Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi 2.5 TDI V6 - niby notlauf, ale ...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Troszkę długie, ale sprawa - przynajmniej dla mnie - jest dziwna.

Jakiś rok temu miałem kłopocik z turbinką, było podejrzenie zatartych kierownic (2.5 TDi V6 180KM). Od tego czasu było dobrze. Aż do dziś, nagle po 8 godzinnym postoju po przejechaniu może 1km zaświecił się CHECK no i auto zaczęło kręcić się do 3000rpm ani grama więcej. 5 minut później byłem już na autostradzie i tam, było jeszcze gorzej. Miałem do przejechania 15km i na końcu tego odcinka na 5-tym biegu mogłem uzyskać maks. 1900rpm (!). Auto dostało zupełnego muła.

Sprawdziłem go później kilka razy na normalnej drodze:

Po ponownym rozruchu śmiga aż miło do pierwszego mocniejszego przyspieszenia. Ciągnie np. na 3-cim biegu do 4000rpm normalnie, a wydaje mi się, że problem pojawia się po zmianie biegu po takim przyspieszaniu, na kolejnym już nie ma mocy (wygląda jakby turbo nie dmuchało).

Z tego co czytałem, to przy notlaufach problem pozostaje do ponownego uruchomienia silnika. A u mnie po mule przy, którym nie umiał przekroczyć na 4-tym biegu 2000rpm, po kilku kilometrach delikatnej jazdy znowu moc częściowo wróciła. Dało się pociągnąć mocno do 3000rpm, potem znowu dołek. Co ciekawe, po kolejnych 2-3 kilometrach ciągnął już do końca obrotomierza.

Fakty:

1. Sprawdziłem na postoju, dźwigienka od kierownic w turbo rusza się.

2. Autem jeżdżę normalnie i obrotek kilka razy dziennie sprawdza co słychać w okolicach 4000rpm.

3. Prawie codziennie turbo "wietrzy się" na autostradzie, więc wątpię w problem z kierownicami.

4. Paliwo tankowane na tej samej markowej stacji co zawsze. Zresztą od tankowania mam przejechane już 400km.

5. Dzień wcześniej auto bez najmniejszego problemu śmigało z prędkością prawie maksymalną.

Moje wątpliwości:

Czy gdyby komp złapał błąd "przeładowania z turbiny" to może nastąpić samouleczenie po kilku kilometrach bez ponownego włączania silnika?

Na żadnej diagnostyce jeszcze nie byłem. W przyszły czwartek mam umówiony przegląd okresowy więc myślę, że poczekam do tego czasu. Ale zjada mnie ciekawość, co to może być? Podpowiedzcie, jeżeli macie jakieś teorie o co może chodzić.

Napisano

nieszczelności na opaskach (trudne do lokalizacji bo trzeba zdjąć wszystkie opaski skręcane i naginać węże, żeby sprawdzić czy nie pęknięte) , lub N75. Wszystko wyjdzie na diagnostyce komputerowej (ale nie tylko błędy!!!!), trzeba sprawdzić też bloki pomiarowe. No i sprawdzić trzeba korekcje na wtryskach, zobaczyć co się dzieje z pompą i wtryskami, profilaktycznie.

Napisano
  • Autor

Z tego co piszesz wnioskuję, że sprawa może nie być łatwa do zdiagnozowania. Dziś po 15km łagodnej jazdy nawet zgasł CHECK (w trakcie jazdy), ale zaświecił się ponownie jak przycisnąłem mocno but.gif. Dzięki za sugestie.

P.S.

Kolejna obserwacja dziś rano na autostradzie. Po 5 minutach jazdy ze stałą prędkością 140km/h (2900 rpm) silnik osłabł. Puściłem pedał gazu (dałem mu na chwilkę odetchnąć) i znowu było mu lepiej. Nie wygląda to dobrze (grzeje się pompa wtryskowa?).

Napisano
  • Autor

Na razie mam odczytany kod błędu:

00575 - Intake Manifold Pressure

08-10 - Control Limit Surpassed - Intermitent

Co jeszcze sprawdziłem:

1. W momencie jak silnik słabnie zmniejsza się dawkowanie paliwa (chwilowe spalanie spadło np. z 15 do 6l/100km).

2. Na biegu jałowym na podstoju podczas odpinania wężyka od gruszki przy turbinie sztanga porusza się płynnie w obu kierunkach.

3. Na podstoju podczas dodawania gazu ruch sztangi jest również ale nie jest tak płynny, tzn. w dół porusza się płynnie, w kierunku powrotnym idzie niby płynnie, nagle zatrzymuje się na moment i robi mały skok (tak jakby coś ją przytrzymało na moment).

