Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alternatro - piszczy zale nie zawsze

Featured Replies

Napisano

Witam,

tak się zastanawiam czy odgłos taki jak z pralki podczas wirowania zaraz po uruchomieniu samochodu to na pewno altek. Chodzi o to że odgłos taki pojawia się tylko jak jest bardzo zimno (np. minus 10) i czasem jak jest sporo wilgoci (kika dni pada deszcz). Tylko na zimnym silniku i ustaje po kilku km. Kiedyś mechanik stwierdził że to pęknięty altek, wymienił na nowy i przez jakiś czas był spokój. Zastanawiam się czy to na pewno objaw pęknięcia altka, a jeżeli tak to dlaczego odgłos ustaje po kilku kilometrach i dlavczego pojawia sie tytlko jak jest zimno albo bardzo wilgotno.

Napisano

>Witam. Miałem podobny objaw, jeździłem z tym chyba jeszcze z pół roku, ale później piszczał już na wolnych obrotach, wyjąłem go i obracałem wirnikiem.wina łożysk(szum i piski) ale kupiłem nowy bo tamten miał już 130 000tys. zrobione i nic nie było wymieniane.obudowa nie była pęknięta. może jak będę miał środki to będę go reanimował.

Napisano

> tak się zastanawiam czy odgłos taki jak z pralki

Miałem dokładnie tak samo, tylko na zimnym i czasami w mokre dni, ale też nie zawsze - wirnik tarł o stojak. Wymiana łożysk pomogła na ok. 1,5 roku, potem znowu to samo.

Obudowa nie była pęknięta, po prostu spęczniał stojan i/lub wirnik.

Rozwiązałem problem kupując drugiego, sprawnego w którym zeszlifowałem stojak na zewn. o ok. 0,5 mm. Spokój od 2-3 lat ...

Napisano

> Witam,

> tak się zastanawiam czy odgłos taki jak z pralki podczas wirowania zaraz po uruchomieniu samochodu

> to na pewno altek. Chodzi o to że odgłos taki pojawia się tylko jak jest bardzo zimno (np.

> minus 10) i czasem jak jest sporo wilgoci (kika dni pada deszcz). Tylko na zimnym silniku i

> ustaje po kilku km. Kiedyś mechanik stwierdził że to pęknięty altek, wymienił na nowy i przez

> jakiś czas był spokój. Zastanawiam się czy to na pewno objaw pęknięcia altka, a jeżeli tak to

> dlaczego odgłos ustaje po kilku kilometrach i dlavczego pojawia sie tytlko jak jest zimno albo

> bardzo wilgotno.

Wymien pasek - powinno pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.