Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

F1 TDCI kombi

Featured Replies

Napisano

Jakich awarii można spodziewać się w tym modelu ?

Zerknijcie proszę na TO

auto - coś niepokojącego na pierwszy rzut oka ?

Napisano

> Jakich awarii można spodziewać się w tym modelu ?

> Zerknijcie proszę na TO

> auto - coś niepokojącego na pierwszy rzut oka ?

Padają wtryski - regenracja 400zł szt. nowe po 1000 szt.

Padają turbiny - regeneracja 900-1000 zł.

Padają dwumasy - wymiana razem ze sprzęgłem do 2000 zł.

Przy takim przebiegu i nieznanej historii auta można liczyć na wszystko. Generalnie jestem zdania że jeśli diesel to nowy, lub znany osobiście.

Poza tym to fajne auto, chociaż ja swojego nigdy nie polubię.

Na trasie przyjemne spalanie, w mieście na krótkich odcinkach o ekonomię już trudno.

Napisano
  • Autor

> Padają wtryski - regenracja 400zł szt. nowe po 1000 szt.

> Padają turbiny - regeneracja 900-1000 zł.

> Padają dwumasy - wymiana razem ze sprzęgłem do 2000 zł.

> Przy takim przebiegu i nieznanej historii auta można liczyć na wszystko. Generalnie jestem zdania

> że jeśli diesel to nowy, lub znany osobiście.

> Poza tym to fajne auto, chociaż ja swojego nigdy nie polubię.

> Na trasie przyjemne spalanie, w mieście na krótkich odcinkach o ekonomię już trudno.

no to mnie zachęciłeś zlosnik.gif

dwumasa wymieniona przy 100 tys. , pełna historia serwisowa.

Napisano

> no to mnie zachęciłeś

> dwumasa wymieniona przy 100 tys. , pełna historia serwisowa.

Teraz ma 174 kkm więc pytanie jak ktoś przed tobą ją traktował, tego w historii nie znajdziesz wink.gif

Ale zawsze można mieć nadzieję że dobrze smile.gif

Kumpel wziął mondeo i po 5 miesiącach dwumasa już hałasuje...

Po prostu kupno używanego diesla nawet serwisowanego w ASO to loteria, albo masz farta i jeździsz sobie spokojnie albo masz pecha i coś pada, a jak coś pada w dielsu to jest to z reguły droga impreza. Jesli stać Cię na naprawę to bierz, jesli wydajesz kasę i liczysz że raczej nic sie nie zepsuje to można się podłamać.

Ja 2 miesiące po kupnie foki wyskoczyłem z dwóch tysi na regenerację jednego wtrysku i wymianę jednego na nowy. Do tego okazało się coś było dłubane w kompie i też trzeba było się nim zająć. Od tamtej pory auto mnie nie zawiodło, ale niesmak pozostał.

Napisano

> Na trasie przyjemne spalanie, w mieście na krótkich odcinkach o ekonomię już trudno.

To ciekawe, bo mój dwulitrowy TDCI w jeździe miejskiej nie przekracza 8 l (ostatnio 7,2 l/100 km).

Napisano

jak juz setki razy mówiłem - silnik prosty do bólu - bez chorób wieku dziecięcego. jesli ma cos paść to tylko to co w każduym dieslu paść może - dwumasa, turbo, ew. wtryski - i to juz zależy od stanu konkretnego egzemplarza.

Napisano

> To ciekawe, bo mój dwulitrowy TDCI w jeździe miejskiej nie przekracza 8 l (ostatnio 7,2 l/100 km).

mój c-maxior (1.8 tdci) wziął ostatnio 7,5 na setkie...

ogólnie to tak się przedstawiają wyniki spalania:

http://www.motostat.pl/vehicle-stats/14260

chyba nie mam ciężkiej nogi...

Napisano

no i w zimie trzeba zapomnieć o ogrzewaniu - po prostu tak długo się nagrzewa, że hej!

Napisano

> mój c-maxior (1.8 tdci) wziął ostatnio 7,5 na setkie...

> ogólnie to tak się przedstawiają wyniki spalania:

> http://www.motostat.pl/vehicle-stats/14260

> chyba nie mam ciężkiej nogi...

mój HB pali między 5.5 a 6.5. maksymalnie jak mi spalił to 7.4 przy jeździe z butem w podłodze za konin i przy strasznych korkach.

Napisano

> To ciekawe, bo mój dwulitrowy TDCI w jeździe miejskiej nie przekracza 8 l (ostatnio 7,2 l/100 km).

