Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Passat szarpie przy ruszaniu

Featured Replies

Napisano

Co może być że w korkach na rozgrzanym silniku przy ruszaniu z 1 biegu samochodem szarpie/kangury przy skręconych kołach bardziej skacze? VAG żadnych błędów nie pokazuje wszystko w normie. Dzieje się to po długim staniu w korkach. Gdy wyjadę z korka i przejadę jakiś dystans samochodem nie szarpie, do puki nie wjadę znowu w korek i przy którymś ruszeniu z jedynki zaczynają się kangury.

VW Passat B5fl AVF 130KM 6bieg przebieg około 200tys

Napisano
  • Autor

> Stawiam na dwumas.

ale jeśli był by to dwu mas to czemu na zimnym nie skacze, żadne dziwne dźwięki przy gaszeniu odpalaniu nie przenoszą się na karoserie, samochód nie drga nic nie buczy.

Napisano

> ale jeśli był by to dwu mas to czemu na zimnym nie skacze, żadne dziwne dźwięki przy gaszeniu

> odpalaniu nie przenoszą się na karoserie, samochód nie drga nic nie buczy.

niewiem.gif u mnie na rozgrzanym silniku też bardziej poszarpuje niż na zimnym, poszarpywanie dwumasu jest bardzo charakterystyczne, ale trzeba wiedzieć jak ono wygląda, przez internet nie da się "wyczuć" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

dodam jeszcze że sprzęgło chodzi mi dość ciężko (wciskanie pedału) niż w innych samochodach, ale mechanik powiedział że to normalne w Passatach, i dla niego to lekko jest smile.gif Jak pojechałem do mechanika to nie szarpał jak na złość.

Jak się przesiadam do innych aut to czasami noga przy wciskaniu sprzęgła chciała by dziurę w podłodze wybić, zero jakiegoś oporu, jak bym wciskał powietrze w Passacie wręcz odwrotnie smile.gif ale już się przyzwyczaiłem, na początku drętwiała mi noga w korkach.

Napisano

> Co może być że w korkach na rozgrzanym silniku przy ruszaniu z 1 biegu samochodem szarpie/kangury

> przy skręconych kołach bardziej skacze? VAG żadnych błędów nie pokazuje wszystko w normie.

> Dzieje się to po długim staniu w korkach. Gdy wyjadę z korka i przejadę jakiś dystans

> samochodem nie szarpie, do puki nie wjadę znowu w korek i przy którymś ruszeniu z jedynki

> zaczynają się kangury.

> VW Passat B5fl AVF 130KM 6bieg przebieg około 200tys

Mam dokładnie to samo, dokładnie ten sam model i ten sam przebieg ^^ Jedyna różnica polega na tym że nie zauważyłem żeby bardziej skakał przy skręconych kołach. Przy ruszaniu robi się jakby bardzo mały zakres "tolerancji" w którym muszę utrzymać pedał, tak aby ruszyć normalnie. Dosłownie kilka mm wyżej i już zaczyna skakać. Podejrzewam dwumas... Ale nie wiem ile na tym co mamjeszcze pośmigam... :/

A co do twardości sprzęgła to rzeczywiście jest twarde... Tyle że jak wrzuce jedynke i zaczynam sprzęgło popuszczać to auto zaczyna ruszać po lekkim przekroczeniu polowy zakresu ruchu - co jak stwierdził mech znaczy że jest dobrze.

Napisano
  • Autor

> Mam dokładnie to samo, dokładnie ten sam model i ten sam przebieg ^^ Jedyna różnica polega na tym

> że nie zauważyłem żeby bardziej skakał przy skręconych kołach. Przy ruszaniu robi się jakby

> bardzo mały zakres "tolerancji" w którym muszę utrzymać pedał, tak aby ruszyć normalnie.

> Dosłownie kilka mm wyżej i już zaczyna skakać. Podejrzewam dwumas... Ale nie wiem ile na tym

> co mamjeszcze pośmigam... :/

> A co do twardości sprzęgła to rzeczywiście jest twarde... Tyle że jak wrzuce jedynke i zaczynam

> sprzęgło popuszczać to auto zaczyna ruszać po lekkim przekroczeniu polowy zakresu ruchu - co

> jak stwierdził mech znaczy że jest dobrze.

Dziś podjechałem do ASO i wykluczyli dwu mas, podobno przy padającym dwumasie są stuki charczenia i inne dziwne dźwięki, czy niemożność wrzucenia 1biegu lub wstecznego. U mnie takich symptonów nie ma.

Dziś wyczułem to sprzęgło, czyli tak jak mówisz jest krótki zakres tolerancji, poczytałem różne fora i podobno większość pasatów, audi z tym silnikiem to ma, poprostu w korkach nie należny jeździć na 1/4 wciśniętego strzegła tylko odrazy puszczać do końca.

Napisano

> Dziś podjechałem do ASO i wykluczyli dwu mas, podobno przy padającym dwumasie są stuki charczenia i

> inne dziwne dźwięki, czy niemożność wrzucenia 1biegu lub wstecznego. U mnie takich symptonów

> nie ma.

> Dziś wyczułem to sprzęgło, czyli tak jak mówisz jest krótki zakres tolerancji, poczytałem różne

> fora i podobno większość pasatów, audi z tym silnikiem to ma, poprostu w korkach nie należny

> jeździć na 1/4 wciśniętego strzegła tylko odrazy puszczać do końca.

No to raczej dobra informacja, bo na tym dwumasie chciałbym jeszcze tak ze 2-3 lata pojeździć zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> No to raczej dobra informacja, bo na tym dwumasie chciałbym jeszcze tak ze 2-3 lata pojeździć

Posprawdzaj wężyki podciśnienia, miałem przetarty w dwóch miejscach pod oplotem ten co idzie do EGR, wymieniłem i jeździłem w korkach i narazie nie szarpie czyżby to było to screwy.gif w ASO nic nie mówili o wężykach

Napisano

> Posprawdzaj wężyki podciśnienia, miałem przetarty w dwóch miejscach pod oplotem ten co idzie do

> EGR, wymieniłem i jeździłem w korkach i narazie nie szarpie czyżby to było to w ASO nic nie

> mówili o wężykach

Hmm właśnie mi przypomniałeś że w zimie jak robiłem rozrząd u znajomego mecha (który swoja drogą w aso pracuje) to wspominał żebym się szykował za jakiś czas do egra...

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Posprawdzaj wężyki podciśnienia, miałem przetarty w dwóch miejscach pod oplotem ten co idzie do

> EGR, wymieniłem i jeździłem w korkach i narazie nie szarpie czyżby to było to w ASO nic nie

> mówili o wężykach

a gdzie sa te wezyki?

objamy mam dokladnie takie same zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.