Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcza hamulcowa - małe wgłębienie na tylnej tarczy

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. 13'000km temu wymieniałem tylnie tarcze i klocki (komplet z systemem ABS). Dziś postanowiłem sobie zobaczyć jak wyglądają. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem na jednej 0,5 mm wgłębienie. Ma ono około 1 centymatra szerokości i znajduje się przy górnej jego krawędzi - zreszta tutaj można zobaczyć zdjęcie. http://ppawlo.w.interia.pl/wglebienie.jpg

Pytanie czy powinienem coś z tym zrobić? Reklamowac w warsztacie, którym to wymieniali? Może trochę klocek "spiłować"?

P.S. Tarcze hamulcowe i klocki ile km powinny wytrzymać? Czy na 13'000 nie są one zbyt mocno zuzyte?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Na zdjęciu słabo widać, że pas jest niżej. Bardziej wygląda to na bruzdy po kamykach.

Napisano
  • Autor

> Na zdjęciu słabo widać, że pas jest niżej. Bardziej wygląda to na bruzdy po kamykach.

Niestety innego zdjecia obecnie nie mam. Zapewinam, że jest to wgłębienie na całej szerokości 1cm (około).

Paweł

Napisano

> Witam serdecznie. 13'000km temu wymieniałem tylnie tarcze i klocki (komplet z systemem ABS). Dziś

> postanowiłem sobie zobaczyć jak wyglądają. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem na jednej 0,5 mm

> wgłębienie. Ma ono około 1 centymatra szerokości i znajduje się przy górnej jego krawędzi -

> zreszta tutaj można zobaczyć zdjęcie. http://ppawlo.w.interia.pl/wglebienie.jpg

> Pytanie czy powinienem coś z tym zrobić? Reklamowac w warsztacie, którym to wymieniali? Może trochę

> klocek "spiłować"?

To jest slad po dostaniu sie kamyków miedzy tarcze a klocek. Rzecz nie do unikniecia, szczegolnie zima.

Nic nie wskórasz, tylko wkurzysz mechanikow.

Nic z tym nie trzeba robic. Normalne zuzywanie sie hamulców.

Napisano
  • Autor

> To jest slad po dostaniu sie kamyków miedzy tarcze a klocek. Rzecz nie do unikniecia, szczegolnie

> zima.

> Nic nie wskórasz, tylko wkurzysz mechanikow.

> Nic z tym nie trzeba robic. Normalne zuzywanie sie hamulców.

ok, dzięki. Tylko trochę denerwuje ta szerokość. Bo to na całym centymetrze jest 0,5 mm głębiej aniżeli w sosunku do środkowej części tarczy. Na zdjęciu widać dwie linie - ale to są progi w których to wgłębienie się zaczyna :-(.

Paweł

Napisano

Koledzy chyba myślą że chodzi o te linie, że to od kamyka jest. Jeśli na całym obwodzie masz taka linie to tak jakby się klocek nierówno zdzierał, ale pierwszy raz widzę żeby aż tak tarcze zjechało. Może ściagnij klocki na tym kole i zobaczy czy coś na klocku nie jest twardego co zdzira tarcze. Slady po kamieniach są normalne, ale tutaj masz nierówno zjechana tarcze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.