4. Po odpięciu i zaślepieniu wężyka od gruszki auto nie ma mocy na niskich obrotach, ale w im więcej rpm tym więcej kucyków i powyżej 3500 rpm goni całkiem przyzwoicie. Odcięcia przez ECU nie stwierdzono. To by sugerowało, że zakres ruchu kierownic w turbinie nie jest ograniczony.

5. Na postoju po wkręceniu silnika na 2500-3000 rpm i puszczeniu gazu w czasie kiedy sztanga na moment wychyla się ograniczając ładowanie z okolic filtra powietrza, lub pomiędzy filtrem a blokiem silnika, słychać dość wyraźne szhhhhhhh, jakby struga powietrza przeciskała się przez jakąś wąską szczelinę. Nie wiem z czego ten dźwięk i czy to normalne zjawisko?

Napisano

> Na razie mam odczytany kod błędu:

> 00575 - Intake Manifold Pressure

> 08-10 - Control Limit Surpassed - Intermitent

> Co jeszcze sprawdziłem:

> 1. W momencie jak silnik słabnie zmniejsza się dawkowanie paliwa (chwilowe spalanie spadło np. z 15

> do 6l/100km).

> 2. Na biegu jałowym na podstoju podczas odpinania wężyka od gruszki przy turbinie sztanga porusza

> się płynnie w obu kierunkach.

> 3. Na podstoju podczas dodawania gazu ruch sztangi jest również ale nie jest tak płynny, tzn. w dół

> porusza się płynnie, w kierunku powrotnym idzie niby płynnie, nagle zatrzymuje się na moment i

> robi mały skok (tak jakby coś ją przytrzymało na moment).

> 4. Po odpięciu i zaślepieniu wężyka od gruszki auto nie ma mocy na niskich obrotach, ale w im

> więcej rpm tym więcej kucyków i powyżej 3500 rpm goni całkiem przyzwoicie. Odcięcia przez ECU

> nie stwierdzono. To by sugerowało, że zakres ruchu kierownic w turbinie nie jest ograniczony.

> 5. Na postoju po wkręceniu silnika na 2500-3000 rpm i puszczeniu gazu w czasie kiedy sztanga na

> moment wychyla się ograniczając ładowanie z okolic filtra powietrza, lub pomiędzy filtrem a

> blokiem silnika, słychać dość wyraźne szhhhhhhh, jakby struga powietrza przeciskała się przez

> jakąś wąską szczelinę. Nie wiem z czego ten dźwięk i czy to normalne zjawisko?

masz przeładowanie.

00575 - Intake Manifold Pressure: Control Limit Exceeded

Possible Symptoms

* Sudden complete loss of Power

* Reduced Power

* Charge Pressure too High

Possible Causes

* Solenoid Valve for Boost Pressure Control (N75) defective

* Turbo Charger defective

Possible Solutions

* Check Solenoid Valve for Boost Pressure Control (N75)

* Check Basic Setting > MVB 011

czyli do sprawdzenia N75 oraz grupę 011 log dynamiczny poproszę.

btw: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Category:Fault_Codes

oraz

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Main_Page

Napisano
  • Autor

> czyli do sprawdzenia N75 oraz grupę 011 log dynamiczny poproszę.

Postaram się jutro zmajstrować loga o ile czas pozwoli.

Napisano
  • Autor

Załączam loga.

Trzeci bieg, gaz w podłodze, przy 3500 nastąpiło odcięcie.

Dodatkowo wykresik dla ułatwienia analizy.

kolumna C - RPM

kolumna D - założone ciśnienie

kolumna E - odczytane ciśnienie

kolumna F - N75

Potrafisz z tego coś wywnioskować?

Napisałeś też "czyli do sprawdzenia N75". Hmm, jak?

283602411-log1.zip

Napisano

> Załączam loga.

> Trzeci bieg, gaz w podłodze, przy 3500 nastąpiło odcięcie.

> Dodatkowo wykresik dla ułatwienia analizy.

> kolumna C - RPM

> kolumna D - założone ciśnienie

> kolumna E - odczytane ciśnienie

> kolumna F - N75

> Potrafisz z tego coś wywnioskować?

> Napisałeś też "czyli do sprawdzenia N75". Hmm, jak?

No, prawie wszystko widać, masz przeładowanie i n75 widać, że nie reguluje doładowania.

Jeszcze potwierdzę, spytam kolegi specjalistę od diesli.

Napisano
  • Autor

> No, prawie wszystko widać, masz przeładowanie i n75 widać, że nie reguluje doładowania.

> Jeszcze potwierdzę, spytam kolegi specjalistę od diesli.

Co ciekawe po tym teście, gdy N75 duty cycle wynosiło 15%, sztanga faktycznie była w pozycji dolnej (minimalne doładowanie). Zaraz po zrobieniu loga zatrzymałem się i patrzyłem pod maskę.