A moje 1.8 rzadko schodzi poniżej 8l w mieście

Napisano

> mój HB pali między 5.5 a 6.5. maksymalnie jak mi spalił to 7.4 przy jeździe z butem w podłodze za

> konin i przy strasznych korkach.

5,5 - 6,5 po mieście??

Napisano

> no i w zimie trzeba zapomnieć o ogrzewaniu - po prostu tak długo się nagrzewa, że hej!

Silnik tak, ale po wymianie termostatu w kabinie w miarę szybko robi sie ciepło.

Napisano

> 5,5 - 6,5 po mieście??

w mieście (GOP) raczej ten wynik 6.5 smile.gif przy czym cześciej jest to między 6.2-6.5 smile.gif

Napisano

> w mieście (GOP) raczej ten wynik 6.5 przy czym cześciej jest to między 6.2-6.5

To ja nie umiem jeździć oslabiony.gif

Napisano

To może i ja się wypowiem...jak kolega szuka porządnego nie kombinowanego TDCI 115KM to mam takowego na sprzedaż, sprowadziłem osobiście i dla siebie, jednak wygrałem w przetargu i kupiłem paska 2006r B6 TDI więc z racji rocznika zostanie pasek w rodzinie, ale pod względem przyspieszenia, kultury pracy, cichości silnika to ten pancerwagenowski jest daleko z tyłu. Foczka na chwilę obecną nie wymaga żadnego wkładu, przebieg nie kręcony, szyby oryginalne, dwumas nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków, wszystko w aucie oryginalne nie kombinowane , żądnych ingerencji, wszystkie plastiki pod maską itp itd...Szukałem go 11 dni w Niemczech, nie jestem handlarzem, jak ktoś się orientuje dobre auto ciężko kupić. Na zawieszenie i silnik mam wykazy z diagnostyki,spaliny jak w nowym aucie (tak powiedział diagnosta), robiłem w Warszawie na Modlińskiej próbę przelewową na wtryski-wszystkie pięknie i rózno pracują, w Polsce jeździł tylko na vervie, spalanie max w okolicach 7 (6.9 w zimie)-pół baku trasa pół do pracy, najniższe zanotowałem 5,3 zazwyczaj przy normalnej jeżdzie (w trasie do 140) spalanie 6-6.5, na authobanie przy 160-190 spalił 6,8 więc wynik uważam za super. Klocki-motorfkrafta razem z tarczami wystarcza spokojnie na kilkanaście tyś, akumulator oryginalny forda w zimie przy -27 kręcił i auto odpalało bezproblemowo, jak go przyprowadziłem to nawet wycieraczki miał forda. Sprzedaje tak jak w ogłoszeniu FOCZKA TDCI 115KM

Napisano

A tak swoją drogą w jakim nie pada dwumas,sprzęgło,wtryski czy turbina? devil.gif śmieszą mnie takie opinie, jak ktoś nie dba to mu pada wszystko po kolei, pilnując się w dieslu kilku zasad możemy liczyć na długą i bezawaryjną jazdę, trzeba pamiętać aby nie gasić auta zaraz po jeździe odczekać 20sek, wtedy nie zarżniemy turbinki, nie pałować auta jak zimne-nie będzie brało oliwy, nie rozwali się głowica czy uszczelka pod nią,wydłuża się żywotność, lać dobre paliwo-jak do każdego Common Raila, w zamian odwdzięczy się cichą pracą i kulturą silnika (stare TDI czy wolnossaki nie są czułe na paliwo), nie "strzelać" ze sprzęgła na każdym skrzyżowaniu, a jak ktoś lubi to założyć jak padnie dwumas jednomasowe valeo i wtedy hulaj dusza.

Jest to już któryś mój dieselek i jakoś z żadnym nie miałem problemu,w myśl zasady-jak dbam, tak mam.Diesla trzeba też umieć "czytać" silnik nie ukryje nam wad tak jak benzyna. Dymek z wydechu ma przy bucie być conajwyżej czarny i to przez chwilę tylko w chwili obciązenia,nigdy niebieski, ma się równo wkręcać na obroty i nie szarpać, cicho "chrumkać" a nie telepać się i klekotać. TDCI forda to bardzo udana konstrukcja i można to wszędzie wycztać, tak samo jak fiata JTD, gorzej jest z silnikami opla-tam często problemy stwarza osprzęt pomp.Także trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów i cieszyć się jazdą dieselkiem. Focus daje sporo frajdy z jazdy-zawieszeniem wyprzedził o klasę albo dwie auta, klei się do drogi, w tej wielkości nie widzę lepszego kompakta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.