jest sobie autko wartości ~5000zł, które ma 2 współwłaścicieli (moi rodzice)... teraz mam zrzeka się połowy auta dla mnie... spisana umowa darowizny, zgłoszona w urzędzie skarbowym, następnie został złożony wniosek w WK o wydanie nowego dowodu... no i teraz mam pytanie, czy ja jako tak na prawdę nowy nabywca połowy samochodu muszę coś zgłaszać? Na pewno umowa ubezpieczenia OC musi być zmieniona... ale co z samym faktem darowizny? - jest ona na 100% zwolniona z podatku, ale czy na koniec roku muszę to wykazać w zeznaniu podatkowym? muszę gdzieś indziej zgłaszać ten fakt?

Przyznam się szczerze, ze taki "myk" zrobiłem pierwszy raz w życiu i nie wiem dokładnie jak to "ugryźć" aby wszystko było ok... przerabiał ktoś temat?

Aaaa i jeszcze jedna sprawa, która mi się przypomniała - czy mama ma wypowiadać umowę OC, skoro już nie jest właścicielem, czy wystarczy że tylko ja pójdę zmienić zapis umowy?

Napisano

napisałes, ze umowa darowizny zgłoszona w Urzędzie Skarbowym, wartośc połowy auta to 2500 PLN, nie wiem jakie są zasady do końca ale chyba powyżej 1000 trzeba zgłosic w US. Zawsze darowizny, które robiłem były o wartości poniżej 1000 PLNM wiec nie zgłaszałem nigdzie ani w US ani w picie

umowa OC moim zdaniem nie powinna zostac wypowiedziana bo dalej jest ważna, na podstawie zmian z WK, zmiana własciciela zmiana dowodu może zostac przeliczona ponownie składka ale wypowiadać i zawierać nowej nie trzeba

Napisano

Z tego co pamietam obowiazek zglaszania do US darowizny w przypadku najblizszej rodziny (a tak tu jest) zaczyna sie od 9k zl z hakiem w okresie 5 lat. Takze tutaj (zakladajac, ze innych darowizn od tej osoby nie bylo) nawet nie trzeba bylo zglaszac darowizny w US. Czy nalezy ja wykazac na PIT to juz jednak nie wiem... ja tego nie robilem i nic mi sie nie stalo (odpukac).. fakt jednak, ze tez nie zglaszalem darowizny w US.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.