Zrobię dziś jeszcze loga statycznego zobaczymy co wyjdzie.

Napisano

> Co ciekawe po tym teście, gdy N75 duty cycle wynosiło 15%, sztanga faktycznie była w pozycji dolnej

> (minimalne doładowanie). Zaraz po zrobieniu loga zatrzymałem się i patrzyłem pod maskę.

> Zrobię dziś jeszcze loga statycznego zobaczymy co wyjdzie.

Ok, odpowiedź od znajomego to zapieczone kierownice. N75 nie steruje doładowaniem, mimo jego zamknięcia. Turbina do przeczyszczenia, albo spróbuj tak 50 km na pełnym bucie przejechać, ze zmiennym obciążeniem, aby kierownice się rozruszały.

Napisano
  • Autor

Ale kierownice ruszają się!

Widać to nawet na postoju:

- wkręcam silnik na 3000rpm

- puszczam gaz

- sztanga idzie na chwilę w dół, i za chwilę wraca do góry (po zejściu obrotów na bieg jałowy).

Pisałem o tym już w pierwszym poście:

Quote:

1. Sprawdziłem na postoju, dźwigienka od kierownic w turbo rusza się.

Napisano

> Ale kierownice ruszają się!

> Widać to nawet na postoju:

> - wkręcam silnik na 3000rpm

> - puszczam gaz

> - sztanga idzie na chwilę w dół, i za chwilę wraca do góry (po zejściu obrotów na bieg jałowy).

> Pisałem o tym już w pierwszym poście:

> Quote:

> 1. Sprawdziłem na postoju, dźwigienka od kierownic w turbo rusza się.

to pytaj mądrzejszych ode mnie - polecam w tym temacie:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=101408

EDIT DO ADMINÓW: [a niech to prosiaczek]ę ten pierwszy kiwetnia skoro nie można poprawnie linków wklejać!!! KTOŚ miał posrany pomysł!

Napisano
  • Autor

Sprawdzę jeszcze logi statyczne, może kierownice działają na postoju, a mają kłopoty podczas jazdy przy obciążeniu ...

Napisano
  • Autor

> to pytaj mądrzejszych ode mnie - polecam w tym temacie:

> http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=101408

> EDIT DO ADMINÓW: [a niech to prosiaczek]ę ten pierwszy kiwetnia skoro nie można poprawnie linków

> wklejać!!! KTOŚ miał posrany pomysł!

Log z 011 BS wygląda OK (wrzuciłem do wskazanego przez Ciebie wyżej topica). Może tak być, że pod obciążeniem kierownice się zacinają a na luzie chodzą idealnie?

Napisano

> Log z 011 BS wygląda OK (wrzuciłem do wskazanego przez Ciebie wyżej topica). Może tak być, że pod

> obciążeniem kierownice się zacinają a na luzie chodzą idealnie?

mogą, w końcu na luzie turbina nie wytwarza żadnego ciśnienia, zatem kierownice nie mają obciążenia...

nic innego nie podpowiem ... ja bym posłuchał basketa, ma duuuże doświadczenie

Napisano
  • Autor

Auto jest obecnie w ASO na rutynowym przeglądzie. Co do turbiny to tam tylko jedno radzą: wymienić całą smile.gif ehhh te porady.

Napisano

> Auto jest obecnie w ASO na rutynowym przeglądzie. Co do turbiny to tam tylko jedno radzą: wymienić

> całą ehhh te porady.

norma. ASO można diagnozę zlecić, ale nie naprawy.

Napisano
  • Autor

> norma. ASO można diagnozę zlecić, ale nie naprawy.

Zrobiłem sobie dodatkową "diagnostykę" z pompką do opakowań próżniowych do przechowywania żywności. Posłużyła jako napęd do gruszki od turbo. Udało mi się zaobserwować, że w końcowej fazie podciągania sztangi następuje minimalny przeskok dźwigni. Jakby musiała przepchać się przez jakiś opór-przeszkodę. Może to być przyczyna blokowania sztangi podczas jazdy.

Dziś pojeździłem na odpiętym podciśnieniu od gruszki i przegoniłem auto po autostradzie. Bez turbo to jednak jest straszny muł. Ale na obrotach to już śmiga nieźle, o ile zdąży się rozpędzić nie łapiąc wcześniej błędu, że za niskie ciśnienie doładowania smile.gif

Wieczorem przypiąłem ponownie podciśnienie i zobaczę jutro czy coś się poprawiło. W ostateczności pójdzie na czyszczenie. Jeżeli znacie jakiś godny polecenia warsztat w okolicach Rybnik/Gliwice proszę uprzejmie o namiary.

Napisano

> Zrobiłem sobie dodatkową "diagnostykę" z pompką do opakowań próżniowych do przechowywania żywności.

