Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno nie zapala

Featured Replies

Napisano

W tym roku mam wyjątkowego pecha z moim Uniakiem. Postanowiłem go reanimować po zimowym postoju i jak się okazało to nie jest takie proste zadanie. A stał tak długo bo mam gdzieś w instalacji wyciek płynu hamulcowego.

Nie chciał odpalić i wydawało mi się że słabe akumulatory ma bo po krótkim zakręceniu siadał.

kupiłem nowy akumulator i było podobnie... okazało się że łożyska w rozruszniku są tak zużyte że już się obudowa zdzierała. sciana.gif

Założyłem inny rozrusznik i kręcił jak marzenie ale nie zapalał.

Ściągnąłem wężyk za filtrem paliwa i nie było ani kropelki paliwa, co mnie zdziwiło bo przecież pompkę paliwa było słychać że chodzi.

Po dłuższych oględzinach doszedłem do wniosku ze pewnie pompka paliwa jednak jest do wymiany wiec kupiłem nową.

Podczas montażu okazało się że był pęknięty wężyk na którym wisi ta pompka i paliwo z powrotem uciekało do zbiornika sciana.gif

Pełen optymizmu po dokonaniu dokonaniu kolejnej naprawy ze stoickim spokojem poskręcałem wszystko i co się okazało ten P klnie.gif nie chce zapalić.

Iskra na świecach jest, przewody są w dobrym stanie.

Próbowałem też dolewać paliwa bezpośrednio do gaźnika i nawet nie chciał nawet razu zagadać.

Napisano

iskra jest, ale jaka? ma być biała i porządna, czyli dobrze widoczna w dziennym świetle (nie mówię tu o pełnym słońcu)

zmień świeczki, dzisiaj koleś z garażu obok chechłał malucha, a ten tylko kręcił i czasem prychał, a nawet strzelił z armaty aż się dach garażu pomarszczył, kazałem mu świece wymienić i po paru minutach pojechał zadowlony, moze Twojemu też to pomoże

zobacz jakiego koloru są świece

- czarne - zbyt bogata mieszanka, może gaźnik go przylewa, ale słaba iskra też jest przyczyną

- białe - zbyt uboga mieszanka, gaźnik przytkany, zeschnięte zaworki i dysze

moze filtr powietrza jes mokry i się 'dusi'

Napisano

Sprawdź też wszystkie styki przy kopułce i w jej środku, u mnie też iskra była (słaba bo słaba ale była), i żeby odpalić to były duuuuże problemy, jak ściągnąłem kopułkę to w środku wszystko było "zaśniedziałe", wyczyściłem kable i wszystkie możliwe połączenia od cewki do świec, i iskra biła jak klnie.gif problem się rozwiązał...

Napisano
  • Autor

Nie mam już siły do tego samochodu niewiem.gif, wczoraj była iskra a dziś już nie ma. Raz na jakieś 10 zakręceń na chwile się pojawi, przeczyściłem kopułkę, podmieniałem takie części jak cewka, moduł, komputer( mam zapasowe z samochodu który kiedyś kupiłem na części).

Jakie mogą być jeszcze powody braku iskry?

Napisano

to może podmień w aparacie zapłonowym takie coś co wykorzystuje zjawisko halla (czujnik położenia wału), u mnie to było przyczyną braku iskry...

obrazek w załączniku

Napisano

Może moduł zapłonowy hmm.gifhmm.gifhmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

to był czujnik położenia wału dzięki wszystkim za pomoc

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.