Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana / naprawa wybieraka skrzyni ? UNO 1.0 FIRE 2000r

Featured Replies

Napisano

Mam na wykończeniu wybierak skrzyni zwany potocznie sierżantem, chociaż jedna pani w sklepie nazwała to "koziołkiem" hehe.gif

Zmiana biegów to katorga - szukanie biegów, nieodbijająca gałka.

Najtańszy jaki znalazłem to 140zł, na Allegro używany 100zł...

Liczę się, że w grę wchodzi tylko wymiana ale pytam - czy jest jakiś magiczny sposób na uratowanie wybieraka? Chyba nie...?

Czy jest jakikolwiejk sposób na tanią naprawę tego badziewia?

Napisano

Jest druciarski sposób, zaklepać gniazda kulek, na jakiś czas działa, a jak dasz trochę smaru to już całkiem nieźle. wink.gif Co do kupowania nowego to wg mnie nie ma sensu, czasami na szrocie można dostać w super stanie (bez luzu). Zazwyczaj nie chcą za to więcej niż 10zł, a jak nasmarujesz to będzie działał jak nowy. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jest druciarski sposób, zaklepać gniazda kulek, na jakiś czas działa, a jak dasz trochę smaru to

> już całkiem nieźle.

Dzięki.

Czy robiłeś taki patent? Jak? Chciałbym to zrobić na własną rękę ale nie wiem czy porywać się na to pod blokiem?

Jak wyjąć to g.... wrrr.gif?

Jak naprawić - powiesz coś dokładniej?

Napisano

> Dzięki.

> Czy robiłeś taki patent? Jak? Chciałbym to zrobić na własną rękę ale nie wiem czy porywać się na to

> pod blokiem?

> Jak wyjąć to g.... ?

> Jak naprawić - powiesz coś dokładniej?

Robiłem taki patent, póki co w miarę się sprawdza. Dostęp jest słaby, bo musisz nachylony przed autem grzebać przy ściance grodziowej. Najlepiej jest odkręcić dwa cięgna z kulkami i potem dopiero sierżanta. Na tych cięgnach, na kulkach też może być luz, który też można tak druciarsko zmniejszyć. Ogólnie to jedyne z czym możesz mieć problem to ściągnięcie takich obrotowych dźwigni, które kręcą się na bolcach wystających z blachy, którą przykręcona jest maglownica, ale tego przy wyciąganiu sierżanta chyba nie trzeba ruszać, no chyba, że chcesz tak jak ja to trochę przesmarować. wink.gif

Chodzi konkretnie o to:

c7417f6b1c6550d6m.jpg

Tu jeszcze kilka zdjęć, może coś pomogą:

bc1cd6e3b6e29a53m.jpg

a6925918eaf72302m.jpg

Napisano
  • Autor

Dziękuję za informacj i zdjęcia.

Mimo wszystko nie wiem czy do końca kumam...

Te cięgna mają gniazda które wciska się kulki wystające z sierżanta?

Czyli co się wyrabia- zużywa?

Sorry za banalne pytania ale nie mam pojęcia jak to działa.

Napisano

> Dziękuję za informacj i zdjęcia.

> Mimo wszystko nie wiem czy do końca kumam...

> Te cięgna mają gniazda które wciska się kulki wystające z sierżanta?

> Czyli co się wyrabia- zużywa?

> Sorry za banalne pytania ale nie mam pojęcia jak to działa.

To jest trochę bardziej skomplikowane, ciężko to wytłumaczyć, najlepiej jakbyś zobaczył sobie jak wygląda cały mechanizm na zdjęciu albo jeszcze lepiej na aucie. Sierżant przekazuje ruchy lewarka na boki oraz przód-tyl na takie obrotowe dźwignie, a dźwignie poprzez cięgna z kuleczkami, na dźwignie na skrzyni biegów. Jeśli poznasz budowę zobaczysz, że to całkiem prosty mechanizm.

Sierżant posiada 3 przeguby, czyli tak jakby 3 kulki w gniazdach, no i to właśnie te gniazda się wyrabiają, gdyż są one metalowe z plastikową wkładką. Gdy ta plastikowa wkładka w gnieździe się wytrze, wtedy kulka z gnieździe dostaje luzu i sobie lata. I właśnie przez to wrzucanie biegów staje się nieprecyzyjne. Dodatkowo takie same przegubiki kulowe są na 2 cięgnach, tak jak pisałem wyżej łączą one dźwignie przy budzie z dźwigniami przy skrzyni. Jeśli dodatkowo te pozostałe przegubiki się wypracują, to czasami w ogóle nie da się "znaleźć" biegów. W skrajnych przypadkach tak jak u mnie, mechanizm tak się wypracował, że mogłem sobie wyjąć kulki z tego gniazda (fabrycznie przegubiki są nierozbieralne), dzięki temu porozbierałem wszystkie przegubiki, kulki wyczyściłem bo były zardzewiałe, nasmarowałem, potem włożyłem je z powrotem w gniazda i z wierzchu młotkiem i pobijakiem zaklepałem nieco gniazda, tak aby kuleczki w gniazdach nie miału luzu,a le jednocześnie żeby się lekko poruszały. Jeżdżę już tak ponad pół i jest ok, lewarek działa jak złoto.

Napisano
  • Autor

Dzięki, rozjaśniłeś mi trochę.

Właśnie to oglądałem - faktycznie trzeba się nagimnastykować, nie wiem czy nie lepiej dojść z kanału ( nie mówiąc już o tym, że chyba będzie ciężko odkręcić... ). Od góry widzę taką zawleczkę, tego nie ruszam?

Napisano

> Dzięki, rozjaśniłeś mi trochę.

> Właśnie to oglądałem - faktycznie trzeba się nagimnastykować, nie wiem czy nie lepiej dojść z

> kanału ( nie mówiąc już o tym, że chyba będzie ciężko odkręcić... ). Od góry widzę taką

> zawleczkę, tego nie ruszam?

Nie wiem jak w 1.0 ale ja w 1.5 z kanału nic praktycznie nie mogłem zrobić, zero podejścia, jedynie jak jeszcze można to podnośnik i zdjąć lewe przednie koło, trochę z nadkola można poszperać tam. Dokładnie tak dwóch elementów z zawleczkami można nie ruszać, ale polecam je przesmarować, biegi będą lżej wchodzić. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.