> Posłużyła jako napęd do gruszki od turbo. Udało mi się zaobserwować, że w końcowej fazie

> podciągania sztangi następuje minimalny przeskok dźwigni. Jakby musiała przepchać się przez

> jakiś opór-przeszkodę. Może to być przyczyna blokowania sztangi podczas jazdy.

> Dziś pojeździłem na odpiętym podciśnieniu od gruszki i przegoniłem auto po autostradzie. Bez turbo

> to jednak jest straszny muł. Ale na obrotach to już śmiga nieźle, o ile zdąży się rozpędzić

> nie łapiąc wcześniej błędu, że za niskie ciśnienie doładowania

> Wieczorem przypiąłem ponownie podciśnienie i zobaczę jutro czy coś się poprawiło. W ostateczności

> pójdzie na czyszczenie. Jeżeli znacie jakiś godny polecenia warsztat w okolicach

> Rybnik/Gliwice proszę uprzejmie o namiary.

I co, poprawiło się?

Okolice Rybnika ? To w Czechowicach - Dziedzicach. http://digitun.pl/ , znajomy prowadzi.

Napisano
  • Autor

> I co, poprawiło się?

Brak poprawy. Z laptopem mogę rozbujać się prawie do Vmax, ujmując gazu, gdy ciśnienie zaczyna przekraczac normę. Jednak mocne naciśnięcie pedału gazu nie wchodzi w grę. Od razu ciśnienie jest za duże.

Dziś idzie na czyszczenie turbiny, zobaczymy. Dam znać jak już będzie po wszystkim.

Napisano
  • Autor

Turbina rozebrana, trochę zabrudzona, podobno geometria ciężko się ruszała (tak mówił mechanik). Ale po jej rozebraniu okazało się, że w środku doszło do małej katastrofy. Wygląda to tak, jakby kierownice zderzyły się wirnikiem !!!.

Tutaj są fotki:

kierownice oraz wirnik.

Jest to bardzo podobne do materiału znalezionego na necie tutaj: http://www.turbo-diesel.pl/zrob_to_sam/17/.

Kierownice jak widać są nieznacznie odgięte na końcach. Wirnik jest uszczerbiony na całym obwodzie mniej więcej równomiernie. Po oględzinach wydaje się, że ten "wypadek" miał miejsce dawno temu, nie są to świeże ślady. Luzów na wirniku nie ma.

Gdyby nie te wyszczerbienia to stan turbiny byłby idealny.

Na razie zapadła decyzja o wyczyszczeniu i poskładaniu. Jakie mogą być konsekwencje dalszej jazdy z taką turbiną? No i zasadnicze pytanie co mogło spowodować, że doszło do takiego zdarzenia w turbinie. czy to kierownice mogły wjechać na wirnik (mało prawdopodobne) czy też resztki z wirnika same tak pokiereszowały kierownice?

Napisano
  • Autor

Turbina wyczyszczona, regulacja ciśnienia działa ładnie (sprawdzone VAGiem), ale pojawił się nowy problem.

Wcześniej już od 1800 rpm osiągane było ciśnienie 2000mbar i auto ładnie ciągnęło od samego dołu obrotomierza. Teraz od 1500 do 2300 jest dziura frown.gif Dopiero od 2500 rpm auto ładnie ciągnie.

Zrobiłem sobie Basic Settings 011 i porównałem z logiem zrobionym przed czyszczeniem. Kiedyś ciśnienie przy zmianie pozycji sztangi zmieniało się w zakresie od 960 do 1050 mbar. Dla porównania teraz jest to tylko od 960 do 970. Różnicy jest tylko 10mbar, kiedyś było to 90.

Czy mechanik mógł coś spartaczyć? W turbinie jest defekt wirnika o którym pisałem 1 post wyżej. Ale z tym defektem działała dobrze, poza przeładowywaniem. Z tego co wiem, to mechanik zrobił minimalny szlif kierownic: zebrał je ok. 0,2mm z wysokości, czy to może być efekt tego szlifu?

W załączniku log łączony z grup 011, 010, 004. Trzeci bieg, gaz w podłodze. Widać wyraźnie, że założone ciśnienie doładowania osiąga dopiero powyżej 2600 rpm.

post-56889-14352507718008_thumb.png

Napisano

ja bym na Twoim miejscu rozgladal sie za druga sprezarka

Napisano
  • Autor

> ja bym na Twoim miejscu rozgladal sie za druga sprezarka

Coraz bardziej dojrzewam do tej myśli, ale chcę zrozumieć czemu ta jest w takim stanie. Żeby nie było, że nowa będzie niedługo wyglądać podobnie.

Napisano
  • Autor

Decyzja zapadła. Nowe turbo już w drodze.

Napisano

> Decyzja zapadła. Nowe turbo już w drodze.

oby słuzylo jak najdluzej ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.