Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bardzo dziwna awaria./Rozrusznik/

Featured Replies

Napisano

Mój znajomy miał dość dziwny przypadek ze swoim Stilo 1.2., otóż dosłownie 50 m od celu podróży coś mu zgrzytnęło i usłyszał wycie pod maską. Zwalniając obroty silnika wycie się zmniejszyło więc dojechał do domu, chciał wyłączyć silnik, wyjął kluczyk lecz silnik dalej pracował. Wpadł w panikę i chciał zadusić silnik na biegu, obroty spadły do zera ale jak puścił hamulec auto ponownie odpaliło, więc ponownie zdusił hamulcem. Po drugim zduszeniu poczuł swąd pod maską i na ile mógł szybko odłączył akumulator. Ja słysząc tą opowieść pomyślałem o samo-załączeniu się rozrusznika i to była słuszna diagnoza. Wyjął rozrusznik i okazało się że jest spalony. Napięcie sterujące bendiks jest cały czas pomimo wyłączonego kluczyka jak i sterowanie wtryskami też . Szukając przyczyny odłączyliśmy także wtyczki od stacyjki ale to nic nie zmieniło. Wyjmowaliśmy też przekaźniki te w kabinie po lewej stronie i te przy akumulatorze lecz rozrusznik ciągle dostaje sterowanie (przekaźniki sprawdzone sprawne). Rozrusznik już zamówił na allegro ale jeszcze trzeba znaleźć przyczynę tej awarii.

Czy może ktoś miał podobny przypadek lub macie jakieś sugestie?

Napisano

Stawiam na stacyjkę.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Stawiam na stacyjkę.

> Pozdrawiam BAS

Stacyjka została odłączona i dalej jest tak samo.

Napisano

> Stacyjka została odłączona i dalej jest tak samo.

No to pozostaje Ci jechać miernikiem od rozrusznika i szukać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Miałem dokładnie tak samo.

Wymieniłem skrzynkę bezpieczników na nową (przy aku) i problem zniknął.

Napisano
  • Autor

> Miałem dokładnie tak samo.

> Wymieniłem skrzynkę bezpieczników na nową (przy aku) i problem zniknął.

Rzeczywiście był to problem ze skrzynką bezpieczników. Skrzynka zalana była wodą po myciu na myjni. Rozebraliśmy ją i wysuszyliśmy i jest ok. smile.gif

Napisano

>Skrzynka zalana była wodą po myciu na myjni.

Nie miałeś założonej osłony na akumulator?

Ja jak oddawałem auto do blacharza to pomyślałem sobie pewnie będą do różnych prac odłączać akumulator to po co zakładać osłonę. Oczywiście po myciu u lakiernika auto odebrałem z rozładowanym całkowicie akumulatorem, po naładowaniu i podłączeniu cały czas pracował wentylator, po wyjęciu przekaźników również. Dotknąłem ręką skrzynkę a ona gorąca, po rozebraniu i usunięciu zwęglonego plastyku jest dobrze, ale aku osiąga tylko max 12V i kupiłem nowy.

Wnisek z naszych przypadkow jest jeden, bez osłony mycie ciśnieniowe może skutkować pozbyciem się auta przez możliwość wywołania pożaru.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.